Kuvakirjoja perheiden mediapohdintoihin

Digitaaliset pelit ja ohjelmat sekä sosiaalinen media ovat osa perheen ja siten myös lapsen elämää, usein jo pienestä pitäen. Eri medioiden parissa viihtyy ja oppii uusia tärkeitä taitoja, mutta monessa perheessä aihetta joudutaan pohtimaan monelta kantilta - milloin ja kuinka pitkään saa pelata ja katsoa ohjelmia ja mikä on sopivaa minkä ikäiselle.

Pelit imaisevat helposti mukaansa tai ehkä lapselle on hankittu ensimmäinen oma kännykkä ja sillä lähetellään viestejä kaverille. Monelle aikuisellekin on tuttu tilanne, kun peliä tai sarjan katsomista haluaisi jatkaa, vaikka aamulla pitäisi herätä aikaisin, tai kun some tuntuu syövän liikaa yhteistä aikaa. Joskus on tarpeen keskustella ja sopia rajoja, mutta se voi olla hankalaa, sillä kaikki kaveritkin saavat eikä itsekään ole välttämättä paras esimerkki.

Kuvakirja on oiva väline, kun halutaan yhdessä lapsen kanssa pohtia esimerkiksi videoiden katselemista, peliaikoja ja mediakaverisuhteita. Alla olevat kirjavinkit on koottu Espoon kaupunginkirjaston mediakasvatustuokioihin, jotka toteutettiin syksyllä 2021 osana Kultuurikurkkaus-kulttuurikasvatuspolkua. Voit ladata kirjavinkkilistan PDF-muodossa tästä: Kirjalista: Kuvakirjoja mediapohdintoihin 2022

Vinkkejä vanhemmille lasten mediakasvatukseen löytyy esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton Lapset ja media -sivulta tai Mediataitokoulun Lapset ja media -kasvattajan oppaasta. Mediataitoviikon sivulta löytyy paljon toimintaideoita ammattikasvattajille. Ikärajoista lisätietoa löytyy sivustolta ikarajat.fi.

Kuvakirjoja perheiden mediapohdintoihin

Kirjan nimeä klikkaamalla löydät kirjan tarkemmat tiedot ja voit tehdä varauksen.

Pixonin pojat ja TV:n kotoisa kajo / teksti: Malin Kivelä ; kuvat: Linda Bondestam ; [suomennos: Maarit Halmesarka]

Pixonin pojat tykkäävät television katsomisesta. He tykkäävät siitä erittäin paljon, enemmän kuin mistään muusta. He syövät sokerimuroja ja karkkia, ja heillä on herneenkokoiset lihakset ja kalpea iho. Mutta mitä voi tehdä, kun eräänä päivänä tv:stä kuuluu kraks, kuva häviää ja äänet mykistyvät? (Helmet)

Onni-poika tykkää pelata / Sanna Pelliccioni

Olaville uusi tietokonepeli on liian jännä, Onnin mielestä taas muissa perheissä saa pelata enemmän. Veljekset kinastelevat ja lapset istuisivat aina tietokoneen ääressä. Äiti haluaisi heittää koko pelin parvekkeelta alas. Sitten isi uskoo keksivänsä ratkaisun pelaamiseen! (Helmet)

Talvikki ja ensimmäinen älypuhelin / Riina Katajavuori, Liisa Kallio

Vihdoinkin Talvikki pääsee luokan keskusteluryhmään, käyttämään emojeita, ottamaan kunnollisia kuvia ja kuvaamaan videoita. (Helmet)

Puluboin ja Ponin loisketiivis kirja / Veera Salmi ; kuvittanut Emmi Jormalainen

Puluboin piti jättää kesken kokojännä peli ja taistelut Pouselin kanssa ja plinsessan pelastaminen. Poni määläsi Puluboin sen sijaan pelastamaan isäänsä Majakkasaalelta! (Helmet)

Veera Virtanen ja kiusaaja / Anneli Kanto, Noora Katto

Veera saa ilkeitä viestilappuja. Hän ei voi ymmärtää, kuka niitä lähettää. Lopulta tulee ikävä tekstari - parhaan ystävän numerosta! Veeraa kiusataan, mutta onneksi tyttö ei jää huolineen yksin. (Helmet)

Opossumi ja sata tykkäystä / Johanna Venho ; kuvittanut Emmi Jormalainen

Opossumin oma vlogi onnistuu saamaan jopa sata tykkäystä! Tai ainakin melkein... Opossumi on maailman mahtavin pieni pussirotta, joka hurmaa omaperäisillä räpeillään. (Helmet)

Nyt pelittää! : miten pelejä tehdään? / kirjoittanut Elina Lappalainen ; kuvittanut Jussi Kaakinen

Sofia ja Oliver pääsevät tutustumaan pelistudioon koodari-äidin mukana, ja tekemään omaa peliä. Kuvitettu ja tarinallinen kirja käy läpi pelin tekemisen eri vaiheita. (Helmet)

Pukkien pikku pila / kirjoittanut Jeanne Willis ; kuvittanut Tony Ross ; suomeksi riimitellyt Raija Rintamäki

Pukkisen Kili löytää pellon laidasta kännykän. Se pitää puhelimen itsellään, vaikka tietää, että vanhempien mielestä Kili on liian nuori käyttämään kännykkää. Kili ja naapurin Vilpertti näpsivät selfieitä ja soittavat pilapuheluita. (Helmet)

Postikortteja Mummi Muuttolinnulta / Anna Härmälä ; suomentanut Heli Ikäheimo

Muuttolintu-mummi lähettää postikortteja lapsenlapselleen jännittävistä paikoista. Postikorttien yksityiskohtaisia kuvia katselemalla lapsi ja aikuinen voivat yhdessä koettaa päätellä, missäpäin maailmaa mummi muuttolintu nyt matkaa! (Helmet)

Vesta-Linnea ja kaverit / kirjoittanut Tove Appelgren ; kuvittanut Salla Savolainen ; suomentanut Tittamari Marttinen

Kaveri on luvannut soittaa Vesta-Linnealle. Vesta-Linnea päivystää kännykän ääressä. Ollakseen aina tavoitettavissa.

#Kultakutri / Jeanne Willis, Tony Ross ; suomeksi riimitellyt Raija Rintamäki

Kultakutri on kova somettamaan, ja hänen hilpeät postauksensa keräävät tykkäyksiä. Seuraajia hankkiessaanhän menee kuitenkin liian pitkälle...Kultakutri oppii miettimään kahdesti ennen kuin julkaisee mitään... Rullaavasti riimitelty kuvakirja varoittaa netin sudenkuopista. (Helmet)

Piippolan vaarin kännykkäkriisi / kirjoittanut Jeanne Willis ; kuvittanut Tony Ross ; suomeksi riimitellyt Katariina Kallio

Piippolan vaarilla oli luuri, nopsa kuin unelma. Sillä hän hoiteli maatilan laskut ja ostokset verkossa... Sitten vaari tulee hankkineeksi puhelimet eläimillekin, ja maatila joutuu kaaokseen. Kanat vain juoruavat puhelimessa, lehmä lähettelee viestejä ja kissankin pää on täynnä chattia. .... (Helmet)

Riku, Roope ja Ringo televisiossa / Mauri ja Tarja Kunnas

Vauhdikkaan kolmikon matkassa päästään kurkistamaan televisio-studion jännittävään maailmaan.

Matka ohjelmoinnin maailmaan / Elina Hiltunen, Emilia Hiltunen, Otto Hiltunen ; [kuvitus: Mira-Maia Kyyrö]

Dibitassujen koirat tutustuttavat lukijansa logiikkaan ohjelmoinnin takana tarinankerronnan kautta. (Helmet)

Nikke Nokkava / teksti: Tracey Corderoy ; kuvitus: Tony Neal ; suomennos: Raija Rintamäki

Karhu ja Hamsteri katsoivat lempiohjelmaansa, kun sen yllättäen keskeytti mainos. Mainos sai Karhun epäilemään sänkynsä joustavuutta. Karhu oppii, että tavara ei ehkä sittenkään ole elämässä tärkeintä. (Helmet)

Vähän aikaa vielä! / kirjoittanut Christine Jüngling ; kuvittanut Manfred Tophoven ; suomentanut Seija Kukkonen

Iina ja Peetu vierailevat ystäviensä Essin ja Juuson luona. Essi ja Juuso ovat tehneet vanhempiensa kanssa sopimuksen: jos he pitävät kiinni yhdessä sovituista televisio- ja tietokonesäännöistä, he saavat palkakseen puuhapäivän seikkailupuistossa. (Helmet)

Etusivun juttu, eli, Kuinka sanomalehti syntyy / Mauri Kunnas, Tarja Kunnas

Lehtitalon sisällä ja ulkopuolella eletään monia kuumeisia hetkiä ennen kuin päivän sanomalehti on valmis. Monien jännittävien vaiheiden jälkeen lehti saa muotonsa. Tule seuraamaan Nuuskija-lehden valokuvaajan kiireistä päivää. Väriä ja vauhtia riittää!

Miina ja Manu reporttereina / teksti ja kuvitus: Jari Koivisto

Miina, Manu ja Heikki Hiiri pääsevät tutustumaan sanomalehden tekoon kesätoimittajina. He oppivat paljon juttujen tekemisestä.

Teksti: Timo Ylönen

Kirjalista: Heliminna Hakala ja Anna Valtonen

Kuva: nasilzang, Pixabay