Kirjamatka Japaniin

Haaveiletko nojatuolimatkasta maailman toiselle puolelle, nousevan auringon maahan? Näiden vinkkien avulla se onnistuu! Valikoimassa on kirjallisuustärppejä sekä japanilaisilta että länsimaisilta tekijöiltä.

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
Kirjoittaja jättää päivätyönsä, hylkää arkisen oravanpyörän ja muuttaa Kiotoon, tarkoituksenaan jäljittää 1000-luvulla elänyttä hovinaista Sei Shonagonia. Alkaa huumaava matka temppeleiden, kabuki-teatterin ja teehuoneiden maailmaan.

Raisa Porrasmaa: Japani pintaa syvemmältä
Japanologin kirjoittama kattava tietoteos valottaa niin Japanin historiaa kuin nykypäivääkin. Erityisesti monet Japaniin liittyvät stereotypiat saavat kirjassa huutia. Kannattaa tutustua myös Porrasmaan yhdessä Petri Asikaisen kirjoittamaan upeaan kuvateokseen Temppelin hämärästä matsurin vilinään – nojatuolimatka Japanin kulttuurihistoriaan.

Junichiro Tanizaki: Varjojen ylistys
1930-luvulla julkaistussa esseessä yksi Japanin tunnetuimmista kirjailijoista lumoutuu patinoituneen hopea-astian kauneudesta ja miso-keiton sameudesta ja tuntee olonsa epämukavaksi länsimaisen krominkiiltävän säihkeen edessä. Elegantti essee valottaa wabi-sabia , japanilaista epätäydellisyyden ja katoavaisuuden estetiikkaa.

David Mitchell: Jacob de Zoetin tuhat syksyä
Nuori Jacob de Zoet saapuu virkailijaksi hollantilaisten kauppa-asemalle Nagasakiin vuonna 1799, tarkoituksenaan kartuttaa omaisuutta kotona odottavaa morsianta silmälläpitäen. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Jacob rakastuu japanilaiseen kätilöopiskelija Oritoon. Paitsi rakkaustarina, romaani on myös kiehtova historiallinen kuvaus Japanista, joka oli tuolloin vasta avautumassa länsimaille.

Minna Eväsoja: Melkein geisha: hurmaava ja hullu Japani
Minna Eväsoja kävi 1990-luvulla japanilaisen teekoulun Kiotossa ja palasi myöhemmin vielä estetiikan jatko-opiskelijaksi Koben yliopistoon. Näissä lyhyissä tarinoissa hän kuvaa japanilaista elämänmenoa suomalaisesta näkökulmasta. Ristiriidoilta ei aina vältytä kulttuurissa, jossa maine ja kasvojen säilyttäminen ovat hyveistä tärkeimpiä.

Liisa Karvinen: Riisiä tiskin alta: tarinoita nousevan auringon maasta
Toimittaja ja japanologi ottaa lukijan mukaansa kierrokselle Tokion eri kaupunginosiin. Kirjassa päästään tutustumaan niin japanilaiseen ruoka- ja ravintolakulttuuriin, uskonnolliseen elämään kuin Japanin hovin monimutkaisiin sääntöihin.

Takashi Hiraide: Kissavieras
Hurmaava, minimalistinen pienoisromaani tokiolaisesta kirjailijapariskunnasta, jonka keittiöön tassuttelee eräänä päivänä kissa. Kissasta tulee pariskunnan vakiovieras, ja arki alkaa näyttää hieman kauniimmalta.

Hitomi Kanehara: Käärmeitä ja lävistyksiä
Nuori, kaunis ja pitkästynyt Lui tapaa baarissa Aman, jonka kieli on lävistetty muistuttamaan käärmeen kaksihaaraista kieltä. Lui kiinnostuu pakkomielteisesti lävistyksestä ja haluaa itsekin hankkia samanlaisen. Näennäisen viattomalla toiveella on kuitenkin arvaamattomat seuraukset. Vimmainen pienoisromaani tarjoaa sukelluksen urbaanin Tokion syrjäkujille ja underground-maailmaan.

G. J. Ramstedt: Lähettiläänä Nipponissa: muistelmia vuosilta 1919-1929
Suomen ensimmäisenä Japanin-suurlähettiläänä tunnettu G. J. Ramstedt oli diplomaatti ja kielitieteilijä, joka teki useita retkiä Kaukoitään. Lähettiläänä Nipponissa sisältää kiehtovia kertomuksia lähes sadan vuoden takaisesta Japanista.

Lue lisää

Kaikki matkailuaiheiset vinkit  

Teksti ja kuvat: Eeva Rita-Kasari