Kevään e-vinkit

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä e-vinkkien sarja esittelee helmiä kirjaston laajasta e-aineistojen kokoelmasta. Kiinnostavimmat e-äänikirjat juoksulenkille, e-kirjat lomamatkoille ja e-lehtiä lähes jokaisesta maailman kolkasta! Vinkit tarjoilee vaihtuva kirjastolaisten joukko eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Lue kaikki ilmestyneet e-vinkit.

FaktatTiskiin292.jpg

Tuomas Muraja: Faktat tiskiin! : suomalaisen faktantarkistuksen käsikirja
Murajan kirjassa käydään läpi polittisesti sitoutumattoman, avoimen ja verkossa toimivan faktantarkistuspalvelu Faktabaarin syntytarina ja taustat. Mielenkiintoisinta antia on kuitenkin näkemykset faktantarkistuksesta taitona sekä faktojen ja niiden kontekstin välisen jännitteen erittely. Mukana myös mediasta poimittuja, tarkastettuja faktoja. Tässä kirja kaikille medialukutaidon kohentamisesta kiinnostuneille!
Elina, Kallion kirjasto

jaakaksoset292.jpg

S.K. Tremayne: Jääkaksoset
Sarah ja Angus muuttavat karulle majakkasaarelle Skotlantiin toiveenaan aloittaa puhtaalta pöydältä heidän toisen kaksostyttärensä kuoleman jälkeen. Jäljelle jäänyt tytär, Kirstie, on vain varjo entisestään. Eräänä päivänä hän järkyttää äitinsä väittämällä, että hän ei ole Kirstie, vaan kuolleeksi luultu Lydia. Tapahtuiko toisen tyttären kuolema sittenkin aivan eri lailla, kun Sarah ja Angus luulivat, ja onko elossa oleva tytär todella Lydia?
S.K. Tremaynen hyytävä psykologinen trilleri on saavuttanut kansainvälistä menestystä  ja siitä on suunnitteilla elokuva.
Aino, Kauniaisten kirjasto

ApinanVuosi292.jpg

Patti Smith: Apinan vuosi
Patti Smithin viime vuonna julkaistu muistelmateos Apinan vuosi jatkaa samalla hurmaavalla tyylillä kuin edeltäjänsä Ihan kakaroita (2010) ja M Train (2015).
Apinan vuosi kertoo nimensä mukaisesti viimeisimmästä kiinalaisen kuukalenterin Apinan vuodesta, joka osuu noin vuoteen 2016 länsimaisessa ajanlaskussa. Smith täyttää kirjan alussa 69 vuotta, ja tuntuu olevan edelleen jatkuvasti tien päällä. Tekstissä sekoittuvat saumattomasti uni ja todellisuus sekä vuoden 2016 poliittiset ja säähän liittyvät ilmiöt.
On erityisen mielenkiintoista kuunnella ajatuksia viiden vuoden takaisista Yhdysvaltain presidentinvaaleista nyt, kun silloin valittu ehdokas on jo syrjäytetty Valkoisesta talosta. Kirjan lopussa on myös pitkä alkuvuodesta 2020 kirjoitettu epilogi, jossa aluillaan olevan pandemian tulevaa laajuutta vasta arvaillaan.
Kaikki kolme tässä mainittua Smithin muistelmateosta löytyvät äänikirjoina Ellibs-palvelusta.
Stiina, Vuosaaren kirjasto

OliveAgain292.jpg

Elisabeth Strout: Olive Kitteridge & Olive, Again
Elisabeth Stroutin Olive Kitteridge -romaani ja sen jatko-osa Olive, Again löytyvät kirjaston OverDrive-palvelusta alkukielellään englanniksi. Molemmat teokset koostuvat erillisistä tarinoista, jotka ovat katkelmia Olive Kitteridgen ja hänen tuttavapiiriinsä elämästä Crosbyn pikkukaupungissa USA:n koillisosassa. Kirjan tarkkanäköiset kuvaukset menevät ihon alle pilkahdellen samalla lämpöä ja huumoria. Nimihenkilö itse on hukassa elämässään ja itsessään, eikä kykene päästämään ihmisiä lähelle. Kaikessa tylyydessään ja tuomitsevuudessaan Olive on kuitenkin rakastettava hahmo, jota haluaa ymmärtää. Kirjailija Elisabeth Strout todella taitaa ihmiselämän murheiden ja ilojen kuvauksen samaistuttavalla tavalla.
Heidi, Tikkurilan kirjasto

Naxos_Vermeer292.jpg

EXHIBITION ON SCREEN - VERMEER AND MUSIC: The Art of Love and Leisure
Patoutunutta taiteen ja matkailun kaipuuta pääsee tyydyttämään etänä Naxos Video Libraryn Exhibition on Screen -dokumenttien avulla. Suomessakin elokuvateatterien valkokankailla nähdyssä sarjassa vieraillaan eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten museoiden näyttelyissä. Erityisen ihastuttava on Johannes Vermeerin taiteen ja musiikin yhteyksiä esittelevä dokumentti Vermeer and Music – The Art of Love and Leisure, jossa taidehistorioitsija Tim Marlow keskustelee eloisasti taiteilijan kuuluisista maalauksista mm. Tyttö ja helmikorvakoru -romaanin kirjoittajan Tracy Chevalierin kanssa. Aikakauden musiikki rytmittää näyttelykierrosta tunnelmallisesti. 
Helena, Viikin kirjasto

syotavaksi292.jpg

Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut: miten ruokasi eli elämänsä
Moni kaupunkilainen on niin etääntynyt kotieläintuotannosta, että aivan perusasiatkin saattavat olla vieraita. Kuitenkin laseihin ja lautasille kulkee loputon eläintuotteiden virta. Tässä teoksessa suomalaisten tuotantoeläinten elämä näyttäytyy totuudenmukaisesti ja puheenvuoron saavat niin tuottajat, tutkijat kuin aktivistitkin. Lopuksi huomioidaan kuluttaja: mikä on hänen roolinsa ja mitä kannattaisi tehdä?
Aino, Kauniaisten kirjasto 


Lisätietoa tarjolla olevista e-aineistoista löydät Helmetin e-kirjastosta.

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Maarit Hohteri