Lähikuvia kotimaan luonnosta

Loikka pääkaupunkiseudun luontoon on lyhyt. Pihalla, puistossa ja puutarhassa voi tarkkailla vaikka mitä. Lomalla moni perhe suuntaa muualle Suomeen. Tutun kesäpaikan ympäristöstä saattaa löytyä harvinaisia lajeja. Jos tahtoo villimpiä elämyksiä, kannattaa lähteä vaeltamaan ja yöpyä teltassa. Suomen lasten retkeilyopas neuvoo, mitä varusteita ja perustaitoja tarvitaan, kun liikutaan vaihtelevissa maastoissa ja vesistöissä eri vuodenaikoina.

Luontokirjojen ääreen lapsia ja aikuisia houkuttelevat lähikuvat. Erityisen kiehtovilta näyttävät jättiläisiksi suurennetut ötökät, joiden sarvet, siivet, kuoret, koivet ynnä muut osaset erottuvat millintarkasti. Parhaissa kasvilähikuvissa lehtien ja terälehtien lävitse kuultaa kaunis valo, joka luo väreihin hienoja varjoja. Erikoinen kuvakulma tuo kohteesta esille persoonallisia piirteitä.

Ihmeellisiä eläimiä 

Loruja ötököistä ansaitsee täydet pisteet valokuvien ja tekstin taitosta. Esimerkiksi sylkikaskaan elämästä riimittelevän runon viereisellä sivulla toukka piileskelee vihreällä lehdellä, seuraavalla aukeamalla sylkipallon suojissa näkymättömissä. Samaan tyyliin toteutettujen luontolorujen sarjaan kuuluu useita kirjoja.

Selkokirjassa Sinisiipi niityllä joko puolikkaan tai koko sivun kuvat kehystävät helppolukuista tekstiä. Siinä annetaan tietoa niittyjen hoitamisesta ja kerrotaan sekä hyödyllisten että haitallisten eläinten ja kasvien yhteisöstä.

Hämmästyttävät hyönteiset on kahden kuvaajakonkarin taideteos. Pääosissa ovat ötökät, mutta luontotiedon ja tarinoiden lisäksi tekstipätkissä valotetaan kuvaustilanteita ja ihmisten hyönteissuhteita sekä suomeksi että englanniksi. Perinpohjainen Rantojen hyönteiset esittelee sukeltajia, vesimittareita, hopeaseppiä ja sudenkorentoja. Kuvat on otettu maastossa ja studiossa. Pikkuruisilla kirjaimilla painetut kuvatekstit selittävät uskomattomia otoksia.

Suomen matelijat ja sammakkoeläimet opastaa, kuinka herppien kanssa kannattaa olla kärsivällinen. Niitä etsitään varovasti koloista, lähestytään hitaasti, kohdatessa pysähdytään, kumarrutaan matalalle, ryömitään tai kontataan vierelle. Muutamassa kuvassa eläintä pidetään ihmisen kädessä: käärmettä hanskassa, liskoa sormilla, konnaa kämmenellä.

Pohdiskeleva luontokirja Mietteliäs konna sisältää myös tietoa ja tarinoita herpeistä. Havainnot salaperäisistä mantereista paljastavat eksoottisen näköisistä otuksista yllättäviä asioita. Osa tekstin lukuisista otsikoista koostuu kysymyksistä, joista kaikkiin ei tiedetä vastauksia. Kirja kuuluu sarjaan 1000 ilmiötä Suomen luonnosta, samoin kuin Lipuva lumme, jossa kehotetaan kiipeämään puuhun, muistellaan vaarallisinta kasvikuvaa ja ihmetellään, miksi kelloilla on eläinten nimet.

Kaikenlaisia kasveja

Kasvilajien tunnistamista auttavat erilaiset kuvastot, joita on julkaistu tosi paljon. Kätevä Koko perheen värikasvio esittelee ensin puut, pensaat ja marjat, sitten luonnonkukat väreittäin, viimeiseksi kukattomat sekä huomiota herättämättömät kukat. Kunkin lajin kohdalla levinneisyys on merkitty ääriviivakarttaan, sen alle kuukausijanalle kukinta-ajat. Pätevä Metsäkasvio etenee heimojärjestyksessä keskittyen erityyppisten metsien tavallisiin ja harvinaisiin kasvilajeihin. Veneilevälle perheelle sopiva Saariston kasvit Suomen luonnossa kuvailee laajasti meriluontoa ja listaa saariston vierailukohteita.

Pysähdytään yhdessä nauttimaan kotimaan kesäluonnosta!

Teksti ja kuva: Minna Nuutila, Myyrmäen kirjasto