Mediaa kirjoissa, Mediamysteeri etänä

Mitä medioita on olemassa? Millainen on valeuutinen? Entä tunteikas somepäivitys?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohdittiin Vantaan kaupunginkirjaston neljäsluokkalaisille järjestämässä Mediamysteeri-pelissä.

Katso jutun lopusta vinkkejä kirjoista, joissa käsitellään mediaa.

Aluksi näkyi opettajan kasvot, hengityssuoja kasvoilla, kuten asiaan kuului. Sitten taustalla alkoi  kuulua puhetta, tuolinjalat vonkuivat, käsienpesuhana suhisi. Oppilaat palailivat luokkaan.

Kun kirjastolainen aloitti, hän tunsi puhuvansa pulpettien pinnoille, varjoille, kaistaleille oppilaista, joita äänistä päätellen oli enemmän kuin näytöllä vilahtaneen kaksi. Sitten kamera kääntyi ja ruudulla näkyi koko vilkuttava luokka. Ryhmiin jakautuneina, pelihahmot luotuina, valmiina pelastamaan kirjaston tietokoneviruksen kourista. Etänä.

Alkamassa oli Mediamysteeri, draamakasvatusta ja pelipedagogiikkaa hyödyntävä kirjastovierailumalli, joka innostaa lapsia omatoimisuuteen, yhteistyöhön ja mielikuvituksen käyttöön. Samalla opitaan medialukutaitoa, kirjastonkäyttöä ja tiedonhakua.

Peli kehitettiin lukuvuonna 2017-2018 yhteistyössä Vantaan kaupunginkirjaston, Aalto-yliopiston ja Päivälehden museon kanssa. Kartanonkosken koulun luokka oli myös aktiivisesti mukana kehitystyössä. Sitä peluuttavat Vantaan kaupunginkirjasto ja Päivälehden museo.

Tänä vuonna rajoitukset pukkasivat päälle ja Mediamysteeristä luotiin etäversio. Vantaalaiset neljäsluokkalaiset kutsuttiin mukaan, ja lopulta Vantaan kirjastojen peleihin osallistui 27 luokkaa 13 eri koulusta. Kukin luokka keräsi pistesaldoa, jolla se kilpaili muita luokkia vastaan Mediamysteeri-voittajan tittelistä.

Peli alkoi.

Ryhmät saivat päättää, edustivatko he tietoturvaajia, somettajia vai hakkereita. Pian syntyi hienoja kirjaesittelyvideoita, valeuutisia ja tietoa vaativia vastauksia. Yksi ryhmä räppäsi. Toinen tuijotti keskittyneesti ruutua ja etsi kuvasta tunkeilijaa. Noppa lensi, ja tekemisen meininki ja nauru välittyivät kamera- ja mikrofoniyhteyden kautta kirjastolaiselle asti. 

Eihän se aina tietenkään täydellisesti mennyt: joskus katosivat äänet, joskus videoyhteys, joskus kaatui peli. Mutta kaikesta selvittiin ja jokainen oppi uutta.

Kun videoyhteys toimi, pelinjälkeisissä vilkutuksissa heilui monta kättä. Kirjastolaistakin hymyilytti, kun sormi klikkasi punaista luuria.

Loikkaa sinäkin mediatarinaan!

Mediaa nähdään yhä enemmän lastenkirjallisuudessa. Tässä muutama alakouluaiselle sopiva vinkki:


#Kultakutri / Jeanne Willis ja Tony Ross
Tässä kuvakirjassa menee tarina Kultakutrista ja kolmesta karhusta aivan uusiksi! Kultakutri on kova somettamaan, mutta sitten postaukset menevätkin vähän liian pitkälle… Lue myös Pukkien pikku pila ja Piippolan vaarin kännykkäkriisi.


Masi Tulppa : Klikkien kingi / Jari Mäkipää
Masi Tulppa-sarjan kolmannessa osassa Masin nettivideosta tulee supersuosittu yhdessä yössä. Äkkiä Masilla on edessään manageri, muotihuppareita, faneja, haastatteluja ja moraalisia valintoja.


Pieni numero / Mimmu Tihinen
Petunia päättää perustaa oman lehden, jonka nimeksi tulee Pieni numero. Jo ensimmäisen lehden ilmestyttyä Petunia kuitenkin huomaa, ettei kaikkea sovi painaa julkiseen sanomalehteen ja ettei kaikkia voi miellyttää. Seuraavasta numerosta tuleekin oikea oikaisunumero.


Radio Popov / Anja Portin
Alfred on unohdettu lapsi, keskivaikea tapaus, jonka isä on usein poissa. Saatuaan tietää, että maailmassa on paljon häntäkin unohdetumpia lapsia, Alfred perustaa heille oman radiokanavan, jonka lähetykset lähetetään öisin. Teos voitti vuoden 2020 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -palkinnon.


Etsiväkerho Hurrikaani ja tyly tubettaja / Jari Mäkipää
Etsiväkerho Hurrikaanin 12. seikkailussa Hurrikaanin koulussa aloittaa tubejulkkis Jimbo, jonka kanavalle ilmaantuu pilavideo koulun oppilaasta. Pian luokan liitutaululle ilmestyy uhkausviesti, mutta kenen kirjoittama se on? Ja ketä Hurrikaanin pitäisi auttaa, kuka todella kiusaa ja kuka on kiusattu?


Supermarsu ja kavala koodi / Paula Noronen
Äkkiä kaikki ovat nenä kiinni ruudussa ja pelaavat uutuuspeliä, jopa opettajat. Mikä tekee pelistä niin koukuttavan? Miksi Emiliaa käsketään tekemään hullutuksesta loppu?


Lasse-Maijan etsivätoimisto : Sanomalehden arvoitus / Martin Widmark
Vallilan Sanomat täyttyvät aivan uskomattomilla jutuilla. Voiko niihin todella uskoa?
Lue myös Lasse-Maijan etsivätoimisto : Elokuvan arvoitus / Martin Widmark.

Artikkelin kuva: Julia Jukarainen