Kuva: Pixabay

Kirjamatka Reykjavikiin

Reykjavik, tuo sympaattinen ja idyllinen pohjoisen kaupunki. Islannin pääkaupunki on ollut viime vuosina esillä muun muassa talouteen, ilmastoon ja jalkapalloiluun liittyvien tapausten vuoksi, mutta kulttuurilla on vahva pohja. Saagojen vaikutteet näkyvät taiteessa ja kulttuurissa edelleen.

Teksti on koostettu Vantaan yhteisen lukupiirin, Kirjamatkan osallistujien keskusteluista Tikkurilan kirjastossa.

Atlantin valtameren keskellä sijaitseva Islanti on reilun 300 000 asukkaan saari. Pääkaupunki Reykjavik on maan suurin kaupunki, jossa voi aistia sekä kansainvälistä tunnelmaa että oman kylän kulttuuria. Islannin viime vuosien kulttuuriuutisiksi nousseet esimerkiksi musiikkiin ja jalkapalloon liittyvät menestystarinat. Björk on jo vuosia ollut yksi maailman tunnetuimpia artisteja ja suomalaisia ovat huvittaneet mm. islantilaiset komediatapaukset: televisiosarja Yövuorossa sekä kirja Saako tälle edes nauraa?

Hallgrímur Helgason: Reykjavik 101

Nuorimies ei osaa tai halua itsenäistyä. Ihmissuhteet, raha tai työ ovat vähän vaikeita asioita hallittaviksi. Elämä koostuu pääasiassa tyhjäntoimittamisesta.

Halldór Laxness : Salka Valka

Nobelilla palkitun kirjailijan ensimmäinen kuuluisa teos käsittelee elämää, lapsuutta ja nuoruutta köyhässä kalastajakylässä. Klassikko.

Arnaldur Indrídason: Reykjavikin yöt

Poliisin yövuorot voivat joskus myös olla sellaisia, että ehtii ajatella. Nuori järjestyspoliisi alkaa pohtia, voisiko vanha tapaturmaksi selvitetty tapaus sittenkin olla rikos. Kerronta on rauhallista ja eleetöntä. Niin kuin yötkin joskus ovat.

Vidgís Grímsdóttir: Valosta valoon

Kauniisti kirjoitettu, taitavasti rytmitetty tarina rakkaudesta. Rakkaudesta, surusta ja valosta. Tarina on yhtä aikaa sekä islantilainen että yleismaailmallinen. Satumainen. Ei karu eikä kylmä.

Hugleikur Dagsson: Saako tälle edes nauraa?

No miksi ei saisi? Kaikelle saa nauraa. Se on sitten eri asia, nauraako oikeassa vai väärässä kohdassa, tilanteesta puhumattakaan. Hugleikur Dagssonin pelkistetty ja karu piirrosjälki yhdistyy islantilaisella suoraviivaisuudella melkoisen mustaan huumoriin.

Lue lisää

Kaikki matkailuaiheiset vinkit

Teksti: Lasse Pekkarinen
Kuvat: Pixabay