Käpylän kirjastoyhdistys 15 vuotta

 

Synttäri- tiikerikakun mutustelun jälkimainingeissa tekee mieli palata vielä hetkiseksi  Käpylän kirjastoyhdistyksen juhlavuoteen ja nostalgisiin muistoihin. Käpylän kirjastoyhdistys täytti 5.6.2017 viisitoista vuotta. Monet yhdistyksen perustamisvuonna mukaan tulleet aktiivit ovat edelleen mukana yhdistyksen toiminnassa. Talkoovoimin kirjastoyhdistys on järjestänyt kuluneiden viidentoista vuoden aikana yli kaksisataa kirjailija- ja keskusteluiltaa Käpylän kirjastossa. Samaa talkoohenkeä ovat osoittaneet myös kirjastossa esiintyneet kirjailijat. Toimintaa on motivoinut rakkaus kirjallisuuteen ja kirjastoihin.

Kirjailijaillat ovat tulleet jatkuvasti vain suositummaksi ja suositummaksi. Vuonna 2016 kirjailijailtojen kävijäkeskiarvo oli seitsemänkymmentä kävijää per ilta. Iltoja järjestettiin kaikkiaan kaksikymmentäviisi. Kävijäennätystä pitää hallussaan Finlandia- voittaja Laura Lindstedt, joka keräsi kirjastoon satakolmenkymmentäkuusi kuulijaa. Hyvinä kakkosina ovat toinen Finlandia- voittaja Rosa Liksom ja lauluntekijä/ muusikko Anssi Kela, joita kumpaakin kävi kuuntelemassa satakaksikymmentäviisi kirjallisuuden ystävää. Kolmatta tilaa pitävät hallussaan suurlähettiläs René Nyberg  ja kirjailijaparivaljakko Claes Andersson - Johan Bargum sadallakahdellakymmenellä kuulijalla.

Kirjastot ovat tarinoita täynnä ja kirjastoyhdistyksen järjestämistä kirjailijailloista  on monta tarinaa. Tässä yksi kirjailijailta, joka on jäänyt mieleeni. Joulukuun alussa 2007 kirjastoyhdistyksen ja Käpylän kirjaston kirjailijaillassa oli vieraana Hannu Mäkelä, joka oli kutsuttu puhumaan aiheesta Don Juan, Venetsia ja Eurooppa. Ulkona oli sysimustaa, vettä ja räntää satoi taivaalta sillä tavalla viistosti niin kuin vain Suomessa voi sataa. Ajattelin, että jaksaakohan kukaan tulla  tässä säässä kirjastoon. Mutta toisin kävi: sää ei ole este käpyläläisille.  Kirjastomme lukusali täyttyi jälleen kerran ääriään myöten. Kun tuolit loppuivat, istuimiksi kelpasivat taas kerran kaikki esineet, jotka edes jollakin hämärällä tavalla muistuttivat tuolia.Loput yleisöstä istui ikkunalaudoilla. Mäkelä tuntui järkyttyneeltä: "Eihän minun tilaisuuksissani yleensä koskaan käy tällaista määrää väkeä", hän ihmetteli. Meillä oli siihen aikaan käytössä Nuorisoasiainkeskuksen parempiakin aikoja nähnyt videotykki ja roskiksesta löytämämme valkokangas. Ei muuta kuin tykki surisemaan, Mäkelä ääneen ja venetsialainen seikkailija, naisten mies ja kirjastonhoitaja Giacomo Casanova heräsi jälleen kerran eloon pimeänä ja sateisena iltana. Tällä kerralla Käpylän kirjastossa puu-Käpylän ja Olympiakylän katveessa.

Onnea kirjastoyhdistykselle ja lämpimät kiitokset kirjastoyhdistyksen hallituksen pitkäaikaisille jäsenille ja kiitokset myös lyhyemmän ajan hallituksessa toimineille kuluneista vuosista. Kirjastoyhdistyksen tuki Käpylän kirjaston tapaiselle kaupunginosakirjastolle on ollut ensiarvoisen tärkeää. Kiitokset myös kirjastoyhdistyksen sadalleneljällekymmenelle jäsenelle, jotka ovat käyneet ahkerasti järjestämissämme tilaisuuksissa.

Kauan eläköön Käpylän kirjastoyhdistys!

Kari Vante
kirjastonjohtaja
Arabianrannan ja Käpylän kirjastot