Varattuja kirjoja hyllyssä.

Kirjastoasioinnista koronavirusepidemian aikana

Helmet-kirjastoissa lainaustoiminta aloitetaan vaiheittain 8.5. alkaen, jonka jälkeen kirjastot ovat avoinna rajoitetuin palveluin 1.6.2020 asti. Tarkista oman kirjastosi avautumispäivä kirjaston omilta sivuilta.

Voit noutaa varauksia, noutolainata ja palauttaa. Joissakin kirjastoissa voi vain noutaa varauksia. Toukokuun aikana asiointi täytyy hoitaa ripeästi, joten tiloissa ei voi oleskella, lukea lehtiä tai käyttää tietokoneita tai lukusalia. 

Lainat eivät eräänny 18.1. – 31.5.2020. Tämä koskee myös uusia lainoja ja aineistoja, joissa normaalisti olisi kahden viikon laina-aika.  

Kesäkuusta alkaen lainat erääntyvät porrastetusti. Voit tarkistaa omien lainojesi eräpäivät lainakuitista tai kirjautumalla omiin tietoihin Helmet-haussa tai Taskukirjastossa.  

Poikkeuksena on perinnässä oleva aineisto. Jos lainasi on erääntynyt ennen 18.1.2020, se voi olla perinnässä eikä lainaa voi uusia. Ota yhteyttä kirjastoon tilanteen tarkistamiseksi. 

Varaukset 

Maaliskuussa kirjastojen sulkemisen vuoksi noutamatta jääneet varaukset voit noutaa avoinna olevista kirjastoista vielä 8.5./11.5. – 14.5.2020. Jos varaustasi ei löydy varaushyllystä, ota yhteyttä henkilökuntaan. 

Uusia varauksia voit tehdä 11.5.2020 alkaen. Voit myös varata muistilistoille tallentamiasi teoksia ja vapauttaa lukitsemasi varaukset. 

Eräpäiväilmoitukset ja –muistutukset

Eräpäiväilmoituksien ja -muistutusten sekä varausten noutoilmoitusten lähettäminen käynnistyy toukokuussa. 

Kirjastokortit ja PIN-koodit

Voit uusia unohtuneen PIN-koodin Helmet.fi:n kirjautumissivulla, jos asiakastiedoissasi on sähköpostiosoite.

Voit pyytää e-aineistojen käyttöä varten tilapäisen e-kirjastokortin/asiointitunnuksen osoitteesta ekortti@helmetkirjasto.fi. Tilapäiset tunnukset ovat voimassa toukokuun loppuun.  

Koulujen, päiväkotien ja muiden laitosten määräaikaisten, tammi-toukokuussa 2020 erääntyvien kirjastokorttien voimassaoloaikaa on jatkettu elokuun 2020 loppuun saakka. Mikäli laitoskortti on erääntynyt ennen 1.1.2020, voi kortin vastuuhenkilö ottaa yhteyttä kirjastoon ja pyytää jatkamaan kortin voimassaoloa.  

Henkilökohtaisten määräaikaisten, tammi-toukokuussa 2020 erääntyvien kirjastokorttien voimassaoloaikaa on jatkettu toukokuun 2020 loppuun saakka. Jos kirjastokorttisi on erääntynyt ennen 1.1.2020, voit ottaa yhteyttä kirjastoon ja pyytää jatkamaan kortin voimassaoloa. Kirjastokorttisi on määräaikainen, jos olet alle 18-vuotias tai jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta.  

Pysyvän uuden kirjastokortin ja ensimmäisen PIN-koodin saa vain esittämällä henkilötodistuksen kirjastossa, kun kirjastot avautuvat. 

Muistilistat

Helmet-haun muistilistalle voit tallentaa teoksia, jotka haluat varata tai lukea myöhemmin. Voit luoda useita muistilistoja omaan käyttöön esim. Varattavat, Uutuudet, Jännärit, Lastenkirjat, Musiikki.

Ohje muistilistan käyttämiseen Helmet-haussa. 

Ohje muistilistan käyttämiseen perinteisessä Helmet-haussa

Käytä e-kirjastoa

E-aineistojen käyttämiseen tarvitset kirjastokorttisi numeron ja kirjastosta saamasi pin-koodin. Tutustu Helmet-kirjastojen e-kirjastoon

Helmet-chat

Helmet-chat -palvelu toimii kirjastojen sulkuaikana arkisin klo 10-18 ja näkyy sen päivystysaikoina helmet.fi-etusivulla.

Digitukea etänä

Tarvitsetko apua erilaisten laitteiden, ohjelmien ja verkkopalveluiden käytössä? Tarjoamme digitukea myös koronavirusepidemian aikana verkossa ja puhelimitse. Digituen antajien yhteystietoja.

Etäpalvelut

Kirjaston etäpalveluista ja etätapahtumista tiedotetaan Helmet.fi:n etusivulla ja sosiaalisessa mediassa. Helmet-kirjaston löydät Facebookissa tunnuksella @helmetkirjasto ja Twitterissä @helmet_kirjasto. 

Espoon, Kauniaisten, Helsingin ja Vantaan kaupungeilla on vaihtoehtoisia kulttuuri-, kirjasto- ja liikuntapalveluja sekä nuorisotyötä. Lue lisää palveluista kaupunkien omilta sivuilta. 

Espoon kaupungin verkkosivut.

Kauniaisten kaupungin verkkosivut.

Helsingin kaupungin verkkosivut.

Vantaan kaupungin verkkosivut.

Kirjastot noudattavat koronavirusepidemian aikana kaikessa toiminnassaan kukin oman kaupunkinsa linjauksia ja käytännön ohjeita.