Kouluyhteistyö

Kirjasto on monipuolinen oppimisympäristö – voit tuoda luokkasi opettelemaan kirjaston käyttöä, lainaamaan, sukeltamaan houkuttelevien tarinoiden maailmaan ja osallistumaan ohjatuille ryhmäkäynneille. Tervetuloa!

Kouluyhteistyön vastaavat Kontulan kirjastossa:

Alakoulut:
Konsta Joutsenniemi
konsta.joutsenniemi(at)hel.fi
p. 040 487 2969

Yläkoulut:
Minttu Vuorenmaa
minttu.vuorenmaa(at)hel.fi
p. 040 546 5568

Kontulan kirjasto tarjoaa jokaiselle 1.-, 3.- ja 7. -luokkalaiselle seuraavat palvelut:


Ekaluokkalaisen kirjastostartti

Ekaluokkalaisten kirjastostartti pidetään syyslukukaudella Kontulan kirjastossa. Lähetämme kutsun kirjastostarttiin suoraan ekaluokkien opettajille lukuvuoden alussa. Ekaluokkalaisten kirjastostartin yhteydessä oppilaat pääsevät tutustumaan lähikirjaston palveluihin ja saavat Helmet-kirjastojen ekaluokkalaiskampanjan kirjalahjan omakseen. Huomioittehan, että kirjaston tapahtumiin tulee ilmoittautua kultus.fi-sivuston kautta.

Lukuintoa 3.-luokkalaisille

Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin ja inspiroiviin kirjoihin kirjaston henkilökunnan opastuksella. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille kolmannen kouluvuoden aikana. Ilmoittautuminen tapahtumaan kultus.fi-sivuston kautta.

Kirjavinkkaustapahtumat 7.-luokkalaisille

Rivien välistä -vinkkaustapahtuma kutsuu kaikki helsinkiläiset 7.-luokat lukemisen ja kirjavinkkien pariin loppusyksystä 2023. Tapahtumat toteutetaan kulttuuritaloissa eri puolilla Helsinkiä 31.10.-24.11. välisenä aikana. Tilaisuuden kokonaiskesto on 60 minuuttia, mikä pitää sisällään kirjavinkkauksen sekä kirjojen lainaamisen. Lisätietoa tapahtumasta täältä.

Muut Kontulan kirjaston palvelut kouluille

Valmistavien luokkien kirjastovierailut

Kaikki valmistavat luokat kutsutaan opastetulle kirjastovierailulle, jossa esitellään selkokielisesti kirjaston tärkeitä paikkoja ja palveluja. Opettajan on mahdollista tehdä vierailun aikana luokalle oma kortti ja tilata myös etukäteen kirjastohenkilökunnan kautta oppilaiden edustamien kieliryhmien kirjoja paikalle.

Materiaaleja etäopetuksen tueksi

Kirjasto kotona -sivulta löydät ideoita ja sisältöjä etäopetuksen tueksi. Myös kirjaston materiaalipankista löytyy ideoita mediakasvatukseen ja lukemaan innostamiseen.

Ehdota yhteistyötä!

Osallistumme mielellämme erilaisiin projekteihin ja toteutamme koulujen toiveita mahdollisuuksien mukaan. Ole siis rohkeasti yhteydessä, jos sinulla on kehittämisideoita tai toiveita tietynlaisesta yhteistyöstä. Otathan kuitenkin yhteyttä hyvissä ajoin - kirjastossamme tapahtuu paljon, joten viime tipassa esitettyjä toiveita emme ehdi toteuttaa.

Tiedonhakupeli 7.-luokkalaisille 

Pelataan joukkueina Helsinki-peliä, jossa edetäkseen on osattava hankkia tietoa eri aiheista. Jos haluat tuoda seiskaluokkasi pelilliselle kirjastokäynnille, ota meihin yhteyttä! 

Kirjoja koulutyön tueksi

Kaipaatteko kirjoja jostain tietystä aihepiiristä? Tutkitteko jotain ilmiötä, josta tahtoisitte tietää lisää? Voitte pyytää meitä keräämään teille kirjapaketin tietystä aiheesta ja käydä sitten lainaamassa kirjat luokan kanssa.

Lukuvamentaja Junior

Löytyykö koulustasi opettajia, jotka haluaisivat tutustua tiettyyn lasten- tai nuortenkirjallisuuden osa-alueeseen? Tai onko luokallasi yksittäinen oppilas, jonka lukuharrastus kaipaisi tukea? Lukuvalmentaja Junior on henkilökohtaista kirjavinkkausta lapsille, nuorille, kasvattajille ja kaikille lasten- ja nuortenkirjoista kiinnostuneille. Ota yhteyttä: lukuvalmentaja@hel.fi.

Lukupiirit

Pidetäänkö luokassanne lukupiiriä? Kaipaatko ehdotuksia siitä, mitä voisitte lukea ryhmissä? Voimme myös varata useamman kappaleen samaa kirjaa lukupiiriänne varten. Ole yhteydessä kouluyhteyshenkilöön!

Kirjastotaitotreenit 

Treenien aikana voidaan esimerkiksi päivittää kuntoon oppilaiden ja opettajan kirjastokortit, harjoitella Helmet-tiedonhakua ja aineiston etsimistä kirjastotilasta sekä tutustua Taskukirjasto-sovellukseen ja e-kirjastoon. Treenien sisältö ja kesto räätälöidään tarpeidenne mukaiseksi.

Toiminnallinen kirjastovierailu 

Toiminnalliset kirjastovierailut voivat sisältää esimerkiksi tutustumista kirjastotilaan, kirjastonkäyttöön tai kirjallisuuteen tutustumista. Toiminnallisten vierailujen sisältö ja kesto räätälöidään tarpeidenne mukaiseksi.

Tietoa lukemisesta aikuisille

Voit pyytää meitä koulun kehittämispäivään puhumaan lukemaan innostamisesta tai vanhempainiltaan kertomaan lukemisen merkityksestä. Samalla voimme vinkata aikuisille sopivia kirjoja. Toteutamme pyynnöt aina kun muilta töiltämme vain ehdimme. Kysy rohkeasti lisää!

Itsenäinen kirjaston hyödyntäminen ryhmän kanssa

Koululuokat ovat aina tervetulleita kirjastoon.Ohjattujen ryhmäkäyntien lisäksi luokat ovat tervetulleita hyödyntämään kirjastoa aktiivisesti koko oppilaiden koulupolun ajan. 

Kirjastojen itsepalveluajat

Huomioithan, että Kontulan kirjastossa on käytössä itsepalveluaika aamuisin klo 8–10, jolloin asiakaspalvelu on rajoitettua. Mikäli tarvitsette henkilökunnan apua itsepalveluaikoina, otathan etukäteen yhteyttä kirjastoon. Kirjaston itsepalveluajat voit tarkistaa osoitteesta www.helmet.fi.

Lukudiplomi

Kaipaatko työkalua, jolla kannustaa oppilaita säännölliseen lukemiseen? Suosittelemme Lukudiplomia!

Kirjastokortti

Kirjastokortti kuuluu jokaisen oppilaan työkalupakkiin. Oppilas voi saada kirjastokortin joko käymällä kirjastossa yhdessä vanhemman kanssa tai tuomalla kirjastoon vanhemman täyttämän korttihakemuksen. Mikäli useampi oppilas on vailla kirjastokorttia ja haluat hoitaa asian kuntoon kirjastovierailun yhteydessä, otathan etukäteen yhteyttä kirjastoon.

Korttihakemus omaan kirjastokorttiin

Voit hankkia luokalle myös yhteisen kirjastokortin. Kortti voidaan tehdä kirjastokäynnin yhteydessä – muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi.  

Keskustakirjasto Oodin palvelut kouluille

Lasten ja nuorten Oodi 
https://www.oodihelsinki.fi/

Kuva: Helsingin kaupunki / Maarit Hohteri