musapodcast

Helmetin kova musiikkipodcast. Jakso 2: Punk

Helmetin kova musiikkipodcast on Vantaan kaupunginkirjaston kesäsarja, jonka kymmenessä jaksossa käsitellään musiikkia ja siihen liittyviä ilmiöitä. Jaksot julkaistaan aina tiistaisin viikoilla 23-32. Podcastin juontajana toimii Tikkurilan kirjaston Marjo Mannila, jokaisessa jaksossa on mukana keskustelemassa vaihtelevia vieraita.

Jakso 2: Punk kuunneltavissa Soundcloudissa.

Toisessa jaksossa vieraana on aktivisti Säde Vallarén.

Punk-liike on saanut alkunsa 70-luvun puolivälissä New Yorkissa. Tuolloin ilmestyi lehti nimeltä punk, joka käsitteli New Yorkin underground -musiikkikulttuuria (mm. Ramones, Blondie, Patti Smith ja New York Dolls). Erityisesti Ramones antoi vaikutteita brittipunkille, jonka myötä koko käsite yleistyi. New York Dollsin managerina toimi englantilainen Malcolm McLaren, joka palasi vuonna 1975 Lontooseen ja alkoi manageroida bändiä, josta muotoutui Sex Pistols.

New Yorkin punkliike pyöri musiikin ympärillä, kun taas brittipunk oli yhteiskunnallisesti kantaaottavaa ja anarkistisempaa. Vuosien 1977-1980 välillä punk alkoi kaupallistua, mutta sen vastapainoksi kantaaottavan punkin viitoittamaa tietä jatkoi aggressiivinen hardcore punk. Hc-punkkia soittivat mm. Black Flag, Dead Kennedys, Bad Brains ja the Exploited. Samoihin aikoihin syntyi myös kauhuteemoja käyttävä horror punk, jonka merkittävin edustaja on Misfits.

Suomessa suosituimmiksi punknimiksi nousivat mm. Pelle Miljoona, Eppu NormaaliMaukka perusjätkä, Kollaa kestää ja Ratsia. Osa alkupään punkbändeistä muuttivat tyyliään kaupallisemmaksi, mutta Suomeen juurtui vahva hc-punkskene, jona tunnetuimpia yhtyeitä ovat muun muassa Terveet kädet, Kaaos, Riistetyt ja Rattus.

Säden levy- ja kirjasuositukset:

Marjon levysuositukset:

Podcastin tunnusmusiikki: Teemu Kide

Podcastin logo: Karoliina Havaste