Emmi Itäranta

Yleisön suosikki Emmi Itäranta: Ihan huimaa!

Miltä nyt tuntuu, HelMet-kirjallisuuspalkinnon 2015 Yleisön suosikki Emmi Itäranta?

Tämä on ihan huimaa! Minusta on ihanaa, että kirjaani luetaan vielä! Kun ajattelee sitä, että kirjan elinkaari lyhenee koko ajan, niin se, että kirjaani luetaan edelleen, tuntuu ihanalta – se kun ei ole niin itsestään selvää.

Onko sinulta tulossa uutta teosta?

Kyllä, olen kirjoittamassa uutta kirjaa, jonka nimeksi tulee Kudottujen kuvien kaupunki. Se ilmestyy lokakuussa.

Se on fantasiatarina, joka sijoittuu tulvivalle saarelle, jossa on unennäkö kielletty. Nuori unennäkijä asuu saarella - hänellä on siis kyky nähdä unia - mutta joutuu salaamaan asian.

Mitä unet merkitsevät itsellesi?

Olen aina nähnyt paljon unia ja selkounia. Uneni ovat hyvin eläviä, aivan kuin olisi aina yöllä käynyt toisessa maailmassa. Unet auttavat joskus kirjoittamisessakin.

Esittelyssä: Teemestarin kirja (Teos 2012)

Maailmasta on loppumassa vesi. Katastrofin läpikäynyt ihmiskunta sinnittelee veden vähyyden ja diktatuurin vallan alla. Noria on teemestarien sukua, ja on hänen vuoronsa ottaa vastaan teemestarin arvo - ja hänen edeltäjiensä tarkkaan varjelema salaisuus.

Emmi Itärannan esikoiskirja Teemestarin kirja on herkkä ja hienovarainen kirja tulevaisuudesta, joka voisi olla totta. Itäranta ei ole kirjoittanut eeppistä seikkailua tai suurta taistelua vaan teoksen, jossa tapahtuu samanaikaisesti paljon ja vähän, ja jota kannattelee teehetkien tarunomainen seesteisyys. Itäranta on yhdistänyt suomalaista ja aasialaisia kulttuureja upeasti yhdeksi erottamattomaksi kokonaisuudeksi.

Kirja on yllättävä, koskettava, vangitseva ja antaa vahvan lukukokemuksen. Tämä kirja vie mukanaan heidätkin, jotka eivät tavallisesti lue scifiä.

Hae teos HelMet-hausta!

Teksti: Maisa Hopeakunnas
Kuva: Teos/Maisa Hopeakunnas