Viistokujasta tuli todellinen paikka

Likusterikatu ja Viistokuja ovat todellisia teitä Espoossa Suurpellon kaupunginosassa. Teiden nimet voivat kuulostaa Harry Potter -kirjasarjan lukeneista ilahduttavan tutuilta. Lasten fantasiaromaanien päähenkilö Harry Potter on kasvanut Likusteritiellä, ja hän vierailee useamman kerran Lontoossa salaisella taikamaailman liikkeiden kävelykadulla, jonka nimi on Viistokuja.Ei siis ole yllättävää, että teiden nimet ja Viistokujan alkuun lisätty, samoin nimetty bussipysäkki eivät menneet lastenkirjallisuuden kanssa työskenteleviltä kirjastolaisilta ohitse. Päätimme selvittää, miten näin loistavat nimet on otettu käyttöön. Tarina oli kuitenkin paljon mutkikkaampi ja pidempi kuin osasimme olettaa!

Teiden nimet päätettiin siinä vaiheessa, kun alueelle tehtiin asemakaava, joten niiden tarina alkoi jo 16 vuotta sitten.Tuolloin Harry Potter -kirjasarja ei ollut vielä edes kokonaan ilmestynyt! Henttaan Suurpellon alueen teiden nimet päätettiin kesäkuussa 2005, ja nimet on suunnitellut Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen nimistötyöryhmä. Asemakaavan tekeminen tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa alueen nimistössä tiettyä teemaa ja niin tehtiin myös Henttaan alueella. Suurpellon nimistössä on itse asiassa käytetty paljon puutarhamaisen ympäristön puiden ja pensaiden nimityksiä.

1.png

Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen nimistöntutkija Sami Suviranta kertoo, että asuinkortteleista haluttiin puutarhahenkisiä, ja pyrkimystä on tuettu nimistön avulla. Alueella on muun muassa Poppelikuja ja Piilipuuntie.Poppeli ja piilipuu eli toiselta nimitykseltään salava ovat suosittuja puutarhapuita. Myös likusteri on Suomessa puutarhakasvi, jota käytetään pensasaitakasvina. Likusterikatu – Ligustergatan on siis nimi puutarhakasvien aihepiiristä.

Nimi Viistokuja – Diagonalen kuvastaa tien silmiinpistävää erityisasemaa alueen liikenneverkossa. Suurpellon keskusalueen korttelit, kadut ja kävelytiet noudattavat pääpiirteissään ruutukaavan tapaista periaatetta. Siitä poikkeaa selvästi tämä alueen koilliskolkassa oleva yhteys, joka kulkee kartalla vinosti, noin 45 asteen kulmassa, lähikatuihin nähden. Viistokuja on kevyen liikenteen tie, mutta luonteeltaan melko katumainen.

Nimistöntutkija Sami Suviranta kertoo, että nimien suunnitteluaikana Harry Potter -kirjojen suosio oli suurta. Vaikutti siltä, että suosio voi olla varsin kestävää, ja niinpä Suurpellon kaavanimistöä laadittaessa otettiin huomioon myös Potter-kirjoissa esiintyvä nimistö, kun siihen oli luonteva tilaisuus. Yhtäläisyydet Potterin maailmaan ovat siis tarkoituksellinen, hauska lisäarvo, jonka lukija voi Suurpellossa kulkiessaan tai karttaa katsoessaan oivaltaa. Suurpellon itälaidalta löytyy myös jonkin verran kirjoihin ja lukemiseen liittyvää nimistöä, kuten Sanakatu ja Lukusilta, joten läheltä löytyvät Potter-kirjoista muistuttavat nimet sopivat silläkin tapaa nimistön kirjoon erinomaisesti. 

Viistokujasta on siis tullut ihan todellinen paikka Espoossa! Viistokujan nurkilta ei ikävä kyllä voi ostaa taikasauvoja, pöllöjä tai taikajuomia, mutta risteyksen toiselta puolelta löytyy onneksi maagisen mainio kirjasto. Opinmäen kampusta ja kaikkia muitakin palveleva pieni Suurpellon kirjasto on vierailun arvoinen, ja siellä voi ihailla kirjaston seiniltä Harry Potter -teemaisia kylttejä. Kylttejä voi myös bongata Suurpellon kirjaston Instagram-tililtä.

Tämä artikkeli on osa Helmet-kirjastojen Harry Potter -viikon sisältöjä 1.-6.2.2021. Lue lisää viikon ohjelmasta www.helmet.fi/harrypotter 

Teksti: kirjastovelhot Anna Pöyhönen ja Satu Nylund, Espoon kaupunginkirjasto

Kuvat: