Love_siluetti

Lempi-kirjoja

Espoon nuorten kirjavinkkarit ovat koonneet tämän listan kirjoista, jotka käsittelevät nuoren rakkautta, seksuaalisuutta ja itsetuntoa eri tavoilla.

Kirjoista löytyy monenlaisia nuoria, jotka rakastuvat, kokeilevat ja opettelevat elämää, jolloin vaikeitakin aiheita voi tulla eteen. 

Kirjan nimessä olevasta linkistä voit varata kirjan Helmet-haussa. Linkki aukeaa toiseen sivustoon.

Albertalli, Becky: Minä, Simon, Homo sapiens (2017)
16-vuotias Simon on ihastunut. Hän tuntee ihastuksenkohteen vain nimellä Blue ja tietää tästä vain, että tämä on ihana ja  käy samaa koulua. Blue on myös ainoa joka tietää Simonin salaisuuden. Hän on homo ja ei koe mitään tarvetta tulla ulos kaapista asian suhteen. Simon unohtaa lukita koneen viestiteltyään Bluen kanssa ja nyt myös Martin tietää hänen salaisuutensa. Martin uhkaa kertoa kaikille, ellei Simon auta Martinia lähentymään Simonin ystävän Abbyn kanssa.

 

Asher, Jay: Kolmetoista syytä  (2014)
Clay saa salaperäisen paketin, jonka sisältä paljastuu hänen luokkatoverinsa ja entisen ihastuksensa Hannahin äänittämiä kasetteja. Kun Hannah valittiin luokan peppukuningattareksi, kukaan ei arvannut, kuinka hurja lumipalloefekti siitä seuraa. Claylle paljastuu vain kasetteja kuuntelemalla miten vaikealta viime vuosien tapahtumat ovat Hannahista tuntuneet ja miksi juuri hän on Hannahin mielestä niin syyllinen, että on saanut kasetit kuunneltavakseen.

 

Behm, Jukka: Pehmolelutyttö (2017)
Emilia on kiltti kunnon perheen tyttö, jolla on salaisuus. Hän myy aikaansa aikuisille miehille. Emilia kokee olevansa se, päättää mitä tehdään, miten ja kenen kanssa, mutta mitä kaikkea mallikansion eteen pitää suostua tekemään? Emilia ei uskalla kertoa salaisuudesta kenellekään, paitsi pehmoleluilleen. Ne ovat kenties ainoita, jotka eivät tuomitsisi häntä. Tarina heräävästä seksuaalisuudesta ja omien rajojen etsimisestä.

Björk, Marja: Poika  (2013)
Marion eli Makke on aina tiennyt olevansa poika. Perhe yrittää pakottaa Makkea tytöksi ja suojella häntä ulkopuolisilta. Naiseksi kasvaminen, pukeutuminen, kaverisuhteet, koulunvaihdot, seurustelu ei tunnu omalta. Muiden nuorten ilon aiheet ja arki ovat Makkelle pelottava temppurata, jolla hän taiteilee yksin. Poika perustuu kirjailijan oman pojan kokemuksiin.

Bourne, Holly: Oonko ihan normaali (2017)
16-vuotias Evie haluaa olla ennen kaikkea normaali. Hukattuaan kolme vuotta elämästään taisteluun pakko-oireista häiriötä (OCD) vastaan hän lopettelee lääkitystään ja aloittaa uuden koulun, jossa häntä ei tunneta tyttönä joka sekosi. Kuten kaikki muutkin, Evie juhlii, saa uusia ystäviä ja uskaltautuu deittailun saloihin. Epäterve suhde ajaa häntä kuitenkin takaisin ahdistuksen ja pakkomielteiden maailmaan. Mutta kuinka Evien uudet ystävät, taiteellinen Amber ja räväkkä Lottie, voisivat auttaa, kun hän ei suostu kertomaan ongelmistaan kenellekään?

Delikouras, Aleksi: Nörtti  (2012)
DragonSlayer666 viihtyy virtuaalimaailmassa nettipelaamisen ja sosiaalisen median ympyröissä. Aikuiset eivät ollenkaan ymmärrä Dragon elämäntapaa. Hän tutustuu somessa tyttöön, joka osoittautuu kiinnostavaksi. Käy ilmi että tyttö, Fetasalaatti, käy samaa koulua ja on todellisuudessakin yhtä mahtava. Virtuaalimaailman soturille todellisuuden ihmissuhteet toimivat kuitenkin vaikeasti ymmärrettävillä säännöillä. Päiväkirjamainen kirja ei silottele edes mokailuja ja viihdyttää hulvattomilla tilanteillaan.

Downham, Jenny: Ennen kuin kuolen  (2009)
Mitä sinä haluaisit tehdä, jos tietäisit, että vuoden kuluttua olet jo kuollut? 16-vuotias Tessa sairastaa leukemiaa. Hän päättää kuitenkin vielä elää, kun vielä voi. Tessa laatii läheistensä kauhuksi listan asioista, mitä hän haluaa vielä tehdä ennen kuolemaansa. Varsinkin ylihuolehtivainen isä on järkyttynyt. Listan asiat kun ovat mm. rikkoa lakia, menettää neitsyytensä ja tulla kuuluisaksi.

Green, John: Kaikki viimeiset sanat  (2014)
Miles Halter siirtyy tavallisesta koulusta sisäoppilaitokseen. Hän on jo tottunut olemaan yksin, mutta haluaisi muuttaa elämänsä. Miles kämppis Chip on kuuluisa keppostelija ja poikien tutustumisen myötä Milesin elämä muuttuu. Hänellä on viimein kavereita, jännää ja jopa kiellettyä tekemistä. Elämään astuu myös Alaska, mystinen ja kaunis tyttö, jonka on jopa pelottavan arvaamaton. Sisäoppilaitoksessa ystävystyvien nuorten elämäntuskaa: rakkautta, syyllisyyttä, toivoa ja anteeksiantoa.

Hornby, Nick: Skeittari (2009)
16-vuotias Sam murehtii vain grindeistä, twisteistä ja muiden skeittaustemppujen onnistumisesta. Hän luottaa kaikessa idoliinsa, Tony Hawkiin, jonka kuvalle hän myös kertoo kaiken. Tilanne muuttuu kuitenkin radikaalisti, kun Sam tutustuu Aliceen. - Pitääkö sitä tyriä niin pahasti! Pitääkö hankkia maailmaan yksi ei-toivottu lapsi lisää? Samin ja Alicen elämä muuttuu täydellisesti vanhemmuuden myötä.

Hulkko, Johanna: K18  (2016)
Aksu ottaa ja mokaa pahemman kerran. Porukat poissa, koko talo käytössä, vähän juomaa, hyvää seuraa. Maria - the beibe - ei ikinä antaisi anteeksi.

- Todellinen täsmäkirja murrosiän tyrskyihin uppoaa parhaiten yläkoulu­ikäisiin. Se sopii myös opiksi ja ojennukseksi aikuisille siitä, kuinka pidetään tolkku ja huumori mukana murkun kanssa arjen yllättävissä käänteissä. -H.S.

Kitti, Marko: Oliivityttö  (2012)
Joonan tyttöystävä on lomamatkalla ulkomailla. Kaverin kotibileissä Joona tapaa kiehtovan tytön, Oliivitytön. Seuraavana aamuna tyttö on Joonan kotiovella. Siitä alkaa loman mittainen seikkailu yhteisissä lapsuusmaisemissa. Samaan aikaan Joonalla on huoli äidistä.  Tyttöystävän kotiinpaluu myös mietityttää...

Kolu, Siri: Kesän jälkeen kaikki on toisin  (2016)
Peetu odottaa 18-vuotissynttäreitään, jonka jälkeen hän voi korjata sukupuolensa miehestä naiseksi. Väliin mahtuu kesä odotusta, jota helpottaa isän ja Peetun yhteiset purjelennot. Ilmassa tuntuu olla helpompi puhua kaikesta. Maassa puolestaan Peetun ja äidin suhde on koetuksella. Aiheena transsukupuolisuus ja sukupuolen moninaisuus. -Kirjasampo

Kuronen, Kirsti: Piruettiystävyys  (2010)
14-vuotias Elli pärjää koulussa ja baletissa hyvin. Kaiken on oltava täydellistä. Hän saa roolin balettikoulun esityksestä, mutta itsetuntoa nakertaa se, että Doris on aina kauniimpi, laihempi ja taitavampi. Elli alkaa treenata armottomasti, koska jos tekee töitä niin voi kehittyä. Kohtuuden raja jää kauas taakse. Tuukan mielestä Elli on hyvä sellaisena kuin on. Entä jos tuntuu ettei ikinä näytä tarpeeksi hyvältä tai ole tarpeeksi taitava? Piruettiystävyys on herkkä ja tiukka tarina suorittamisesta ja kelpaamisesta. Sitäkö koko elämä on?

Lempinen, Marja-Leena: Punainen lumme  (2008)
Kuusitoistavuotiaan Ellan sisällä on möykky, joka välillä painuu unohduksiin.Muisto miehestä jonka suu maistui tervaleijonalta ja tupakalta ja joka halusi muutakin kuin pidellä kädestä. Mutta siitä, mitä tapahtui, Ella ei puhu, ei vanhemmilleen eikä edes parhaalle ystävälleen. Ei, ennen kuin on aivan pakko, kunnes ruumis väsyy ja mieli mykistyy, eikä enää ole väliä sillä, mitä muut ajattelevat. Saako Ella tukea vanhemmiltaan, kun kauhea salaisuus paljastuu...

Lähteenmäki, Laura: Iskelmiä  (2013)
Aino on 15-vuotias ja kokematon. Hän ei ole ikinä suudellut ketään. Yhtenä päivänä hänet kuitenkin huomataan, kun suosittu Samuli tulee juttelemaan. Aino on otettu ja innoissaan siitä, että hänet otetaan viimeinkin vastaan. Aino on kasvanut kuitenkin melko suojattua elämää partioharrastuksessaan eikä hän tiedä mitä tehdä Samulin kaltaisen ihmisen kanssa, joka on ihana, mutta on samalla väkevän julma. Rakkaus ei tarkoitakaan pelkkää hattaraa, vaan voi sattua syvälle. Mitä rakkauden takia pitää kestää ja sietää?

Murphy, Julie: Dumplin - isosti tai ei ollenkaan  (2016)
Dumplin on lihava - ja ihan ok asian kanssa. Hänestä täydellinen bikinivartalo saavutetaan pukemalla päälle bikinit. Kun hänen selleriä muistuttava äitinsä järjestää missikisat, Dumplin ilmoittautuu kisoihin mukaan protestina. Pakkaa sekoittaa entisestään työpaikan hottis, joka Dumplinin järkytykseksi ihastuu häneen. Soppa on valmis. -Otava

Niemi, Juuli: Et kävele yksin  (2016)
Ada on 15, elää taiteilijaäitinsä kanssa ja piirtää vasta omia ääriviivojaan, kun ensimmäinen rakkaus iskee. Egzonin perhe on Kosovosta ja Egzon on mamu, vaikka on syntynyt Suomessa. Egzonin levottomat jalat pakenevat kodin vaiettuja salaisuuksia ja nopea graffitikäsi maalaa ajatukset kuviksi. Egzon tekee Adan näkyväksi, ja Ada on ensimmäinen, joka todella näkee Egzonin. Ada ja Egzon tuleva kuitenkin hyvin erilaisista maailmoista, eikä Egzonin ole helppo laskea alas muurejaan, edes Adan edessä.

Niemi, Mikael: Aivot pellolle  (2011)
16-vuotias lukiolainen, sympaattinen nörttipoika, rakastuu koulun suosituimpaan tyttöön, Maisaan. Poika päättää paljastaa tunteensa tytölle: kirjoittaa tälle runon ja ostaa tulipunaisen ruusun. Välituntikello soi, koulun käytävä kuhisee lukiolaisista. Poika päättää, että tämä on se hetki, nyt tai ei koskaan. Hän tulee täysin tyrmätyksi ja nolatuksi. Elämä on ohitse. Sisuuntuneena poika päättää tulla viimein nähdyksi. Hän pukeutuu äitinsä vanhaan siivoustakkiin ja jättää poskeensa räkäklimpin. Kulkee omaa tietään…

Oliver, Lauren: Delirium - rakkaus on harhaa  (2011)
Kuvittele yhteiskunta, jossa rakkaus on kiellettyä. Pandemiaan rinnastettava amor deliria nervosa uhkaa kaikkia yhteiskunnan jäseniä ja välttyäkseen sen vaikutuksilta, jokainen täysi-ikäinen käy läpi proseduuriin, jossa yksilön tunne-elämä tasataan. Lena on menettänyt äitinsä tartunnalle ja odottaa omaa vuoroaan. Vain muutama kuukausi ennen toimenpidettä, Lenan elämään astuu kiehtova Alex, joka kuuluu järjestelmää uhkaavaan vastarintaliikkeeseen. Miten Lenan käy?

Palviainen, Jukka-Pekka: Perjantai on hyvä päivä lähteä  (2014)
Lotan isä on pakomatkalla, ja Lotalle tulee pakottava tarve löytää hänet. Lotta tapaa puistossa mukavan pojan, joka saattaisi olla sopivaa matkaseuraa. -- Kun isä viimein löytyy, on Lotta monta kokemusta rikkaampi − ja sekä isä että tytär voivat lopettaa pakenemisen.

Perjantai on hyvä päivä lähteä on komea kirjallinen road trip, kahden nuoren herkkä ja hauska kohtaaminen. Samalla se on elämänmakuinen tarina nuoruudesta ja itsensä etsimisestä. -Karisto

Rowell, Rainbow: Eleanor & Park  (2016)
Eleanor on uusi tyttö kaupungissa ja joutuu jo heti koulubussissa silmätikuksi punaisten hiuksiensa, ison kokonsa ja kummallisten vaatteidensa takia. Park puolestaan tekee parhaansa ollakseen näkymätön eikä piittaa muista, etenkään Eleanorista joka on aivan liian kummallinen. Pikkuhiljaa, bussimatkojen aikana heidän välilleen alkaa kuitenkin syntyä kummallinen ystävyys ja myöhemmin rakkaus. Eleanor & Park kertoo siitä, millaista on, kun perhe on rikkinäinen ja väkivallan uhka jatkuva.

Salminen, Hellevi: Hello, I love you  (2013)
Saako sitä rakastaa ketä haluaa? Kolmiodraama: tyttö ja kaksi poikaa. Yhtälö, jonka ratkaisua joidenkuiden on vaikea hyväksyä. Elli ja Luukas ovat lapsuudenkavereita. Ja nyt kaita ja kaunis Elli on rakastunut Luukakseen. Luukaskin rakastaa Elliä - kuin siskoa. Hän ei voi mitään sille, että on kiinnostuneempi kesävieraasta, ranskalaisesta Danielista, joka utsuu hänet Pariisiin. Rakkauden kaupungissa jokainen saa olla oma itsensä ja rakastaa ketä haluaa. -Kirjasampo

Schiefauer, Jessica: Ester & Isak (2016)
Eräänä aamuna, kun Ester on suihkussa, hän huomaa, että hänen ihonsa on alkanut tuoksua erilaiselta. Hänen ihonsa ei enää ole vain hänen, hän ei tuoksu enää Esteriltä. Hänen kehonsa on imenyt itseensä Isakia, jonka tuoksu on sekoittunut häneen.

Vuosi kahden nuoren elämästä. Raastavasta rakkaudesta ja siitä, miten vaikea on päästää irti. Kun toisen iho on ainoa mikä lohduttaa. Kesä, jolloin rannalla tapahtuu jotakin kauheaa. Kesä, jolloin ei tiedä pelkääkö enemmän jäädä vai lähteä.

 

Schiefauer, Jessica: Pojat  (2015)
Neljätoistavuotiaat ystävykset Kim, Bella ja Momo eivät ole vielä aikuisia, eivätkä haluaisikaan olla. Heidän orastavat muotonsa saavat kuitenkin poikien huomion ikävillä tavoilla ja tyttöjä ahdistaa. Olisi ihana saada aikuistua kaikessa rauhassa omaan tahtiin. Yhtenä päivänä juhlahuumassa tytöt juovat Bellan kasvihuoneessa kasvatetun mysteerisen kasvin mettä ja huomaavat muuttuneensa kehonsa muuttuneen pojanruumiiksi. Heille aukeaa täysin uusi maailma, joka kuuluu pojille. Pojat on huima romaani, joka kuvaa teinityttöjen kasvukipuja, identiteetin etsimistä ja sukupuolirooleja hätkähdyttävällä tavalla.

Smith, Jennifer E.: Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea  (2012)
Kuka olisi aavistanut että neljä minuuttia voisi muuttaa koko elämän? 17-vuotias Hadley on matkalla New Yorkista Lontooseen isänsä luo, mutta myöhästyy täpärästi lennolta. Odotellessaan seuraavaa lentoa täpötäydellä JFK:n kentällä Hadley kohtaa komean, fiksun brittiopiskelijan Oliverin. Sattuma heittää heidät istumaan vierekkäin lennon ajaksi. Pitkällä lennolla Hadley ja Oliver tutustuvat toisiinsa, ja salamarakastumisen sinetöi suudelma määränpäässä. Hadley kuitenkin kadottaa Oliverin lentokentän tungoksessa, eikä tiedä edes tämän sukunimeä. Mikä tilastollinen mahdottomuus löytää Oliver miljoonakaupungin vilinästä, mutta Hadleyn on pakko yrittää!

Tiainen, Marja-Leena: Khao Lakin sydämet  (2014)
15-vuotias Emma on menettänyt perheensä Khao Lakin Tsunamissa. Kahdeksan vuotta myöhemmin hän palaa sinne muistelemaan perheenjäseniään ja etsimään paikallista miestä, joka pelasti hänet. Matkan aikana Emma tutustuu tsunamissa perheensä menettäneeseen Lukakseen. Tragedia yhdistää nuoria ja näiden välille syntyy liikuttava rakkaustarina.

Vuorela, Seita: Lumi  (2016)
Tarina kahdesta iranilaistaustaisesta nuoresta, Siamakista ja Atishasta. Siamak on Suomeen kotiutunut nuori mies, jolle lätkä on koko elämä. Atisha on Siamakin lapsuudenystävä ja naapurintyttö, jonka Siamakin perhe ottaa luokseen asumaan. Atisha haluaa Siamakin muistavan menneisyytensä ja vanhan kotimaansa, mutta Siamak on vakaasti päättänyt unohtaa. Nuorten tulevaisuus kulminoituu kohtalokkaisiin kotibileisiin, joissa Atisha joutuu väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Tyttö pakenee ja vain Siamak tietää mihin.

Wallis, Pete, Joseph Wilkins & Thalia Wallis: What does consent really mean? (2017)
A group of teenage friends hear on their way home from school that the new girl changed schools because she was raped. This sparks an long conversation about consent and its meaning.

   
 

Suositukset: Lorena Echkart, Aila Kaunisvaara, Joona Koiranen, Mari Lähteelä & Anna Pöyhönen

Böcker om kärlek och sex på svenska

Lisa Bjärbo: Det är så logiskt alla fattar utom du
I fyra år har Johan varit kär i sin bästa kompis. Bitit ihop, lyssnat och spelat intresserad när hon har babblat om sina kärlekshistorier.

Sandra Beijer: Allt som blir kvar
När Matildas pojkvän gör slut finns inget kvar utom ett tomrum. Men så kommer vännen Miron och tar med henne på ett allt vildare och mörkare äventyr för att döva smärtan.

David Levithan: En annan
Fortsättningen på den märkliga Jag, en. Rihannon träffar flera personer som verkar förstå henne bättre än hennes egen pojkvän. Och de verkar också vara samma människa.

Anna Ahlund: Du, Bara
Sextonåriga John blir kär två år äldre Frank. Men det är också hans syster. Hans syster brukar oftast vinna och få det hon vill, men den här gången tänker John inte lägga sig. Och Frank har en egen vilja. Ett annorlunda triangeldrama

John Green: Sköldpaddor hela vägen ner
Aza Holmes dras med i jakten på en förrymd miljardär och återförenas med hans son Davis som hon inte sett sen de var barn. Davis och Aza kunde vara perfekta för varandra, men kan han släppa henne nära trots att han misstänker att hon är ute efter belöningen för hans far, och kan hon släppa honom nära trots sina tvångstankar?

Sara Ohlsson: Ingen normal står i regnet och sjunger
Ella och Charlies eviga vänskap sätts på prov när Charlie börjar dejta Ellas klasskompis Niki. Ella borde tycka att det här är fantastiskt, hon har ju också en typ-pojkvän nu, men det är något som är fel. När man äntligen känner kärleken som ett elstängsel inuti sig, borde inte saker och ting magiskt ordna sig då?

Klara Krantz: Under odjurspälsen
Signe lever ett dubbelliv. Efter skolan förvandlas hon från tråkiga Signe till perfekta Frida, som bor i Karlstad och chattar med Joel i Signes klass varje kväll. Men när höstlovet kommer vill Joel träffa Frida och Signe måste bestämma om hon litar på att Joels känslor klarar av sanningen.

Lauren Oliver: Delirium
Kärlek är en sjukdom som går att bota. Regeringen ser till att alla genomgår behandlingen när de fyller arton. Men Lena hinner träffa Alex.

Meredith Russo: Om jag var din tjej
Amanda har alltid känt sig mobbad och utanför. Mycket på grund av att hon föddes som Andrew och alltid var obekväm i sin egen kropp. Men så får hon chansen att flytta till ett ny ort och börja om på nytt. Här träffar hon Grant och en kärlek börjar växa fram. Men när skall hon berätta om sin historia? Och hur skall hon göra det?

Jessica Schiefauer: När hundarna kommer
Den här sommaren älskar Ester och Isak varandra vettlöst. Den här sommaren kommer deras kärlekshistoria att solkas, falla sönder och återuppstå. Den här sommaren misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö. Finns nu även som lättläst.

David Wiberg: Vi ses i mörkret
En mörk berättelse om kärlek. Uppföljaren till Dagboksanteckningar från ett källarhål. Linnea går i sista året på gymnasiet och har ett komplicerat förhållande med Love som flyttat till en annan stad. En bok om kärlek som är för stark, fylld av besatthet, kontrollbehov och svartsjuka.

Becky Albertalli: Bara tre ord
Simon är 16 år och gay. Men det är det ingen som vet. Ingen förutom hans anonyma nätflirt Blue. Men det blir svårare att hålla hemligheten inne när klasskompisen Martin får tag på hans och Blues meddelanden. För att hålla tyst vill Martin att Simon ska para ihop honom med bästa vännen Abby. Men hur ska Simon få ihop de två och kommer han och Blues hemlighet ut om han misslyckas?

     

Lättläst:

Mårten Melin: Inte vara utan
En vacker berättelse om kärlek mellan två unga människor som befinner sig i helt olika skeenden i livet.

Mårten Melin: Första gången
Liksom de andra böckerna om Max är också detta en pirrig skildring av den härliga, men besvärliga kärleken.

Bali Rai: Spelet
Harjinder har ingen flickvän och inget flyt, det är i alla fall vad hans kompisar brukar säga. Så när inte bara en, utan två av stans coolaste tjejer plötsligt vill gå ut med honom kan han inte säga nej.

Meg Rosoff: Älgbarnet
17-åriga Jess blir med barn. Problemet är bara att barnet som föds inte är en människa, utan en älg. En galen bok om ett tonårspar som försöker uppfostra ett älgbarn.

Faktaböcker:

Eva Robild: Nyfiken på sex och kärlek?
Lättläst fakta om sex och kärlek.

Emma Hamberg: Kärlek & 6: Från pirr till petting
Till för dig som är tjej och i början på allt spännande, underbart, frustrerande, kåtslagstokigt, sorgligt, svettigt, förälskat och kittlande.

Manne Forsberg: Kukbruk
Kukbruk är en bok om sex och kärlek som riktar sig främst till undrande unga killar.

Sandra Dahlén: Sex med mera
Sex med mera tar tjejer och deras funderingar kring sex, kön och relationer på allvar. Teori varvas med mer praktiska tips.

Boktips: Mikael Gros och Sissel Ray