Kaukopalvelu

Kaukopalvelu

Kaukopalvelu on kirjastojen välistä toimintaa, ja sen avulla voit hyödyntää koko kirjastoverkkoa. Jos etsimääsi teosta ei ole hankittu Helmet-kirjastoon tai pääkaupunkiseudun tieteellisiin kirjastoihin, se voidaan tilata sinulle kaukolainaksi muualta.

Kaukolainaksi tilataan kirjoja, levyjä, nuotteja, elokuvia ja mikrofilmejä. Lehtien vuosikertoja ei yleensä saa lainaksi, vaan niistä tilataan yksittäisiä artikkelikopioita. Kirjastot eivät kuitenkaan tilaa kaukolainana aineistoa, joka on saatavissa jostakin pääkaupunkiseudun tieteellisestä kirjastosta tai erikoiskirjastosta.  Jos etsimäsi teos on lainassa, tee silloin tavallinen varaus. Kaukopalvelua ei ole tarkoitettu paikallisten varausten ohittamiseen.

Voit tehdä kaukopalvelupyynnön netissä tai kirjastossa. Pyyntö edellyttää, että Helmet-korttisi on voimassa ja sinulla on lainausoikeus. Kaukolainojen palauttamatta jättämisestä menettää lainausoikeuden. 

Kaukopalvelu on maksullista, tarkemmat tiedot ks. Kaukopalvelumaksut. Kaukolaina tai kopiot toimitetaan mahdollisuuksien mukaan toivomaasi noutokirjastoon. Kaukolainoissa noudatetaan aina omistajakirjaston asettamia laina-aikoja ja muita käyttöehtoja. Kaikkea aineistoa ei saa kaukolainaksi ja osa annetaan vain lukusalikäyttöön, esim. opinnäytteet tai harvinaiset kirjat.

Kurssikirjojen kaukolainaamisessa on rajoituksia, ja korkeakoulukirjastot lainaavat niitä yleensä vain omille opiskelijoilleen. Kurssikirjatilauksissa voidaan kuitenkin poiketa kaukopalvelun yleisperiaatteista, sillä kirja voidaan tilata oman korkeakoulusi kirjastosta kaukolainaksi, vaikka sitä olisi myös pääkaupunkiseudun kirjastojen kokoelmissa.

Jos olet opiskelija, merkitse lomakkeeseen opiskelupaikkasi ja mielellään myös opiskelijanumerosi – se nopeuttaa tilauksen käsittelyä.

Kaukolainojen tiedot eivät toistaiseksi näy Helmet-verkkokirjaston asiakastiedoissa eikä niitä voi uusia itse. Kätevimmin voit pyytää uusimista sähköpostilla. Kaukopalvelujen yhteystiedot löydät tästä linkistä.