Helmet-raati

Helmet-kirjallisuuspalkinnon raati 2019

Tänä vuonna Helmet-kirjallisuuspalkinto jaetaan Kauniaisten kaupunginkirjastossa 24.9.2019. Kirjallisuuspalkinnon voittajan tulee valitsemaan kirjallisuusalan vahvoista ammattilaisista koostuva raati. Vuoden 2019 raadin jäseniksi ovat valittu Riikka Leskinen ja Samu Eeve Helsingin kaupunginkirjastosta, Satu Nylund ja Mikko Airaksinen Espoon kaupunginkirjastosta sekä Jarkko Nuutila Kauniaisten kaupunginkirjastosta.

Pitkän linjan kirjastolainen Mikko Airaksinen, johtava kirjastopedagogi, on mukana raadissa jo kolmatta vuotta ja toimii raadin puheenjohtajana toista vuotta. Hänellä on vahva tausta eri kirjallisuuskanavissa toimimisesta:

– Olen mukana erilaisissa kirjallisuuskoulutuksissa ja -tapahtumissa, kuten kirjallisuusblogissa, lukupiirissä, Novellikoukussa, Lukuhaasteessa sekä tietenkin Helmet-kirjallisuuspalkinnossa.

Vapaa-ajallaan hän lukee laajalti sekä tieto- että kaunokirjallisuutta. Helmet-kirjallisuuspalkintoraadissa toimimisen hän kokee mahdollisuutena vaikuttaa.

Pedagogisena informaatikkona työskentelevä Riikka Leskinen on mukana raadissa toista kertaa.

– Lähdin mukaan, koska tykkään analysoida lukemaani ja ruotia kirjoja muiden kanssa. Raatilaisena myös päätyy lukemaan hyviä kirjoja, joihin ei välttämättä itse muuten tarttuisi.

Ahkerana lukijana Riikka kertoo lukevansa kirjallisuutta yli genrerajojen.

– Temaattisesti lukemisissani painottuvat historia, filosofia ja yhteiskunnalliset kysymykset. Lempikirjat ja -kirjailijat vaihtelevat päivästä ja fiiliksestä riippuen.

Informaatikkona toimiva Samu Eeve pyrkii myös lukemaan monipuolisesti, vaikka tunnustaakin olevansa kirjallisuuden suhteen valikoiva. Aikuisten kirjallisuuden lisäksi hän kertoo nauttivansa nuortenkirjallisuudesta ja on viime aikoina tutustunut myös viihdekirjallisuuteen. Eeve on raadissa mukana ensimmäistä kertaa:

– Kirjastot ovat yhteiskunnallisesti ja kirjallisuuden eri osa-alueilla todella merkittävä toimija, ja on hienoa, että myös meidän asiantuntijuuttamme nostetaan esiin Helmet-kirjallisuuspalkinnon myötä.

Raadissa kolmatta kertaa mukana oleva Satu Nylund, lastenosaston kirjastopedagogi, kertoo alun perin hakeneensa mukaan raatiin juuri oman lukemisen avartamisen vuoksi. Hän kertoo nauttivansa erityisesti siitä, että saa lukea muiden suosittelemia kirjoja. Vapaa-ajallaan hän lukeekin nykyään monipuolisesti erikielistä kaunokirjallisuutta aina lastenkirjoista sarjakuviin ja tietokirjoista runoihin.

Jarkko Nuutila, Kauniaisten kaupunginkirjaston musiikkiosaston vastaava kirjastovirkailija, on raadissa mukana ensimmäistä kertaa. Hän on myös pitkän linjan kirjastolainen ja on työskennellyt Kauniaisten kirjastossa yli kolmekymmentä vuotta. Musiikki-ihmisenä hän kertoo lukevansa erityisesti musiikkialan elämäkertoja, mutta paljon kokemusta löytyy myös kaunokirjallisuudesta sekä runoista. Raadissa hän kokee olevansa mukana edustamassa kirjallisuuspalkintoa isännöivää Kauniaisten kaupunginkirjastoa. Erityisen mieluisan tehtävästä tekee se, että pääsee lukemaan ja arvioimaan finalistikirjoja.

Teksti: Ina Henriksson