Pelisivistys on muutakin kuin ikärajoja

Pelit ovat osa ikivanhaa kulttuuria, ja ne näkyvät myös kirjastossa. Kirjaston peliasiantuntijat kannustavat kyselemään rohkeasti pelivinkkejä samalla tavalla kuin lukusuosituksia tai ehdottamaan omaa suosikkia pelivalikoimaan.

Erilaiset pelit ovat vakiinnuttaneet asemansa kirjastoissa. Ja mikseivät olisi – pelit ovat kirjoitettua kieltä vanhempi kulttuurinen ilmiö, sanoo palvelukoordinaattori, pelien asiantuntija Heikki Marjomaa.

Marjomaan mielestä pelien kulttuuriarvot eivät tule keskustelussa tarpeeksi usein esiin. Hänen mielestään katseen voisi kääntää entistä enemmän pelien sisältöihin ja siihen, mikä tekee pelistä hyvän. Marjomaa vertaa pelien tuntemusta kirjallisuuden tai elokuvamaailman klassikkojen tuntemiseen.

– Jos katsoo pystymetsästä Casablanca-elokuvan, sitä saattaa pitää tylsänä, mutta elokuva aukeaa paljon paremmin, kun tuntee esimerkiksi sen historiallisen kontekstin ja taustat. Pelisivistys on paljon muutakin kuin nimi, ikärajat ja säännöt!

Marjomaa toivookin, että asiakkaat kysyisivät kirjastossa entistä rohkeammin pelien sisällöistä ja pyytäisivät pelikirjastolaisia suosittelemaan itselle sopivaa peliä samalla tavalla kuin etsivät lukusuosituksia.

Yhdessä tekeminen on tärkeintä

Lautapelit ovat kirjastossa suosittuja: ne kiertävät hyvin eli pelit ovat suhteellisesti enemmän lainassa kuin mikään muu aineisto. Yksi lautapeli kävi lainassa vuonna 2014 keskimäärin kymmenen kertaa.  Lainattavana on yhteensä 600 erilaista peliä.

Helsingissä lautapelien hankinnasta vastaavan tietopalvelukonsultti Renni Honkasen mukaan kiitosta tulee esimerkiksi lasten vanhemmilta, jotka ovat halunneet koko perheen yhteistä tekemistä sen sijaan, että lapsi touhuaisi omissa oloissaan.

– Myös nuoret aikuiset, etenkin pariskunnat, kyselevät kirjastosta lainaan pelejä, joita voi pelata kahdestaan, Honkanen sanoo.

Honkasen kiinnostus peleihin johtuu juuri yhdessä tekemisestä. Honkanen pelaa kirjastossa lasten kanssa pelikerhoissa.

– Pelin lopputulos on sivuseikka, jos pelatessa on tarpeeksi hauskaa. Pelistä tekevät hyvän teema ja riittävä syvyys, jotta pelistä tulee esiin aina uusia puolia. Tilanteeseen sopiva kestokin on tärkeä. Joskus sopiva aika on 15 minuuttia, joskus kolme tuntia. On myös hyvä tunnistaa peliseura, esimerkiksi vilkkaille lapsille sopivat hyvin nopeatempoiset pelit, Honkanen sanoo.

Peli voi lisätä lukuhaluja

Pelaaminen ja lukeminen liittyvät toisiinsa. Monista digitaalisista peleistä on tarjolla laajoja pelioppaita, jotka ovat saaneet nuoret lukemaan paljon pitkiä artikkeleita myös vierailla kielillä. Lisäksi esimerkiksi roolipelaamisessa pelaajat sekä lukevat paljon että myös kirjoittavat yhdessä pelin käsikirjoituksen.

Kirjastovirkailija Henri Hiljander on järjestänyt espoolaiseen Kirjasto Omenaan viikoittain kokoontuvan pelikerhon.

– Kerhoon osallistuu tällä hetkellä seitsemän 15–25-vuotiasta nuorta, tyttöjä ja poikia, kantasuomalaisia ja maahanmuuttajia. Tämänhetkinen pelimme on asiakkaiden toiveesta Exalted, japanilaistyylinen supersankaripeli täynnä toimintaa. Roolipelaaminen itsessään on kirjastotyön ytimessä, sillä se rohkaisee nuoria lukemaan.

– Kirjavinkkaus tapahtuu pelin teemoihin tutustuessa. Olen pyrkinyt vinkkaamaan elokuvia, musiikkia, sarjakuvia ja kaunokirjallisuutta, mutta Exalted-pelissä olen lähestynyt teemaa klassisten myyttien sankareiden kautta, Hiljander sanoo.

Hiljander mainitsee kerhoissa pelaamiselle monta hyvää syytä: yleissivistyksen vaaliminen, verbaalinen rikastaminen, harrastusten mahdollistaminen, asiakaskunnan verkostoituminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen.

Myös tableteilla pelataan

Yksi kirjaston rooli on mediakasvatuksen antaminen sekä lapsille että vanhemmille, ja parhaiten ja hauskimmin tämä tavoite toteutuu pelikerhoissa ja -klubeissa.

Vantaalainen pedagoginen informaatikko Henna Kaukoniemi on ollut mukana Lumon kirjaston Peliklubissa, jossa pelejä pelataan tablettitietokoneella. Klubin eri kerroilla on eri teemat, esimerkiksi kirjaimet, numerot tai musiikki. Tässäkin klubissa yhdessäolo on tärkeää: tapaamiset on suunnattu 5–8-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

– Lapsilta ja vanhemmilta saatu palaute on ollut hyvää, peleistä on tykätty. Vanhempien mielestä oli hyvä, että yhdellä kerralla oli yksi teema. Myös siitä pidettiin, että pelit ovat oppimispelejä, Kaukoniemi sanoo.

Ehdota peliä kirjastoon

Lainattavia pelejä on jokaisessa neljässä HelMet-kaupungissa. Kirjastoon hankitaan lähes kaikki lautapelit, joita asiakkaat toivovat. Hankkimatta jäävät lähinnä ne pelit, joista painos on loppu. Suomenkielisistä lastenpeleistä hankitaan suurin osa markkinoille tulevista.

Uutuuslautapelin saa hankittua kirjastoon nopeammin kuin minkään muun aineiston. Parhaimmillaan peli on kirjastossa muutaman päivän sisällä siitä, kun se on saatavilla kaupoista.

Myös konsolipelejä hankitaan mahdollisuuksien mukaan asiakkaiden toiveiden perusteella. Sekä lauta- että konsolipelitoiveita kannattaa esittää joko kirjastossa käydessään tai esimerkiksi HelMet.fi:n hankintaehdotus-lomakkeella.

Syksyllä 2015 konsolipelien hankinta kirjastoon helpottui huomattavasti tekijänoikeusneuvoston antaman lausunnon ansiosta. Lausunnon mukaan pelit voi rinnastaa muuhun kirjaston aineistoon kuten kirjoihin.

– Nyt kokoelmaa voi paikata entistä paremmin, kirjasto voi ottaa pelejä vastaan lahjoituksena ja asiakkaiden toiveita voi huomioida aikaisempaa enemmän, Heikki Marjomaa sanoo. 

Kirjastolaisten pelisuosikit

Renni Honkasen lautapelisuositukset:

 • Lapsille: La Cucaracha. Vauhdikas peli, jossa torakka juoksee labyrintissä. Lapset ovat silminnähden innoissaan.
 • Aikuisille: 7 wonders duel. Mainion 7 wondersin erittäin hyvin toteutettu kaksinpeliversio. Sama tunnelma oman kaupunkinsa rakentamisesta säilyy, vaikka mekaniikat ovat vaihtuneet. Monipuolinen, omaperäinen ja kaunis. Sopii esimerkiksi pariskunnille.
 • Koko perheelle: Pikku prinssi. Peli tarjoaa oivallettavaa sekä lapsille että aikuisille eikä aliarvioi kohdeyleisöään. Kauniisti kuvitettu peli on nopeatempoinen, ja sitä haluaa pelata heti uudestaan.

Heikki Marjomaan konsoli- ja pc-pelisuositukset:

 • Lapsille: Minecraft. Peli on kuin iso legolaatikko. Se ruokkii luovuutta ja edellyttää logiikkaa ja yhteistyötä, jotta pelaaminen on kivaa.
 • Perheille: Ni no Kuni. Studio Ghiblin animoima seikkailupeli, joka miellyttää varsinkin Hayao Miyazakin (Naapurini Totoro) elokuviin ihastuneita.
 • Aikuisille: The Vanishing of Ethan Carter. Kaunis ja fotorealistinen, Lovecraft-henkinen kauhu-yksityisetsivätarina, jonka maailmaan tempautuu mukaan. Kerronta on suuressa roolissa tässä pelissä.

Henna Kaukoniemen digipelisuositukset:

 • Lapsille: Toca Band -musiikkipeli. Eri hahmot synnyttävät erilaisia ääniä, ja hahmoja vaihtelemalla saa tehtyä musiikkia.
 • Aikuisille: Klassinen Nopeuspeli. On hauska kokeilla, kuinka monta kertaa osuu oikeaan väriin ja kauanko silmät ja sormet pysyvät mukana koko kiihtyvässä vauhdissa.
 • Koko perheelle: Suositukseni on pikemminkin sovellus kuin varsinainen peli. Book Creatorilla perhe voi tehdä oman e-kirjan hyödyntämällä omia valokuviaan ja tekstiä, ja sovellus toimii sekä tabletilla että PC:llä.

Henri Hiljanderin roolipelisuositukset:

 • Aikuisten roolipeli: Call of Cthulhu (6th edition). Cthulhun kutsu on klassinen kauhuroolipeli, joka ammentaa vaikutteensa H.P. Lovecraftin kirjoista. Pelaajat ovat usein tutkijoita, yksityisetsiviä tai reporttereita, jotka tekevät parhaansa selvittääkseen vihamielisen kosmoksen kauheuksia.
 • Lasten roolipeli: Astraterra. Suomalainen, lasten kanssa yhteistyössä tuotettu ja joukkorahoituksella toteutettu värikäs ja vauhdikas roolipeli. Mystisiin maailmoihin suuntaavat löytöretkeilijät tempautuvat hurjiin seikkailuihin, kohtaavat jännittäviä otuksia ja löytävät taianomaisia teknoaarteita. Peli sopii lähes kaikenikäisille, sekä aloittelijoille että kokeneille roolipelaajille.
 • Koko perheen roolipeli: Mouse Guard. David Petersenin sarjakuviin perustuva roolipeli, jossa pelaajat astuvat hiirivartioston palvelukseen. Hiiret elävät metsässä mukavasti suurissa kivilinnoissa, viljelevät maata ja kasvattavat hyönteisiä. Metsä on kuitenkin täynnä petoeläimiä ja muita vaaroja. Hiirivartioston jäsenet ovat vannoneet suojelevansa hiiriä kaikkialla, koskaan asettamatta yhden hiiren etua toisen edelle.

Pelipäivä 2015:n tapahtumat HelMet-kirjastoissa löydät tapahtumakalenterista.

Onko sinulla ylimääräisiä pelejä?

Pelipäivän puitteissa Laajasalon, Puistolan ja Sellon kirjastot ottavat vastaan pelejä ja toimittavat ne nuorisotyöhön ja vastaanotto- ja tukiasumiskeskuksiin. Kaikki pelejä vastaanottavat pisteet löytyvät Pelipäivä.fi:stä Pelit kiertoon -sivulta.

Vuoden 2015 aikana lainatuimmat lautapelit:

 1. Dixit
 2. Carcassonne
 3. Menolippu
 4. Kellotornin kummitukset
 5. Battle sheep

Vuoden 2015 aikana lainatuimmat konsoli- ja PC-pelit:

 1. Lego Harry Potter: years 5-7 (Playstation 3)
 2. Angry birds trilogy: (Playstation 3)
 3. Ice age. 4: continental drift: arctic games (Playstation 3)
 4. Lego Harry Potter: years 1-4 (Playstation 3)
 5. Lego The lord of the rings (Playstation 3)

Lue lisää

Kansallinen pelipäivä

Pelit HelMet.fi:ssä

Peliasiaa Kirjastot.fi:ssä

Teksti: Iina Soininen
Kuva: Helsingin kaupunginkirjasto