Asunnottomuus elokuvissa

Asunnottomien yötä vietetään vuosittain 17.10. YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Asunnottomien yön järjestää Asunnottomien yö -kansalaisliike, joka tukee jokaisen oikeutta omaan kotiin.

Näissä elokuvissa käsitellään tai sivutaan asunnottomuutta. Vinkit ovat koonneet Helmet-elokuvahaasteen tekijät. 

Leos Carax: Pont-Neufin rakastavaiset (1991)

Pont-Neufin rakastavaiset on pääosin Pont-Neufin sillalle sijoittuva epäsentimentaalinen rakkaustarina alkoholiriippuvaisesta tulennielijästä sekä vähitellen sokeutuvasta taidemaalarista, jotka olosuhteiden pakosta ovat päätyneet elämään kyseisellä sillalla. Elokuvan nuoret ovat ikäisilleen ominaisesti tunneherkkiä ja paikoitellen jopa kuolemankaipuisia. Ranskalaisen elokuvan kauhukakaran, ohjaaja Leos Caraxin, käsissä elokuva on jatkuvassa liikkeessä taianomaisen melodraaman syövereissä, eikä tylsiä hetkiä varmasti tule. 

Charlie Chaplin ja pikku kulkuri 

Charlie Chaplin esiintyi ikoniseksi muodostuneessa pikku kulkurin hahmossa jo toisessa elokuvassaan Lasten kilpa-ajot Venicessä (1914). Tarina kertoo, että kulkurihahmo syntyi Keystone-studion vaatevarastossa, mutta lyhytelokuvassa Kulkuri (1915) hahmo on jo vakiintunut sellaiseksi kuin myöhemmissä elokuvissa. 

Joel & Ethan Coen: Inside Llewyn Davis (2013) 

Eletään 1960-lukua New Yorkissa, eikä elämä muusikkona ole helppoa tai välttämättä myöskään taloudellisesti kannattavaa. Llewyn Davisilla ei ole edes omaa kotia, vaan hän joutuu yöpymään milloin kenenkin ystävän sohvalla ja lähes anelemaan työkeikkoja. Kun hän eräänä aamuna poistuu ystäväpariskunnan asunnosta, samalla oven avauksella karkaa myös pariskunnan kissa. Llewyn joutuu hetken aikaa huolehtimaan kissasta, koska ei ilman avaimia pääse takaisin asuntoon. Kissa kuitenkin karkaa Llewyniltä, jolla on jo muutenkin tarpeeksi vaikeaa töiden ja ihmissuhteiden saralla.

Debra Granik: Leave No Trace (2018) 

Elokuva kertoo PTSD:stä eli posttraumaattisesta oireyhtymästä kärsivästä Irakin sodan veteraanista, joka elää metsässä teini-ikäisen tyttärensä kanssa. Isä ei pärjää normaalissa ympäristössä ja kokee heidän olevan turvassa vain kahdestaan eristyneinä metsään. Elokuvan aikana he joutuvat kosketuksiin tavallisten ihmisten kanssa ja tytär joutuu tekemään päätöksen, haluaako hän jatkaa isän traumojen kanssa elämistä.

Patty Jenkins: Monster – Aileen Wuornos (2003) 

Tositapahtumiin perustuva elokuva Aileen Wuornosista ja tämän matkasta kadulla asuvasta prostituoidusta kuolemaantuomituksi sarjamurhaajaksi.  

John Landis: Vaihtokaupat (1983)

Varakkaat veljekset Randolph ja Mortimer Duke väittelevät siitä, määrääkö ihmisen kohtalon enemmän perimä vai kasvatus. He päättävät tehdä “tieteellisen” kokeen elävillä ihmisillä. Koekaniineiksi he valitsevat omassa yhtiössään työskentelevän hyväkäytöksisen Louis Winthorpe III:n ja kodittoman huijarin Billy Ray Valentinen (Eddie Murphyn toinen roolityö). Ensin heidän on kuitenkin lavastettava Winthorpe syylliseksi rikokseen. Toisekseen heidän on vakuutettava koditon mies siitä, että tämä on nyt heillä töissä ja kaiken lisäksi omistaa asunnon täynnä kalliita huonekaluja ja jopa oman palvelijan. Winthorpe menettää työpaikkansa, kihlattunsa ja maineensa, mutta Billy Ray Valentine saa kokea, millaista on työskennellä isojen rahojen parissa paineen alla ja syödä illallista hienossa ravintolassa. Vaihtokaupat on riehakas komedia, jossa ei säästellä stereotypioiden määrässä. 

Roger Spottiswoode: Katukatti Bob (2016)  

Katukatti Bob perustuu James Bowenin omaelämäkerralliseen menestyskirjaan. Se on elokuva kodittomasta ja huumeriippuvuudesta toipuvasta katusoittajasta, joka tapaa kadulla kulkukissan. Bob-kissan tapaamisen myötä myös Jamesin oma elämä muuttuu parempaan suuntaan. Yhdessä he saavat aikaan huomattavaa huomiota Lontoon kaduilla, kun Bowen soittaa kitaraa ja Bob päivystää omana hurmaavana itsenään tämän vierellä.

Joe Wright: The Soloist (2009)  

Elokuva perustuu toimittaja Steve Lopezin tosielämän tapahtumiin. Lopez miettii seuraavaa artikkeliaan, kun törmää puistossa rikkinäistä viulua soittavaan kodittomaan mieheen nimeltä Nathaniel Ayers. Ayersin keskustellessa lähinnä itsensä kanssa muun muassa ihmisistä, joita on elämässään tavannut, Lopezille selviää, että Ayers on käynyt taidekoulua maineikkaassa Juilliardissa. Lopezille syntyy idea kirjoittaa miehestä lehtijuttu. Lopezin tutkiessa Ayersin taustoja selviää, että Ayers keskeytti opintonsa Juilliardissa mielenterveysongelmien vuoksi. Vietettyään pidemmän aikaa miehen seurassa sekä kaduilla että kodittomien asuntolassa Lopez saa laajemman kuvan Ayersin mielentilasta. Toimittaja ryhtyy selvittämään, miten Ayersia voisi auttaa pääsemään taas kestävästi omille jaloilleen.  

Chloé Zhao: Nomadland (2020)

Chloé Zhaon ohjaama fiktiota ja faktaa yhdistelevä kertomus Fernistä, joka elää pakussaan satunnaisia pätkätöitä tehden, kohtuullisen riippumattomana ympäröivän maailman lainalaisuuksista. Frances McDormandin roolisuoritus vakavia menetyksiä kokeneena Ferninä ansaitsee kaiken saamansa ylistyksen, hän voittikin roolistaan muun muassa parhaan naispääosan Oscarin. McDormand on yksi elokuvan harvoja näyttelijöitä: elokuvassa nähtävän vaeltavan nomadiyhteisön jäsenistä lähes kaikki ovat oikeita ihmisiä oikeine ihmiskohtaloineen, eikä monikaan heistä tiennyt Fernin olevan näyttelijä. Nomadlandin vahvimpia puolia on yhteiskuntanormeista poikkeavan yhteisön realistinen ja lämmin kuvaus. 

Muita asunnottomuutta käsitteleviä elokuvia:

John Schlesinger: Keskiyön Cowboy (1969)

Terry Gilliam: The Fisher King (1991) 

Nicholas Hytner: The lady in the van (2015)

Aki Kaurismäki: Laitakaupungin valot (2006)

Mike Leigh: Naked (1993) 

Osallistu Lahjoita lämpöä -keräykseen

on osa 17.10. vietettävää Asunnottomien yötä. Kampanjassa kerätään hanskoja, sormikkaita ja villasukkia asunnottomille. Voit osallistua Lahjoita lämpöä -keräykseen tuomalla villa-asusteet kirjaston keräyspisteeseen tai johonkin muuhun keräyspisteeseen.