Kuva: Eugen Hoffers, Helsinkikuvia.fi

Ääneen lukemiseen sopivaa kirjallisuutta: Helsinki-kirjallisuutta

Kaunokirjallisuus

Garam, Sami & Tervomaa, Raija: Boltsin södeimmät rakkausrunot
Hullunhauska valikoima maailman kauneimpia rakkausrunoja stadin murteella. Sisältää tunnetuimpia klassikoita muun muassa Shakespearelta, Goethelta, Leinolta ja Erkolta.

Kankaanpää, Hannu: Hesari ja muita runoja 1980-1998
"Useimmat runoni (...) sijoittuvat Helsinkiin, mistä muusta ne ikinä puhuvatkaan. Kun kuvaan Helsinkiä, kuvaan sen kautta myös itseäni." Hannu Kankaanpään Helsinkiin liittyvistä runoista on kirjoitettu myös: "Kankaanpään Helsinki ei ole turistien kuvapostikortti, eikä haikean nostalgian patinoima valokuva. Kirjailija paljastaa yhteiskunnallisissa runoissaan kaupunkielämän nurjan puolen: yksinäisyyden, kylmyyden, juopot, mielenterveysongelmat, perheväkivallan, syrjäytyneet ja katuväkivallan. (...) Mutta kaiken rujouden keskellä on myös lämmön kosketuksia, valon välähdyksiä, joskus jopa arkisen onnen mahdollisuus."

Mattsson, Eki: Ei se skulaa joka skagaa ja muita slangipakinoita
Pakinoita

Pakkanen, Jukka & Mustonen, Matti: Helsingin tuulia, stadin valoja
Helsingin elämää eri vuosikymmenillä, sen monenlaisia asukkaita kukin kohtaloineen. Tunnelmat liittyvät paikkoihin: stadioniin, elokuvateattereihin, ravintoloihin, katuihin ja toreihin. Mereltä tuleva tuuli puhaltaa joskus rajusti, väliin lyyrisen herkästi yli kaupungin. Stadin oma kieli lähentää tarinat aikaan ja valaisee hetken, josta voi kurkistaa helsinkiläisen koko elämänkaareen. Matti Mustosen piirrokset käyvät vuoropuhelua tekstin kanssa ja avaavat mieleen menneitä ja uusia näkymiä Stadista.

Pellinen, Jyrki: Lauttasaari: runoja

Pohjola, Arvo: Himaföneri: slangirunoja

Tiihonen, Ilpo: Teille ei tarjoilla enää: runoja
Tiihonen, Ilpo: Ei-Kaj Plumps: hyppyjä Helsinkiin
Tiihonen, Ilpo: Tähtipumppu
Tiihonen, Ilpo: Jees ketsuppia!
Kokoelmissa Helsinki-aiheisia runoja.

Turtiainen, Arvo: Minä paljasjalkainen: runoja
Helsinki-runoja stadin slangilla. Slangi-klassikko.

Tietokirjallisuus

Janzon, Edvard: Palsa kanis, litski kalis
Tositapahtumiin pohjautuvia 1940-50-lukujen stadin slangilla kerrottuja lyhyitä juttuja. Kirjan takana pieni slangisanakirja.

Järvenpää, Eeva ja Räihä, Sirpa: Vanhinta Helsinkiä, kertomuksia Kluuvin ja Kruununhaan kortteleista
Lyhyitä kuvallisia tarinoita Helsingin historiasta ja tunnetuista ihmisistä kuten vaikkapa Olavi Virrasta ja Björn Donnerista, tutuilla kulmilla. Paljon valokuvia.

Laurila, Aarne: Kasvoi kaupunki ympärillämme: kolmen sukupolven kaupunki
Aitoa Helsingin historiaa, tarinoita oikeista ihmisistä, paljon valokuvia, tekstejä voi pilkkoa sopiviksi kokonaisuuksiksi.

Markkanen, Airi & Rista, Eeva: Albumit auki Kontulaan
Kontulan paikallishistoriaa, valokuvia ja pikkujuttuja. Sopii hyvin Kontulasta tai Itä-Helsingistä kiinnostuneelle kuulijalle.

Naisten Helsinki: kulttuurihistoriallinen opas (toimittanut Biström Anna  etc.)
Kirjan kirjoittajat ovat eri alojen asiantuntijoita, jotka kirjoittavat Helsingistä oman erikoisalansa näkökulmasta. Aiheita ovat mm. lähiöiden suunnittelu ja perhe-elämän muutos, helsinkiläiset taiteilijanaiset, Pirkko Saision ja Tarja Halosen Kallio, kaupunkipolkupyöräily, kaupunginosat, työolot, koulutus, naiset politiikassa jne. Paljon valokuvia.

Paunonen Marjatta ja Heikki: Stadin mestat osa 3, Stadin kartsoja dallattiin
Kirja kertoo lapsuuden ja nuoruuden kokemuksista 1950-60-lukujen Helsingissä. Tekstit koostuvat erilaisista muistikuvista, kokemuksista ja elämyksistä ympäri Helsinkiä. Samalla se on kertomus Helsingin asteittaisesta kasvusta ydinkeskustan alueelta kaupungin reunoille nousseisiin lähiöihin. Kirja herättää muistelemaan itselle tärkeitä paikkoja, stadin slangia unohtamatta. Lyhyitä tarinoita.

Styrman, Juhani (toim.), Salama, Laura (piirrokset), Hytönen, Esko (runot): Hesarin kulmilla 50-luvun Kalliossa
Tässä kevyessä kirjassa on mukavia lyhykäisiä Helsingin Kallion seuduille osuvia tarinoita, runoja ja piirroskuvia, sopisi varmasti hyvin osaksi lukutuokiota.

Vesterinen, Ervo: Töölön kundien stadi
Elämänmakuisesti kirjoitettu teos perustuu Ervo Vesterisen omiin päiväkirjamerkintöihin, Helsinki-Stadini -kirjoituskilpailun satoon sekä laajaan haastattelumateriaaliin. Yksityisistä perhealbumeista koottu nostalginen kuvitus esittelee ajan pukeutumista, trendejä, miljöitä ja tapahtumia.

Helsinki-kirjallisuutta tulostettava lista

Ääneenlukuvinkit on koottu Helsingin kaupunginkirjaston Lukulähettilääksi!-hankkeessa. Vapaaehtoiset lukulähettiläät lukevat ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Lukuvinkkejä voi käyttää muissakin ääneenlukutuokioissa.

Lukulähettilääksi!-hankkeen pääsivulle: www.helmet.fi/lukulahettilas

Teksti: Satu Vähämaa, kuvailuissa käytetty Helmet -tietokannan teoskuvailuja tai kirjojen takakansitekstejä