Ääneen lukemiseen sopivaa kirjallisuutta: runot, aforismit ja laululyriikka

Aforismin vuosisata : lauseita ja ajatuksia 54 suomalaiselta aforistikolta (toim. Markku Envall)
Teokseen on koottu suomenkielisen aforismikirjallisuuden parhaat palat, jäsenneltyinä tekijöiden mukaan, ei teemoittain. Tekijöistä on myös lyhyt henkilöesittely.

Ajatuksia eläkepäiviin (toim. Satu Laatikainen)
Kirjan aforismit liittyvät eläköitymiseen, vanhenemiseen. Niitä on poimittu kirjailijoilta, filosofeilta, ajattelijoilta ja vanhoista sananlaskuista.

Andersson, Claes: Aamu meren rannalla : sisäänhengitys, uloshengitys
Kuoleman ja luopumisen lisäksi runoilijan teemoina ovat elämän suuret ilon aiheet: musiikki, jalkapallo, lapset ja lastenlapset. Hätä maailmasta ja sen tilasta ahdistaa, muistot isän poissaolosta, yksinäisyydestä palaavat mieleen.

Heilala, Eeva: Ikkunasta avautuu maailma
Pohdiskelevaa runoutta ikääntymisestä, äitiydestä ja naiseudesta. 
Vahva tahto ja syvälle muistiin painuneet mielikuvat lapsuudesta, avioliitosta ja maalaistalon arjesta löytävät tiensä näihin runoihin, joissa kuuluu voimakkaan, elämää nähneen naisen ääni.

Hellén, Immi: Lapsuuden lauluja
Kirjaan on koottu hellyttävimmät, hauskimmat ja koskettavimmat Immi Hellénin lastenrunot aina 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniin.

Ikuisia ajatuksia (toim. Martti Haavio)
Teoksessa on elämänviisautta, ajatuksia ja aforismeja elämän eri alueilta. Niitä on koottu kaunokirjallisuudesta, tietokirjallisuudesta, Raamatusta, myös sananlaskuista.

Itkonen, Jukka: Kuutanssi : runoja kasvaville
Vaikka runokirjan alaotsikko on Runoja kasvaville, tämä vuodenaikoihin jaoteltu, monella tasolla toimiva kirja sopii kaikenikäisille. Itkosen teksti on rytmikästä, soinnillista.

Itkonen, Jukka: Viisi vuodenaikaa: runoja
Nämä runot ovat usein kauniita tuokiokuvia, ne ovat lohduttavia, liikuttavia ja iloa tuottavia. Ne voivat olla muistelurunoja, muuttuvat kuin lauluiksi, ottavat teemansa vaikka Saarnaajasta; ”…aika on olla hiekanmuru, aika on siirrellä vuoria…”.

Jos sul lysti on: Suomen lasten leikkirunot
Piiri pieni pyörii ja Entten tentten teelikamentten löytyvät Rudolf Koivun kuvituksen kera tästä leikkirunokirjasta. Saatavana myös e-kirjana.

Kajava, Viljo: Viljo Kajavan kauneimmat runot
Kun olin hyvin pieni/järvi oli sininen/ja rannan kivet lämpöiset./Kun olin hyvin pieni/äidin käsivarsi tuoksui aamulta./Kun olin hyvin pieni/unesta uneen kävelin./Nelijalkainen.

Kaskinen, Anna-Mari: Jos jäisi yksi sana: valittuja runoja ja lauluja
Kristilliseen kirjallisuuteen kuuluvassa runoteoksessa on koottuna uskonnollisia runoja ja hengellisiä lauluja.

Katso pohjoista taivasta: runoja Suomesta (toim. Jenni Haukio)
Suomalaisen lyriikan antologiaan on koottu kaikki kauneimmat ja koskettavimmat runot, vanhat tunnetut klassikot ja uudet tulevat sellaiset. Luonto ja vuodenaikojen vaihtelun kuvaus on keskeistä, mutta myös yksinäisyys ja koskettavat tunteet kuuluvat suomalaiseen runokuvastoon.

Kunnas, Kirsi: Puut kantavat valoa
Rakastetun ja tuotteliaan runoilijan kynästä on lähtenyt yli kolmekymmentä teosta: runoja, riimejä ja tarinoita. Puut kantavat valoa kokoaa yhteen Kunnaksen seitsemän aiemmin ilmestynyttä runokokoelmaa. Kirkkaita, ilmaisultaan hiottuja taltiointeja ohikiitävistä hetkistä. Näissä runoissa luonto ja sen ilmiöt esiintyvät usein syvällisten tunteiden innoittajina ja ilmaisijoina: ”Voi kohota katse ja astua jalka/ja käsi piirtää kaaren yli vuoren ja puun/Voi tuuli kantaa siipeä/ja jossain metsä humista/kun pääsky laskeutuu.”

Kunnas, Kirsi: Tiitiäisen satupuu
Lasten klassikkorunokirjan on kuvittanut Maija Karma. Lorut ovat hauskoja ja oivaltavia, ehkä vaativiakin ääneen luettavaksi. Haitula ja herra Pii Poo (joka oli taikuri) sopivat kuitenkin kaikenikäisille.

Kuukernuppi: vanhoja ja uusia lastenloruja
Kuukernuppi innostaa muistelemaan jo unohtuneita leikkejä, elvyttämään perinteitä ja kuuntelemaan, millaisia loruja kuuluu pihoilta nykyään.

Leino, Eino: Laulu onnesta : valikoima Leinon rakkausrunoja
Kansallisrunoilijamme runojen elävä ja sointuva kieli on puhutellut suomalaisia sukupolvesta toiseen. Tähän teokseen on koottu Leinon tunnetuimpia ja kauneimpia rakkausrunoja.

Leskelä, Timo: Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta
Kirja sisältää yhteensä kolmesataa suosittua lastenlaulua, kansanlaulua, isänmaallista laulua ja joululaulua nuotteineen ja sanoituksineen. Mukana on kaikkien rakastamia lauluja mm. Kissa ja hiiri, Mä olen niin pienoinen, Oolannin sota, Pikku Lauri ja Telefoni Afrikassa. Kuvituksena on suomalaisten taiteilijoiden laatimia opetustauluja.

Meriluoto, Aila: Lasimaalaus
Nuoren luonnonlahjakkuuden esikoiskokoelma persoonallisia, leimuavalla tunteella ja kaikilla aisteilla latautuneita, jo klassikoiksi muodostuneita runoja. Näissä rakastetuissa ja laajalti siteeratuissa runoissa on nuoruuden voimaa ja ehdottomuutta, haurasta herkkyyttä ja haavoittuvuutta.

Oksanen, Aulikki: Puškinin hevonen
Riemua, rakkautta ja huumaavaa tunnetta. Armoitetun lyyrikon sydämen kyllyydestä nousevaa taiturimaista laulullista lyriikkaa, jossa loppusoinnut loksahtelevat kohdalleen.
Pushkinin hevonen on sisarteos aiemmin ilmestyneelle kokoelmalle, Sinua sinua rakastan.

Onerva, L.: Pilvet ja aurinko
Hannu Mäkelän kokoama teos Onervan aiemmin julkaisemattomista runoista. Elegisiä, kaihomielisiä runoja, joista voi löytää yhtymäkohtia Leinon ilmaisukieleen. Perinteisiä loppusointuja ja kokeilevaa Kalevala-mittaa. Onervan runot kulkevat syvissä vesissä, ja niiden pohjalla kuuluu tummasävyinen kohtalonusko.

Pakkanen, Kaija: Runoretki
Kaija Pakkasen rakastettuja runoja1950-luvulta lähtien. Teksteissä lapsuuden hauskoja, haikeita, herkkiä hetkiä sekä luontoelämyksiä, loruja ja rallatuksia.

Pikku Pegasos
Teoksessa on 400 lastenrunoa. Mukana on klassikkojen lisäksi paljon suomalaisia kansanrunoja, loruja ja ensisäkeen mukainen hakemisto. Toimittaja Kaarina Helakisa on halunnut ottaa mukaan myös pihaperinnettä; leikkiluvut, nonsenseriimit, piirilaulut ja muistovihkovärssyt.

Rasa, Risto: Tuhat purjetta : kootut runot
Rasa kirjoittaa yksinkertaisia, pelkistettyjä runoja, joissa lähiluonnon tapahtumia tarkkaillaan huumorin pilke silmäkulmassa. Oivaltavia, konstailemattomia tiivistyksiä arkipäiväisistä huomioista runoilijalta, jolle metsä on koti, ja jolle sen pienen pienimmälläkin eläimellä on tarina kerrottavanaan. Tuhat purjetta tarjoaa helposti lähestyttävää lyriikkaa myös runouteen tottumattomalle kuulijalle.

Rauhala, Niilo: Sana koskettaa sanaa : runoja
Rauhalan runot ovat kuin hiljaista puhetta perimmäisistä kysymyksistä. Mietiskelevissä, surumielisissä säkeissä muistot ja luonto tarjoavat lohdutusta. Nämä runot soveltuvat hiljentymiseen ja antavat ajattelemisen aihetta, mutta yksinään luettuina ne voivat olla liian raskaita ja tunnerekisteriltään ehkä hieman kapea-alaisia.

Salo, Aukusti: Meidän lasten aapinen
Ensimmäisen kerran vuonna 1935 ilmestynyt aapinen koostuu runoista, loruista, pienistä tarinoista ja uskonnollisista tekstinpätkistä, jotka perustuvat suomalaiseen kansatieteeseen ja kotimaisten kirjailijoiden teksteihin.

Similä, Markus: Suomen laulut ja niiden tekijät
Tästä laulukirjasta löytyvät maakuntalaulut, mutta myös muita kaihoisia sävelmiä kuten muistatko Monrepos’n tai Kotkan poikii ilman siipii. Ollaan myös Karjalan kunnailla sekä Rovaniemen markkinoilla.

Suuri toivelaulukirja: toivotuimmat
Tähän kirjasarjan osaan on koottu 200 suosittua laulua viihteestä ja lastenlauluista alkaen hengellisyyteen ja joululauluihin päättyen. Suuri Toivelaulukirja -sarjasta löytyy myös laulukirja, jossa on pelkästään hengellisiä lauluja.

Viita, Lauri: Ne runot, jotka jäivät : runoja kokoelmien ulkopuolelta
Kirja kokoaa yhteen Viidan kokoelmien ulkopuolelle jääneitä perinteisiä ja vapaamittaisia runoja. Pispalan kansanomainen suurmies kiteyttää taiturimaisin sanakääntein ja kielellä leikittelemällä lyhimpiinkin runoihinsa suuria elämänviisauksia. Ylevää ja rujoa pakottomasti yhdistelemällä Viita luo omintakeista, merkityksiltään vahvaa runoa.

Vuorela, Einari: Korpirastas : Einari Vuorelan runoja
Herkkää ja hengittävää luonto-ja maisemarunoutta, jossa tuoksuvat menneiden päivien suomalaiset kesäpäivät ja –illat. Runojen tunnelma on tyyni, metsässä vaeltajan tarkkaavainen katse vangitsee näyt ja toisaalla piirtää laajoja kaaria järvien ja kylien yli.

Runot, aforismit ja laululyriikka tulostettava lista

Ääneenlukuvinkit on koottu Helsingin kaupunginkirjaston Lukulähettilääksi!-hankkeessa. Vapaaehtoiset lukulähettiläät lukevat ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Lukuvinkkejä voi käyttää muissakin ääneenlukutuokioissa.

Lukulähettilääksi!-hankkeen pääsivulle www.helmet.fi/lukulahettilas

Teksti: Pirjo Mäkelä