Soittimia sinisellä pohjalla.

Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi!  

HUOM. Musiikkihankkeen tapahtumat JATKUVAT syksyllä. Tiedot tarkentuvat.

Helsingin kaupunginkirjaston Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -hankkeessa kaupunkilaisten on mahdollista tutustua uusiin musiikkisisältöihin sekä kokeilla, miltä musiikin tekeminen tuntuu. Hanke kestää vuoden 2020 loppuun asti.

Fyysisen musiikkiaineiston lainaaminen kirjastoista sekä sen ostaminen ovat vähentyneet musiikkitarjonnan siirryttyä suurelta osin verkkoon. Musiikin tarjonta kuluttajille on kuitenkin myös monipuolistunut ja tuonut uusia mahdollisuuksia. Näitä mahdollisuuksia hankkeen aikana on tarkoitus tehdä tutuksi niin asiakkaille kuin kirjastojen työntekijöille.

Yhteistyön pohjalta toteutetaan kaikille avoimia ja maksuttomia kuuntelupiirejä ja musapajoja. Kuuntelupiirit ja musapajat sopivat ennen kaikkea niille, jotka kaipaavat uutta musiikkia kuunneltavakseen tai haluavat kokeilla, miltä tuntuu itse tehdä musiikkia. Tarkoituksena on tavoittaa myös niitä kaupunkilaisia, jotka eivät ole aikaisemmin välttämättä ollenkaan käyttäneet kirjaston musiikkipalveluja.

Kuuntelupiirejä ja musapajoja

Pääosa kuuntelupiireistä ja musapajoista järjestetään Pasilan kirjastossa, jossa on yksi pääkaupunkiseudun kirjastojen suurimmista äänitekokoelmista. Pelkästään cd-levyjä on Pasilan kirjastossa noin 30 000 kappaletta. Hankkeessa ovat mukana myös muut aktiiviset Helsingin musiikkikirjastot Itäkeskuksen kirjasto, Kallion kirjasto ja Töölön kirjasto.

Aktiiviseen musiikin kuunteluun ja rentoon rupatteluun perustuvassa kuuntelupiirejä on syksyn 2020 aikana tulossa viisi. Jokaisessa on eri aihe, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Aiheina Laulunkirjoittajat, Elävä Jukeboksi, Korvan kunto-ohjelma – opi kuuntelemaan klassista, Suomi-blues, Etnosoi! -artistiesittely sekä Jazz/tango. 

Musapajassa pääsee tekemään musiikkia luovasti ja nauttimaan siitä. Musapajoja on syksyllä 2020 kolme. Yhdessä pajassa perehdytään  oman biisin tekoon, toisessa opitaan kansainvälisiä rytmejä ja kolmas keskittyy nykykansanmusiikkiin. Ennakkoilmoittautumisia eikä aikaisempaa kokemusta musiikin tekemisestä tarvita.

Aiheista ja työpajojen kokoontumisista kerrotaan Pasilan kirjaston Facebook-sivulla, Pasilan Helmet-sivuilla ja Helmetin tapahtumasivuilla. Tule ja huomaa, että musiikki vie sinut mukanaan!

Tapahtumat

Virtuaalitapahtumat:

Kuorotempaus

Virtuaalikuoro esittää uuden yhteisöllisen kappaleen ”Tän laulun laulan”.

-> Katso video tästä! 

Puhetta musiikista ja miten sitä voi helposti oppia

Opi musiikin tuntijaksi, taitajaksi, kokijaksi! -hanke esittäytyi Helsinki-kanavalla. Hankkeen vetäjä Arja Niemimaa jutusteli Jaana-Maria Jukkaran kanssa. Jaana-Maria on hankekumppani ja  Maailman musiikin keskuksen toiminnanjohtaja. Lisäksi musiikkipedagogina musiikkihankkeessa työskentelevä Tuuli Wallenius esitteli helppokäyttöisen musiikinteko-ohjelman.

Tapahtuman voi  katsoa tästä linkistä: https://www.helsinkikanava.fi/fi_FI/web/helsinkikanava/player/vod?assetId=52294983

#KallioLIVE

Musiikkihankkeemme pääsee vieraaksi Kallioon. Keskustelussa kävi ilmi, uusien musiikkikirjastopalvelujen ytimenä on itse tekeminen ja yhteisöllisyys. Videossa näki päivänvalon myös Minimusatunti nro 3, BandLab, jossa luupataan älylaitteella.

-> Katso video tästä: Opi musiikista -hanke esittäytyy

#KallioLIVE numero 2

Musiikkihankkeemme pääsee vieraaksi Kallioon toisen kerran. Puheenaiheena ovat kuuntelupiirit. Lisäksi Elävä Jukeboksi esittää toivekappaleen. 

-> Katso video tästä:  Kuuntelupiirit ja Elävä Jukeboksi

Tulevat tapahtumat:

19.8. alkaen keskiviikkoisin klo 16-18: kymmenet musatreffit Pasilan kirjaston Musiikki & media -alueella (2.kerros). Musiikkipedagogi päivystää kirjastolla. Tule keskustelemaan musiikista tai hakemaan vinkkejä musiikin harrastamiseen. Saat ohjausta soiton harjoittelusta biisinkirjoitukseen sekä kirjaston musiikkipalveluiden käyttöön.

Menneitä tapahtumia:

12.3.2020: Lintuaiheisen kuuntelupiirin vetäjänä toimi erikoiskirjastovirkailija, musiikkioppilaitoksen opettaja Seija Sipiläinen.

20.2.2020 Musapaja: Kansainvälisiä rytmejä – Uutta arabialaista musiikkia

Kansainvälisiä rytmejä -kuuntelupiirin ja -musapajan vetäjän, palestiinalais-jordanialaisen muusikon ja laulaja Nemat Battahin johdattamana kuunneltiin ja tutustuttiin kiehtoviin arabimusiikin rytmeihin, melodioihin ja joihinkin soittimiin. Lue artikkeli aiheesta.

13.2.2020 Kuuntelupiiri: Kansainvälisiä rytmejä – Arabic folk music

13.1.–23.1.2020 Räplyriikkakilpailu. Teemana oli muutos. kilpailun voitti Jonna Heimonen. Valinnan teki Inka Rantakallio, joka sanoi kuulevansa Jonnan riimeistä jo valmiin biisin. Onnittelut!

23.1.2020 Kuuntelupiirissä esiteltiin suomiräpin naisia. Lista musiikkitoimittaja ja DJ Inka Rantakallion soittamista kappaleista tässä

9.1.2020 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: Sugartime – 60-luvun tyttöbändejä maailmalta. Piirin vetäjinä olivat Kati Borg-Penttilä ja Irma Tapio

10.12.2019 Kuuntelupiiri: Elävä Beatles -aiheinen jukeboksi. Abbey Road -albumin julkaisemista oli tullut kuluneeksi 50 vuotta. Tuuli Wallenius toimi kuuntelupiirin vetäjänä ja ”elävänä jukeboksina” soittaen ja laulaen ja esitellen yleisön toivekappaleita biisilistalta.

25.11.2019 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: Maija Karhinen-Ilo Freija-yhtyeestä soittaa nykyballadeita

12.11.2019 Kuuntelupiirin pohjalta tehty artikkeli: DJ ja toimittaja Mikko Mattlar soittaa näytteitä 1970- ja 1980-lukujen suomalaisesta syntikkamusiikista

Pasilan kirjaston käyntiosoite on Kellosilta 9.

Hanke sosiaalisessa mediassa:

Instagram: @opimusiikista, #opimusiikista

Facebook: Opi musiikista

Lisätietoja antaa projektikoordinaattori Arja Niemimaa:

arja.niemimaa@hel.fi  
+358 40 706 4107

Työpajat ovat osa Etelä-Suomen aluehallintoviraston yhteishanketta, jossa Helsingin kaupunginkirjaston kumppaneina ovat Maailman musiikin keskus, Musiikkiarkisto, Käpylän musiikkiopiston KAMU-linja ja Helsingin kaupunginorkesteri.