Oodin toinen kerros on tekemisen tila

Oodin toisessa kerroksessa sijaitseva Kaupunkiverstas on kaikille avoin tee-se-itse -kulttuurin tila. Verstaalla otetaan uudet asiat haltuun vertaisvoimin, yhdessä tekemisen ja kokeilemisen kautta.

Kaupunkiverstaan idea on tarjota paitsi monipuolinen kattaus erilaisia laitteita ja tukea niiden käyttämiseen, myös puitteet yhdessä oppimiseen ja oman osaamisen jakamiseen kenelle vain. Kuka tahansa on tervetullut toteuttamaan pienet ja suuret ideansa Oodin kaupunkiverstaalle! 

Kaupunkiverstastoiminta sai alkunsa vuonna 2013 kaupunkilaisten toiveesta, kun huomattiin, että kaupungista puuttuu matalan kynnyksen makerspace. Uutta palvelua pilotoitiin Lasipalatsin Kohtaamispaikalla ja Kirjasto 10:ssä, ja näiden kokemusten pohjalta rakennettiin entistä ehompi Oodin Kaupunkiverstas.

3D-tulostinten ja vinyylileikkureiden lisäksi Oodin verstaalle tulee monenlaista uutta. Laserleikkuri leikkaa halutun muotoisia kappaleita melkein mistä vain, UV-tulostin tulostaa halutun kuvan vaikka kännykän kuorelle ja 3D-jyrsin rouhii prototyypit esiin erilaisista materiaaleista. Ompelukoneiden ja saumureiden rinnalle tulee uutuutena peitetikkikone sekä kirjova ompelukone.

Oodi tuo tulevaisuuden lukutaidot kaikkien saataville

Yksi kirjaston laissa määritellyistä perustehtävistä on tarjota tiloja oppimiseen ja edistää monipuolisia lukutaitoja. Kirjastolla on pitkät perinteet uusien teknologioiden tuomisessa kansalaisten saataville, ja esimerkiksi robotiikan ja koodaamisen tutuksi tekeminen on osa samaa jatkumoa.

“Kirjaston tehtävä on antaa kaikille tasavertaiset mahdollisuudet uusien taitojen oppimiseen. Esimerkiksi koodaaminen on tulevaisuuden kansalaistaito”, sanoo Oodin kaupunkiverstaan erikoiskirjastonhoitaja Sanna Huttunen.

Koodaamista harjoitellaan nykyään jo päiväkodeissa, ja päiväkoti- ja koululaisryhmiä odotetaan Oodin Kaupunkiverstaalle lähes päivittäin. Tärkeisiin tulevaisuuden taitoihin, kuten monipuoliseen ongelmanratkaisuun, kriittiseen ajatteluun ja luovuuteen kannustetaan Kaupunkiverstaalla leikin ja taiteen kautta. Kaupunkiverstaalla lapset pääsevät esimerkiksi koodaamaan robotteja omin käsin. Ja sitten leikitään.