Kai Lähdesmäen Mustahattuinen mies viitoittaa tietä. Kuva: Marko Mäkinen

Keltainen kutittaa - 100 tapaa nauraa

Nyt se on nähty - nauraminen on työtä. Helsingin kaupunginteatterin tanssijat etsivät naurua kehonsa koko voimalla Jyrki Karttusen syksyn avauskoreografiassa 100 tapaa nauraa.

Nauru lähtee varpaista, tai vatsasta, mistä keneltäkin. Se nytkyttelee tiensä lihaksia pitkin ylös kunnes purkautuu hervottomasti ilmeiksi, ääneksi ja tanssiksi. Kaikki nauru ei naurata, mutta ei tarvitsekaan, tanssijoilta satelee ehdotuksia nauruun monin keinoin ja aivan erilaisille naurajille. Röhinät, pihinät ja puhinat antavat vapauden tunnistaa oma naurun hetkensä.

Komiikalla on hahmonsa, ja niin tässäkin. Kaiken tämän naurun keskellä touhua ihmettelevät, hieman eltaantuneen oloiset daft punk –hahmot päätyvät ottamaan koreografian omiin töppösiinsä ja tekevät siitä riemastuttavia omia versioitaan. Sirkusmainen ilmaisu antaa pehmeille otuksille mahdollisuuksia tutkia nauramisen vaikutuksia: puuha vaikuttaa mukavalta, mutta onko se aivan vaaratonta, tai aina edes iloista?

Koreografian keltaisesta valtavirrasta poikkeava ja ehkä hieman irrallinenkin Kai Lähdesmäen huopahattutanssi on ehdottomasti yksi nautittavimmista sooloista mitä olen aikoihin nähnyt.  Hahmo toi mieleeni ajan kultaamia viitteitä muihin hattuhahmoihin, esim. Marc-Antoine Mathieun sarjakuvaan Alkuperä, Star Wars parodia Avaruusboltseihin ja tietenkin vanhaan kunnon Chaplinin pikku kulkuriin. Harmi, että hahmo ei esiintynyt myös shown loppupuolella, se olisi tuonut mukavaa mustaa kontrastia kaiken sen keltaisen huumorin keskelle. 

En laskenut naurutapojen määrää lavalla, mutta ynnättynä yleisön nauruilla sadan tavoite lienee ylittynyt moninkertaisesti. Esitykseen kannattaakin heittäytyä mukaan laajalla skaalalla, itse podin tauotellen naurua alun hämmentyneestä hihityksestä aina lopun kornin palvontaparodian aiheuttamaan hervottomaan hohotukseen. 

Relax.

Minna Saastamoinen, Vantaan kaupunginkirjasto
PS. Niin, tämä vinkki ei ole kirjasta. Se on tanssista. Meillä kirjastossa on kulttuurin eri koreografiat sallittu.

Tanssi HelMetissä

Muu huumori HelMetissä