Ääneen lukemiseen sopivaa kirjallisuutta: lukulähettiläät suosittelevat

Ääneenlukuvinkit on koottu Helsingin kaupunginkirjaston Lukulähettilääksi!-hankkeessa. Vapaaehtoiset lukulähettiläät lukevat ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Lukuvinkkejä voi käyttää muissakin ääneenlukutuokioissa.

Anhava, Helena: Eihän elämälle mitään voi: novelleja
”Kertomuksissa saavat äänen niin hiljaiset, arat kuin huomaamattomat ihmiset. Äänen saavat ne, jotka yleensä jäävät niiden varjoon, jotka tietävät, miten asioiden pitäisi olla.”

Favilli, Elena & Cavallo, Francesca: Iltasatuja kapinallisille tytöille: 100 tarinaa ihmeellisistä naisista
Upeasti kuvitettu kirja kertoo sadan erinomaisen ja itsenäisen naisen tarinan iltasadun muodossa. Jokaista tarinaa kuvittaa eri naistaiteilijan tekemä muotokuva. 

Haanpää, Pentti: Pentti Haanpään parhaat
Kirjaan on koottu Haanpään rakastetuimpia novelleja.

Harjula, Kristiina: Ollaanko me jo vanhoja: suurten ikäluokkien matkassa
”Hellahuoneista arava-kaksioihin ja syrjäkyliltä kaupunkiin. Niukkuudesta kulutusjuhliin. Nuorisokulttuurin airuista eläkeläisiksi. Miten vuosikymmenet ovat menneet, mikä muuttunut ja mikä pysynyt? Kristiina Harjulan teos kulkee suurten ikäluokkien matkan sotienjälkeisestä Suomesta tähän päivään.”

Helttunen Anne & Uusi-Halila, Tuula: Naisia nimittäin: Kirjallisuutemme naishahmoja
”Naisia nimittäin esittelee 50 kaunokirjallisuuden naishahmoa Kalevalan Ainosta Seitsemän veljeksen Venlaan. Teos osoittaa suomalaisen kirjallisuuden naiskuvien rikkauden: silloinkin kun naiset ovat sivuhenkilöitä, he nostavat esiin tärkeitä arvoja.” 

Heroja, Eeva-Liisa: Jos tulen vanhaksi, ostan itselleni hatun: lukemisia ikääntyville 
Heroja, Eeva-Liisa: Jos tulen vanhaksi, ostan itselleni hatun 2. osa
”Annilla ja Onnilla on jo ikää, eikä arkipäivä aina suju kommelluksitta. He elävät rikasta elämää, sillä heillä on toisensa, muistonsa, sukunsa ja ikätoverinsa. Ne pitävät mielen virkeänä, eikä elämästä puutu virikkeitä eikä huumoriakaan. Kirja on kokoelma lyhyitä tarinoita ja tuokiokuvia, joita voi lukea yksin tai ääneen erilaisissa ikäihmisten kokoontumisissa ja vanhusten piireissä. Kirja on isotekstinen ja helppolukuinen. Kirjassa on Eeva-Liisa Herojan piirroskuvitus.”

Huovinen, Veikko (selkokielelle muokannut Marja-Leena Avela): Hamsterit
Huovisen klassikosta tehty selkokirja. Hamsteri, tuo vähän kummallinen olio järjestää uusille naapureilleen Rurikille, Tellulle ja lapsille ikimuistoisen loppukesän ja syksyn. Hamsterin talven tuloon valmistautuminen on varsinaista veijaritarinaa.

Härkönen, Anna-Leena: Ihan ystävänä sanon: ja muita kirjoituksia
”Suoraa puhetta aikamme älyttömyyksistä. Kärkeviä kolumneja arjen sattumuksista.”

Jansson, Tove: Viesti: valitut novellit 1971-1997
Kokoelman tarinat ovat osittain muistoja ja kenties omaelämäkerrallisia tarinoita mutta myös perinteisiä novelleja. Novellien aiheissa toistuvat aiheina mm. perhesuhteet, taide, lapsuusmuistot, meri ja matkustaminen.

Kilpi, Eeva: Perhonen ylittää tien: kootut runot 1972-2000

Kilpi, Eeva: Se mitä ei koskaan sanota: novelleja
”Novellikokoelma sisältää yhdeksän novellia, joiden kantavana ajatuksena on se mitä ei sanota, ei osata, ei uskalleta, ei ole tarpeen sanoa. Tarinoissa tutkitaan ihmissuhteita, rakkautta ja elämää.”

Kyrö, Tuomas: Mielensäpahoittaja
Humoristista pohdiskelua nykyajasta.

Kyrö, Tuomas: Mielensäpahoittajan Suomi: 100 tavallista vuotta
Humoristista pohdiskelua nykyajasta.

Kyrö, Tuomas: Mielensäpahoittajan olympiamatka: Etelä-Korea 2018
Humoristista pohdiskelua nykyajasta.

Levengood, Mark & Lindell, Unni: Ystävä sä lapsien anna villoja
Levengood, Mark: Niin pieni ihmissydän on
Levengood, Mark: Missä kukat kauneimmat
Levengood, Mark: Riemujen rikkaus ja surujen summa
Levengood, Mark: Miljoona ruusua​
Levengood, Mark: Vasten auringon siltaa
Kaikissa Levengoodin kirjoissa on leppeän elämänmakuisia ja humoristisia tarinoita elämästä, arjen tapahtumista, ihmisistä ja ilmiöistä.

Meriläinen, Reetta & Pentikäinen, Johanna (toimittajat): Onnellinen pulla: kirjallinen leivontakirja
”Tämä kirja hellii ruumista ja sielua: siitä löytyy maukkaita leivontaohjeita niin suolaisiin kuin makeisiin leivonnaisiin. Naisten Pankin lukuisat aktiivit ja ystävät ovat lahjoittaneet kirjaan suosikkireseptinsä. Reseptien lisäksi kirja tarjoaa makumuistoja ja koukuttavia tarinoita niin leivoksista kuin leipäjuuristakin. Niitä ovat lahjoittaneet kotimaiset eturivin kirjailijat: Katja Kettu, Tommi Melender, Hannu Väisänen, Tuomas Kyrö, Kati Tervo, Riina Katajavuori, Rosa Liksom, Jukka Itkonen ja Matti Rönkä.”

Nopola, Sinikka: Onko teillä tämmöistä?
Novelleja. "Nopola leikittelee uskomuksilla ja ennakkoluuloilla. Soljuvan tekstin takana odottaa usein yllätys, koominen käänne: me emme ole sellaisia kuin kuvittelemme - eikä ole maailmammekaan. Onko teillä tämmöstä pitää sisällään puolisensataa tekstiä elämän kummallisuudesta.”

Pakkanen, Jukka: 50-luvun sanakirja 
”Jukka Pakkanen herättää henkiin vuosikymmenistä viehkeimmän ja viileimmän - viisikymmenluvun. Pienet tunnelmakuvat ja tarinat paljastavat, miltä Brylcreemi tuoksui, miltä ensimmäiset Boston-sauhut maistuivat ja miltä Kodakin suljinääni kuulosti.”

Sandström, Peter: Äiti marraskuu: kahdeksan pohdintoa
”Tämä on kahdeksaan episodimaiseen pohdintoon jakautuva novellikokoelma. Äiti marraskuu on kuvaus miehestä ja hänen naisistaan, läheisyydestä ja etäisyydestä, yksinäisyydestä ja ihmisen elämästä. Melankolista virettä sävyttää omalaatuinen, hiljainen huumori.”

Sankarina Helsinki
Novelleja, pakinoita ja runoja Helsingistä. Kirjoittajina tunnettuja kotimaisia kirjailijoita ja runoilijoita.

Väisänen, Hannu: Vanikan palat
Kuvataiteilijan ja kirjailijan omaelämäkerrallisen romaanisarjan ensimmäinen osa. Kirja on kertomus nuoren pojan kehityksestä ja kasvusta oululaisella varuskunta-alueella. Nuori poika oppii vähitellen rosoisten kokemusten johdattelemana mitä valo, värit ja eheys ovat. 

Lukulähettiläät suosittelevat

Lukulähettilääksi!-hankkeen pääsivulle: www.helmet.fi/lukulahettilas

Teksti: Satu Vähämaa, käytetty Helmet -tietokannan teoskuvailuja tai kirjojen takakansitekstejä