Kirjoja valosta

Valoisan ja pimeän vaihtelu näyttelee keskeistä roolia Pohjolan vuoden kierrossa. Mitä valo oikeastaan on? Mitä se saa aikaan ja mihin kaikkeen sitä voi hyödyntää? Lukuvinkkejä, jotka vievät valon kiehtovaan maailmaan:

Rantanen, Kalevi: Valo ja sen hyödyntäminen ennen ja nyt

Miten valoa on hyödynnetty ennen ja miten sitä hyödynnetään nyt tieteellisissä ja teknologisissa keksinnöissä? Minkälainen voisi olla valon merkitys tulevaisuudessa?

Lindell, Ismo: Sähkön pitkä historia

Kirjassa esitellään sähkön ja magnetismin tuntemuksen kehittyminen viimeisen kolmen vuosituhannen ajalta asetettuna laajempiin kulttuurihistoriallisiin kehyksiin. Miten sähkö lopulta syrjäytti aikaisemmat valaisun, voimankäytön ja tiedonsiirron tavat?

Pretor-Pinney, Gavin: Aallontarkkailijan opas

”Pilvibongarin oppaan” kirjoittaja tarkkailee tällä kertaa aaltoja, ja niitä on lähes kaikkialla! Tarkastelun alle pääsevät myös valon ominaisuudet.

Broberg, Gunnar: Nattens historia: nordiskt mörker och ljus under tusen år

Kirjassa tutkitaan yöllisten tapahtumien sekä pimeyden ja valaisun historiaa Ruotsissa keskiajalta nykypäiviin mm. muistelma-, runo-, sanomalehtiartikkeli-, laulu- ja mainoslähteiden kautta.

Zajonc, Arthur: Catching the Light: The Entwined History of Light and Mind

Ihmiset ovat kautta historian pyrkineet ymmärtämään valon luonnetta. Kirjassa kartoitetaan mytologioissa, uskonnoissa, tieteessä, kaunokirjallisuudessa ja maalaustaiteessa ilmeneviä käsityksiä valosta.

Partonen, Timo: Valosta aikaa: Valon ja ajan merkitys terveydelle

Minkälainen merkitys valolla on ihmisen terveydelle? Opi lisää ihmisen sisäisten kellojen toiminnasta, sisäisten kellojen rytmien sekoittumisen vaikutuksista, väsymyksestä, unettomuudesta ja kaamosmasennuksesta.

Bogard, Paul: The End of Night: Searching for Natural Darkness in an Age of Artificial Light

Tähtikirkas yö on katoava luonnonvara jatkuvan keinovalon lisäännyttyä. Kirjoittaja matkustaa pimeän yön perässä kertoen omista kokemuksistaan ja koittaa ymmärtää pimeyttä luonnonhistoriaa, tiedettä, terveysvaikutuksia ja kansanperinnettä tarkastelemalla.

Lyytimäki, Jari & Rinne, Janne: Valon varjopuolet: Valosaaste ympäristöongelmana

Minkälaisia ovat jatkuvan keinovalon vaikutukset ympäristöön sekä ihmisten elämään ja terveyteen? Kirja pyrkii lisäämään tietämystä luontaisen pimeyden hyödyistä ja osoittamaan keinoja valosaasteen vähentämiseksi.

Laurell, Seppo: Valo merellä: Suomen majakat 1753-1906 – Ljuset till havs: Finlands fyrar 1753-1906

Kirjassa esitellään Suomen rannikon kaikki säilyneet ja tuhoutuneet majakat alkuperäisine rakennuspiirustuksineen ja runsain valokuvin. Minne ja miten majakat rakennettiin vaikeissakin olosuhteissa?

Turunen, Pertti: Lapin valot

Kuvateos ja tietokirja Lapin erityisestä luonnosta, sen valaistuksesta ja valoilmiöistä – kaamoksesta, revontulista ja yöttömästä yöstä.

Martin, Lucy: Valoa kotiin: Yli 200 ratkaisua kodin valaistushaasteisiin

Neuvoja valonlähteiden valitsemiseen ja sijoitteluun. Osansa saavat myös erilaiset sisustusratkaisut, valaisimet ja valaisun käyttötarpeet sekä erilaisten tilojen valaisu.

Rinne, Tiina: Valo leikkii paperilla: Koristele ja sisusta paperitöillä

Ylijäämäpaperista voi tehdä monenlaisia koristeita ja käyttöesineitä. Paperi taipuu esimerkiksi kauniiksi valaisimiksi!

Vireaho, Johanna: Onnellinen puutarhuri: haaveile, ideoi, toteuta

Ohjeita pihan ja puutarhan suunnitteluun ja toteutukseen, sekä myös puutarhan valaisuun.

Stott, Rebecca: Veden muisti

Historiallinen trilleri kietoo yhteen Cambridgen yliopistomaailman 2000- ja 1600-luvuilla. Juonen keskiössä ovat Isaac Newtonin valoon liittyvät tutkimukset.

Brockmeier, Kevin: The Illumination

Englanninkielisessä fantasiakirjassa kipu hohtaa kaikkialla maailmassa yllättäen valona. Samaan aikaan rakkaudesta kertovat muistiinpanot päätyvät kuuden ihmisen luettavaksi. Heidän elämänsä muuttuvat lopullisesti.