Onnellisuuden taito -kirjan kansikuva

Dalai-laman Onnellisuuden taito

Saavuin erääseen kirjakauppaan mielessäni ajatus, että olisi kiva lukea Dalai-laman kirjoituksia, kun kirjaimellisesti törmäsin tähän kirjaan. Kirjojen tulviessa liikkeen lattialla pinoissa, jalkani osui kevyesti erääseen pinoon ja kappas, päällimmäisen kirjan kannesta minua katsoivat Dalai-laman ystävälliset kasvot. Kirjan nimi oli Onnellisuuden taito – elämän opaskirja. Ostin kirjan ja sen jälkeen olen lukenut sen muutaman vuoden välein. Jokaisella lukukerralla se on antanut minulle jotain uutta. Hyvät kirjat ovat sellaisia.

Kirja käynnisti muutoksen maailmankuvassani. Kirjan kantava teema on, että onnellisuus ei ole meidän ulkopuolellamme. Onni ei ole riippuvainen ulkoisista tekijöistä. Dalai-lama opettaa, että onnellisuus on sisäistä, ja vielä jotain jota voi harjoitella – eli kyky jota voi kasvattaa. Melko radikaalia? Kyllä vain. Tämä perspektiivin muutos antaa voiman siirtyä uhrimentaliteetista ihmiseksi, joka ottaa vastuun omasta elämästään.

Ulkoistettu onnellisuus

Onnellisuuden ulkoistamiseksi voi nähdä esimerkiksi urallaan kirimisen, kuuluisuuden tavoittelun tai omaisuuden kartuttamisen. Dalai-laman opetuksen mukaan ulkoisessa onnessa on mahdollisuuksia vain tilapäiseen onnellisuuteen. Jos henkilökohtainen onnellisuus on sidottu ulkoisiin tekijöihin, voimavarana ei ole omaa sisäistä onnellisuuden kykyä johon turvautua kun ulkoiset tekijät pettävät. Eräänä hetkenä onni tuntuu suosivan, toisena syrjivän, eikä tasaista eloa ole näkyvissä.

Onko se, että saa mitä haluaa, tie onnellisuuteen? Halujen täyttymys tuottaa mielihyvää, ei onnellisuutta. Hypoteettisesti voit ostaa vaikka koko maapallon tavarat itsellesi mutta jonain päivänä et vain enää yksinkertaisesti keksi mitään uutta ostettavaa. Mielihyvän saaminen ostamalla on tiensä päässä ja onnellisuus ei ole pysyvää.

Työkalut onneen

Mitä voi tehdä toisin? Dalai-laman opetusten mukaan mielen kouluttaminen ja myötätunnon kehittäminen ovat tärkeimmät työkalut onnellisuuden saavuttamiseen. Dalai-laman opetukset antavat syvällisiä näkemyksiä: miten nähdä maailma myötätuntoisesti, ajatuksia oman tyytyväisyyden kasvattamiseen siihen mitä on, sen sijaan, että haikailisi jatkuvasti sitä mitä ei ole. Oma asenne ja oma perspektiivi elämään ovat suurin tekijä onnellisuuden kokemisessa. Dalai-laman opetusten mukaan myötätunto tekee meistä onnellisimpia ja myös vahvempia kestämään elämän muutoksia.

Kirjan varsinainen kirjoittaja, psykiatrian tohtori Howard C. Cutler peilaa Dalai-laman opetuksia ja ajatuksia oman länsimaisen tieteellisen maailmankuvansa läpi. Cutler tuo esiin runsaasti esimerkkejä tieteellisistä tutkimuksista, jotka tukevat Dalai-laman inhimillistä sanomaa, ja osoittaa siten Dalai-laman sanoman todellisen syvyyden ja hyödyllisyyden ihmiselämän arjessa.

Suosittelen kirjaa varauksetta lähes kenelle tahansa sopivaksi. Se sisältää tärkeitä ajatuksia ja on helposti lähestyttävä. Cutlerin teksti antaa Dalai-lamalle länsimaiset raamit, joten se ei tunnu oppikurssilta buddhalaisuuteen vaan oppikirjalta elämään.

Lauri.jpg

Lauri Livistö, Sellon kirjasto

Fanin tunnustus -juttusarjassa Helmet-kirjaston työntekijät paljastavat henkilökohtaiset suosikkinsa kirjaston kokoelmista.

Lue muut Fanin tunnustukset