Kuva: peter_pyw / Pixabay

Ääneen lukemiseen sopivaa kirjallisuutta: sadut

Grahame, Kenneth: Kaislikossa suhisee

Tarina on sijoitettu Englannin maaseudulle. Myyrä, joka on muuttanut jokivarteen, tutustuu Vesirottaan ja eksyttyään erämetsään he tapaavat Mäyrän ja herra Rupikonnan.

Grimm, Jacob: Grimmin kauneimmat sadut

Rudolf Koivun kuvittamia klassikkosatuja Lumikista Punahilkkaan, Peukaloisesta Saapasjalkakissaan.

Ihmeitten ihme: Rudolf Koivun kuvittamia satuja

Nämä sadut ovat Valistuksen Joulupukki-lehdestä vuosilta 1919-1946.

Jansson, Tove: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia

Muumilaaksossa tapahtuu kaikenlaista kummaa! Nuuskamuikkunen ei tahdo löytää kevätlaulua, Vilijonkka pelkää pyörremyrskyä ja lopulta saakin sen, tytöstä nimeltä Ninni näkyy vain rusetti. Terapeuttisia tarinoita, joista syntyy helposti keskustelua.

Kaiken maailman eläinsadut

Tässä on monta Aisopoksen ja Grimmin satua, joukko kansansatuja, mutta myös esim. Jukka Itkosen, Hannele Huovin ja Kari Hotakaisen satuja. Satuja on kolmisenkymmentä ja niissä seikkailee tuttuja eläimiä ympäri maailman norsusta muurahaiseen.

Kokko, Yrjö: Pessi ja Illusia

Pessimistisen peikon ja positiivisen keijun tarina on satu, joka elää yhä runollisena ja luonnonlakeja noudattaen.

Kunnas, Mauri: Koiramäen Suomen historia

Mahtava Suomen historiakattaus kaikenikäisille. Kuvat ovat hurmaavia ja yksityiskohtaisia, täynnä hauskoja pieniä sattumuksia. Hyvän tuulen kirja.

Lagerlöf, Selma: Peukaloisen retket villihanhien seurassa

Kirjan päähenkilö Niilo Holgerinpoika on oikea pieni ilkimys, joka kiusaa kaikkia. Haltia muuttaa Niilon pieneksi ja sattumusten jälkeen nassikka joutuu hanhien matkaan.

Potter, Beatrix: Petteri Kaniinin satumaailma

  • Tähän kirjaan on koottu koko Beatrix Potterin tuotanto eli 23 alkuperäistä Petteri Kaniini -kirjaa ja neljä aiemmin julkaisematonta teosta. Petteri Kaniini on pienten eläinhahmojen klassikko.

Somersalo, Aili: Mestaritontun seikkailut

Viisas Mestaritonttu on vartioinut satoja vuosia Satumaan kuninkaanlinnaa, mutta loukkaantuu moitteista ja lähtee maailmalle. Sattumalta Mestaritonttu kuulee kuninkaantyttärestä, joka on velhojen vallassa. Mestaritonttu pyytää prinssi Yönsilmän avukseen ja käynnistää pelastustoimet.

Suomalaisia kansansatuja

Klassiset satuteemat löytyvät myös suomalaisista kansansaduista, mutta sävyt ovat kovin suomalaisia.

Suomen lasten hölmöläissadut

Erityisen suomalaisia ovat juurikin hölmöläissadut eli sadut, joissa kuvaillaan Hölmölän kylän asukkaiden toilailuja.

Swan, Anni: Anni Swanin sadut

Kuvitus on Rudolf Koivun ja Martta Wendelinin.

Tuhannen ja yhden yön satuja

Tarinapaketti kokoaa yhteen intialaisia, persialaisia ja arabialaisia satuja ja tarinoita. Ne punoutuvat löyhästi yhteen kehystarinan kautta. Sadut ovat moraliteetteja ja seikkailuja. Tässä painoksessa kuvitus on Rudolf Koivun.

Uspenski, Eduard: Alas taikavirtaa

Päähenkilö on pieni poika nimeltä Mitja, jonka mummo kertoo hänelle erilaisia tarinoita – ja joka itsekin hyppää tarinaan mukaan.

Uspenski, Eduard: Fedja-setä, kissa ja koira

Fedja-setä on aikuismainen kuusivuotias poika, jonka äiti ei halua päästää puhuvaa Matroskin-nimistä kissaa asumaan taloon. Siksi poika karkaa vanhempiensa luota maalle.

Tulostettava lista kirjoista

Ääneenlukuvinkit on koottu Helsingin kaupunginkirjaston Lukulähettilääksi!-hankkeessa. Vapaaehtoiset lukulähettiläät lukevat ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Lukuvinkkejä voi käyttää muissakin ääneenlukutuokioissa.

Lukulähettilääksi!-hankkeen pääsivulle: www.helmet.fi/lukulahettilas

Teksti: Sini Turunen