Kirjamatka Lontooseen

Lontoo on todennäköisesti yksi maailman monipuolisimmista kulttuurikaupungeista. Lontoolaisen kulttuurin ydin muodostuu sen omasta historiasta, mutta siihen yhdistellään luontevasti vaikutteita eri puolilta maailmaa.

*Tähdellä merkityt kommentit on poimittu Vantaan yhteisen lukupiirin, Kirjamatkan osallistujien keskusteluista Pointin kirjastossa.

Lontooseen matkaava voi nauttia lähes rajattomasta tekemisen ja kokemisen tarjonnasta. Kaupunki näyttäytyy paitsi teollisuuden, talouden ja politiikan näyttämönä, myös kulttuurin, muodin ja urheilun katsomona.

Kulttuurinnälkäiselle Lontoo tarjoaakin monipuolisesti nähtävää. Kaupungin musiikkitarjonta on runsasta, ravintolat eläväisiä ja museot laadukkaita. Lontoo on itsessään kuin suuri museo, jonka tunnetut kadut ja maamerkit ovat tulleet tutuiksi muun muassa monien elokuvien ja televisiosarjojen avulla.

Sherlock ja muita historiallisia lontoolaisia

Artur Conan Doyle: Sherlock Holmes: kootut kertomukset

*Aikaansa sidotuissa tarinoissa on tasoja, joihin nykylukija saattaa kiinnittää huomionsa aiempaa herkemmin: nykyisin jo kiellettyjen päihteiden käyttö oli tuolloin, tai ainakin Sherlockin kohdalla, yleisempää ja hyväksytympää.

Virginia Woolf: Mrs. Dalloway

Yhdenpäivänromaani, jossa seurataan lontoolaista Clarissa Dallowayta muistelemassa nuoruuttaan. Aika kuluu, ja tajunnanvirta alleviivaa liikettä, jossa Lontoo muuttuu havaintojen ja muistojen mukaan.

Philippa Gregory: Punainen kuningatar

*Ei Lontoota sinänsä, mutta englantilaisuuden kuvausta Ruusujen sodan ajalta. Kerronta ja kuvaus on paikoin melko raakaa, ei niin romanttista. Vaatii lukijalta tarkkaavaisuutta erottaa, mikä on mielikuvitusta ja mikä totta.

Lontoo tänään ja huomenna

Ian McEwan: Lauantai

Eräänlainen yhden päivän tarina tämäkin. Tai paremminkin yhden vuorokauden, koska tarina alkaa yöllä. Lontoolainen, keski-ikäinen ja vähän tavallista keskiluokkaisempi mies elelee tavallista ja normaalia elämää, kunnes joutuukin keskelle painajaista. Sen seurauksena on vielä tehtävä moraalisia valintoja.

Zadie Smith: Valkoiset hampaat

*Tarkkanäköinen ajankuva nykyaikaisesta ja monikulttuurisesta Lontoosta. Komedian ja tragedian välillä tasapainotteleva kirja kysyy, hyväksyykö yhteiskunta vai ei?

Paula Hawkins: Nainen junassa (myös e-kirjana ja äänikirjana)

Nainen junassa eli nainen junan ikkunapaikalla ja vähän muuallakin. Rachel tekee lähes samaa mitä lähijunissa nyt yleensä tehdään: istuskellaan ja tuijotellaan tyhjyyteen. Siinä tosin voi helposti käydä niin, että tuijottelusta seuraa ongelmia, ja yhtäkkiä huomaakin olevansa jossain murhamysteerissä.

Lontoo liekeissä eli elämäkerrallista tarinointia

Simon Critchley: Bowie

Eräänlainen muistokirja ja uusin yhteenveto David Bowien musiikista, hahmoista ja niiden vaikutuksesta ympäröivään maailmaan. Erilaisille ihmisille eli meille kaikille.

Nick Hornby: Hornankattila

Jalkapalloilijan kirja ja Arsenal-kannattajan peruslukemistoa. Nick Hornbyn omaan intohimoiseen fanittamiseen perustuva kirja kuvaa kannattajan kokemuksia ja valintoja suhteessa elämän muihin osa-alueisiin. Kirja sijoittuu aikaan, jolloin englantilainen jalkapalloilu ei vielä ollut yhtä kansainvälistä kuin nykyään.

Monty Pythonin maailma Monty Pythonin mukaan

Monty Pythonin komediaryhmän lontoolaisuus täytyy määritellä hieman epäsuorasti: huumori kohdistuu monilta osin sellaisiin yksityiskohtiin ja valta-asetelmiin, jotka voidaan tavalla tai toisella liittää kaupunkiin.

Lue lisää

Kaikki Kirjamatka-vinkit 

Teksti: Lasse Pekkarinen
Kuvat: Pixabay /CC