Soiniset2

Kaupunginorkesterin ja kirjaston yhteistyökiertue onnistui erinomaisesti

Helsingin kaupunginorkesterin ja Helsingin kaupunginkirjaston yhteistyössä järjestämä ”Orkesteri tulee kirjastoosi” -kirjastokiertue tavoitti syys-lokakuussa kaikkiaan 1712 kuulijaa. Kiertueen aikana kuultiin kamarimusiikkikonsertteja lounasaikaan 35 Helsingin lähikirjastossa sekä kirjastoautossa. 

Kyseessä oli ensimmäinen näin suuri yhteistyö Helsingin kaupunginorkesterin ja kaupunginkirjaston välillä. Kiertue mahdollisti sen, että laadukkaat kamarimusiikkikonsertit olivat laajasti helsinkiläisten saavutettavissa. Kaikkiaan 20 kaupunginorkesterin muusikkoa esiintyi kirjastoissa 1–4 henkilön kokoonpanoissa. Syksyn aikana kirjastoissa kuultiin 11 eri konserttiohjelmaa. Kiertue sai erinomaista ja innostunutta palautetta niin kuulijoilta kuin esiintyjiltäkin. 

Monipuolisesta musiikista pitävät Anu ja Esko Soininen osallistuivat noin 15 kirjastokonserttiin. Heidän mielestään oli erityisen hienoa, että konsertit sai kokea lähietäisyydeltä. Myös soittajien kertomat jutut konserttien jälkeen olivat pariskunnan mieleen. Heidän mielestään oli hienoa päästä tutustumaan uusiin soittimiin. Erityisesti Soiniset ihastuivat harppuun. Kirjasto sopii heidän mielestään erinomaisesti konserttipaikaksi, koska jo kirjastotila itsessään antaa hienon taustan konserteille. Kirjastossa konserttiin on helppo keskittyä ja lisäksi kirjasto on kaikille avoin paikka, jonne on helppo tulla. 

”Tällaisten kirjastokonserttien pitäisi jatkossakin olla osa Helsingin kaupunginorkesterin toimintaa. On varmasti paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät käy keskustassa konserteissa ja lähikirjastoon heidän on kuitenkin helppo tulla. Ihmiset eivät myöskään välttämättä lähde illalla konsertteihin. Oli hienoa, että nämä konsertit olivat juuri päivällä valoisaan aikaan. Toivoisimme, että tällaista olisi muulloinkin kuin näin poikkeusaikana”, Soiniset sanovat.

Myös esiintyjät kokivat kirjastokonsertit todella mielekkäiksi. 

”Soitimme viuluduolla viisi kirjastokonserttia ympäri Helsinkiä. Jalkautuminen yleisön keskuuteen oli ihanaa ja virkistävää vaihtelua kaiken tämän koronan keskellä. Vuorovaikutus yleisön kanssa oli rikasta ja saimmekin aikaan mielenkiintoisia keskusteluja mm. mukanamme olleista periodisoittimista, musiikista ja elämästä. Näin maskiaikana tulee katsottua ihmisiä tarkemmin silmiin ja sen myötä kohtaamiset ovat erityisempiä ja intensiivisempiä. Kiitokset HKO:lle ja kirjastoille”, kertoo II viulun varaäänenjohtajana toimiva Teija Kivinen.

Kirjaston ja orkesterin yhteistyötä on tarkoitus tulevaisuudessa jatkaa. Tulevista kirjastokonserteista kerrotaan orkesterin verkkosivuilla ja helmet.fi:ssä kun suunnitelmat tarkentuvat.

Kuvassa Anu ja Esko Soininen Laajasalon kirjastossa. Kuva: Jeroen Sebrechts.