Aikojen taa – esittelyssä aikamatkustuskirjoja

Haluaisitko päästä vierailemaan Titanicin kannella? Tai 1960-luvun Helsingissä? Tosielämässä aikamatkustus on nykytiedon mukaan mahdotonta, mutta fiktiossa vain mielikuvitus on rajana! Näiden nuortenkirjojen matkassa pääset vierailemaan toisiin aikakausiin.

Satu Mattila-Laine: Parantola

15-vuotias Elisa sairastaa epilepsiaa. Eräänä päivänä hän saa epilepsiakohtauksen kuljeskellessaan vanhan kaatumatautiparantolan mailla. Kohtauksen jälkeen hän huomaa matkanneensa ajassa taaksepäin 1930-luvulle, jolloin parantola oli vielä toiminnassa. Parantolan arki osoittautuu rankaksi ja vaaralliseksikin, mutta Elisa löytää menneisyydestä myös ystäviä.
 

Damian Dibben: Historian vartijat

Jake Djones ei ole mikään tavallinen poika. Hänen perheensä kuuluu historian vartijoihin – salaseuraan, joka matkustaa aikakaudesta toiseen, tavoitteenaan estää pahuuden voimia peukaloimasta historiallisia tapahtumia. Kun Jaken vanhemmat katoavat, hänen on aloitettava vaarallinen etsintäretki halki aikakausien.
 

Kerstin Gier: Rakkaus ei katso aikaa -trilogia

Gwendolyn on ihan tavallinen lukiolainen, mutta hänen sukunsa on tavallisuudesta kaukana. Joka sukupolvessa on nimittäin yksi suvun jäsen, joka pystyy matkustamaan ajassa. Eräänä päivänä Gwendolyn kokee koulusta tullessaan outoa huimausta ja huomaa yhtäkkiä olevansa 1800-luvun Englannissa. 
 

Elisabet Aho: Aadan aikaikkuna

Aada asuu äitinsä kanssa Helsingissä vilkasliikenteisen kadun varrella. Eräänä päivänä hän tajuaa, että pystyy matkustamaan ikkunansa kautta menneisyyteen. Hän pääsee kurkistamaan äitinsä lapsuusvuosiin 1960-luvun Helsingissä ja tutustuu myös samalla kadulla elävään Marjut-tyttöön.
 

Eoin Colfer: Salamurhaajan oppipoika (W.A.R.P.-sarja)

Palkkamurhaajan oppipoika Riley on suorittamassa tehtävää Lontoon Bloomsburyssa vuonna 1898, kun hän yhtäkkiä huomaakin sinkoutuvansa aikamatkalle tulevaisuuteen. Siellä hän kohtaa FBI:n agenttikokelas Chevron Savanon, joka on vahtimassa mystistä kellariin varastoitua metallisäiliötä. Ennen pitkää Riley ja Chevron saavat selville, että heidän kintereillään on menneisyydestä saapunut palkkatappaja…
 

Bianca Turetsky: Muotimatkaaja Titanicin kannella

17-vuotias Louise rakastaa vintagea ja menneiden vuosikymmenten muotia. Eräänä päivänä hän löytää salaperäisistä vintagemyyjäisistä uskomattoman upean puvun, joka siirtää hänet vuoteen 1912 ja Titanic-aluksen kannelle. Mutta selviytyykö Louise kohtalokkaaksi tuomitusta laivamatkasta?
 

Jay Asher ja Carolyn Mackler: Sinä ja minä sitten joskus

On vuosi 1996, ja Internet on vasta tekemässä tuloaan. 16-vuotias Emma päättää asentaa koneeseensa Internetin, ja huomaa päätyvänsä oudolle Facebook-nimiselle sivustolle. Siellä joku samanniminen, mutta kolmekymppinen nainen kertoo elämästään. Pikku hiljaa Emma tajuaa näkevänsä omaan tulevaisuuteensa. Tulevaisuuden Emma ei vaikuta onnelliselta, ja vuoden 1996 Emma päättääkin yrittää muokata tulevaisuutensa paremmaksi.
 

Mary Hoffmann: Stravaganza-sarja

Lucien on vakavasti sairas ja viettää päivänsä sängyssä maaten ja lukien. Salaperäinen muistikirja kuitenkin kuljettaa hänet renessanssiajan Venetsiaa muistuttavaan Bellezzaan. Lucien saa selville olevansa stravagantti, ihminen joka pystyy vierailemaan toisissa aikakausissa ja paikoissa. Lucienin ja Bellezzan kohtalot tuntuvat kietoutuneet toisiinsa, mutta stravaganteilla on myös voimakkaita vihollisia…
 

Kate Saunders: Lumottu lukukausi

14-vuotias Flora Fox on junassa matkalla kohti sisäoppilaitosta. Yhtäkkiä hän huomaa päätyvänsä höyryveturin kuljettamana 1930-luvun kouluun! Mutta miten pärjätä ilman kaikkia nykytekniikan suomia mukavuuksia? Pikku hiljaa Flora sopeutuu elämään 30-luvulla, mutta todellinen yllätys paljastuu vasta, kun hän palaa takaisin omaan aikakauteensa!

Teksti: Eeva Rita-Kasari, Tapanilan kirjasto

Kuva: Wikimedia Commons