Love_siluetti

Lempi-kirjoja

Espoon nuortenkirjallisuuden kirjavinkkarit ovat koonneet tämän listan kirjoista, jotka käsittelevät nuoren rakkautta, seksuaalisuutta ja itsetuntoa eri tavoilla.

Kirjoista löytyy monenlaisia nuoria, jotka rakastuvat, kokeilevat ja opettelevat elämää, jolloin vaikeitakin aiheita voi tulla eteen. 

Kirjan nimessä olevasta linkistä voit varata kirjan Helmet-haussa. Linkki aukeaa toiseen sivustoon.

Acevedo, Elizabeth: Runoilija X  (2019)
Xiomara Batista on aina pitänyt sanansa sisällään. Harlemin kaduilla kukaan ei kuuntele häntä, mutta kaikki kyllä näkevät hänet. Kurviensa muodostuttua Xiomara on antanut nyrkkiensä ja raivonsa puhua puolestaan. Raamatun sanomaa noudattavalle, ankaralle äidille hän ei voi uskoutua. Xiomaralla on kuitenkin paljon sanottavaa, ja hän vuodattaa turhautumisensa ja intohimonsa muistikirjan sivuille - erityisesti ihastuttuaan samalla kurssilla olevaan poikaan. Kun Xiomara saa kutsun koulun lavarunous-kerhoon, hänellä on vihdoin tilaisuus tulla kuulluksi. 

Albertalli, Becky: Minä, Simon, Homo sapiens (2017)
16-vuotias Simon on ihastunut. Hän tuntee ihastuksenkohteen vain nimellä Blue ja tietää tästä vain, että tämä on ihana ja  käy samaa koulua. Blue on myös ainoa joka tietää Simonin salaisuuden. Hän on homo ja ei koe mitään tarvetta tulla ulos kaapista. Simon unohtaa lukita koneen viestiteltyään Bluen kanssa, ja nyt myös Martin tietää hänen salaisuutensa. Martin uhkaa kertoa kaikille, ellei Simon auta Martinia lähentymään Simonin ystävän Abbyn kanssa.

Albertalli, Becky: Sydänsurujen kääntöpuoli (2019)
Lämpimän hauska romaani kasvukivuista ja siitä, miten tulla sinuiksi itsensä kanssa.17-vuotiaalla Mollylla on ollut kymmeniä ihastuksia, mutta yhdellekään pojalle hän ei ole rohjennut ilmaista kiinnostustaan. Mollyn mielestä hänen kaltaisensa pulskan tytön on syytä varoa joutumasta naurunalaiseksi.Kaveripiiriin ilmaantuu komea ja sulavakäytöksinen Will – täydellinen poikaystäväehdokas. 

Asher, Jay:Kolmetoista syytä  (2014)
Clay saa salaperäisen paketin, jonka sisältä paljastuu hänen luokkatoverinsa ja entisen ihastuksensa Hannahin äänittämiä kasetteja. Kun Hannah valittiin luokan peppukuningattareksi, kukaan ei arvannut, kuinka hurja lumipalloefekti siitä seuraisi. Claylle paljastuu kasetteja kuuntelemalla, miten vaikealta viime vuosien tapahtumat ovat Hannahista tuntuneet ja miksi Hannahin mielestä juuri hän on niin syyllinen, että on saanut kasetit kuunneltavakseen. 

Behm, Jukka: Pehmolelutyttö (2017)
Emilia on kiltti kunnon perheen tyttö, jolla on salaisuus. Hän myy aikaansa aikuisille miehille. Emilia kokee olevansa se, joka päättää mitä tehdään, miten ja kenen kanssa. Mutta mitä kaikkea mallikansion eteen pitää suostua tekemään? Emilia ei uskalla kertoa salaisuudestaan keillekään muille kuin pehmoleluilleen. Ne ovat kenties ainoita, jotka eivät tuomitsisi häntä. Tarina heräävästä seksuaalisuudesta ja omien rajojen etsimisestä.

Björk, Marja: Poika  (2013)
Marion eli Makke on aina tiennyt olevansa poika. Perhe yrittää pakottaa Makkea tytöksi ja suojella häntä ulkopuolisilta. Naiseksi kasvaminen, pukeutuminen, kaverisuhteet, koulunvaihdot, seurustelu ei tunnu omalta. Muiden nuorten ilon aiheet ja arki ovat Makkelle pelottava temppurata, jolla hän taiteilee yksin. Poika perustuu kirjailijan oman pojan kokemuksiin.

Bourne, Holly: Oonko ihan normaali (2017)
16-vuotias Evie haluaa olla ennen kaikkea normaali. Hukattuaan kolme vuotta elämästään taisteluun pakko-oireista häiriötä (OCD) vastaan hän lopettelee lääkitystään ja aloittaa uuden koulun, jossa häntä ei tunneta tyttönä joka sekosi. Kuten kaikki muutkin, Evie juhlii, saa uusia ystäviä ja uskaltautuu deittailun saloihin. Epäterve suhde ajaa häntä kuitenkin takaisin ahdistuksen ja pakkomielteiden maailmaan. Mutta kuinka Evien uudet ystävät, taiteellinen Amber ja räväkkä Lottie, voisivat auttaa, kun hän ei suostu kertomaan ongelmistaan kenellekään?

Dawson, Juno: Mallikappale(2019)
Jana Novak on pitkä ja hontelo lontoolaistyttö, joka ei halua kuulla enää ainuttakaan kommenttia androgyynistä ulkonäöstään. Sitten hänet värvätään arvostetun mallitoimiston listoille, ja ruman ankanpoikasen sijaan Jana onkin yhtäkkiä kansainvälinen supermalli.Muotimaailma osoittautuu yhtä likaiseksi kuin loisteliaaksikin, ja jokaisen kulman takana vaanii petoja. Jana saa kokea niin huimaavia huippuja kuin syviä pohjakosketuksiakin. Miten kauneus voi olla niin rumaa?Mallikappale on sekä häikäisevä ryysyistä rikkauksiin -kertomus että raju paljastustarina muotiteollisuuden pimeistä puolista.

Delikouras, Aleksi: Nörtti (2012)
DragonSlayer666 viihtyy virtuaalimaailmassa nettipelaamisen ja sosiaalisen median ympyröissä. Aikuiset eivät ollenkaan ymmärrä Dragon elämäntapaa. Hän tutustuu somessa tyttöön, joka osoittautuu kiinnostavaksi. Käy ilmi että tyttö, Fetasalaatti, käy samaa koulua ja on todellisuudessakin yhtä mahtava. Virtuaalimaailman soturille todellisuuden ihmissuhteet toimivat kuitenkin vaikeasti ymmärrettävillä säännöillä. Päiväkirjamainen kirja ei silottele edes mokailuja ja viihdyttää hulvattomilla tilanteillaan.

Downham, Jenny:Ennen kuin kuolen  (2009)
Mitä sinä haluaisit tehdä, jos tietäisit, että vuoden kuluttua olet jo kuollut? 16-vuotias Tessa sairastaa leukemiaa. Hän päättää kuitenkin elää vielä kun voi. Tessa laatii läheistensä kauhuksi listan asioista, joita hän haluaa vielä tehdä ennen kuolemaansa. Varsinkin ylihuolehtivainen isä on järkyttynyt. Listan asiat kun ovat mm. rikkoa lakia, menettää neitsyytensä ja tulla kuuluisaksi.

Green, John: Kaikki viimeiset sanat (2014)
Miles Halter siirtyy tavallisesta koulusta sisäoppilaitokseen. Hän on jo tottunut olemaan yksin, mutta haluaisi muuttaa elämänsä. Milesin kämppis Chip on kuuluisa keppostelija, ja poikien tutustumisen myötä Milesin elämä muuttuu. Hänellä on viimein kavereita, jännää ja jopa kiellettyä tekemistä. Elämään astuu myös Alaska, mystinen ja kaunis tyttö, joka on pelottavan arvaamaton. Sisäoppilaitoksessa ystävystyvien nuorten elämäntuskaa: rakkautta, syyllisyyttä, toivoa ja anteeksiantoa.

Hornby, Nick:Skeittari  (2009)
16-vuotias Sam murehtii vain grindeistä, twisteistä ja muiden skeittaustemppujen onnistumisesta. Hän luottaa kaikessa idoliinsa, Tony Hawkiin, jonka kuvalle hän myös kertoo kaiken. Tilanne muuttuu kuitenkin radikaalisti, kun Sam tutustuu Aliceen. Pitääkö sitä tyriä niin pahasti! Pitääkö hankkia maailmaan yksi ei-toivottu lapsi lisää? Samin ja Alicen elämä muuttuu täydellisesti vanhemmuuden myötä.

Hulkko, Johanna: K18  (2016)
Aksu ottaa ja mokaa pahemman kerran. Porukat poissa, koko talo käytössä, vähän juomaa, hyvää seuraa. Maria, the beibe, ei ikinä antaisi anteeksi.

Hulkko, Johanna: Suojaava kerros ilmaa  (2019)
Kepa on älykäs, nörtti kasiluokkalainen, joka ajattelee ihmisten näkevän hänestä vain ylipainon. Kepa ei usko, että kukaan voi nähdä häntä läskin läpi. Vasta toisen outolinnun kohtaaminen näyttää elämisen keveyden ja avaa hänen maailmaansa.

Kilkku, Elina: Ihana tyttö (2020)
Nuortenromaani Ihana tyttö vie #metoon askelta pidemmälle. Se käsittelee kiellettyä suhdetta, jossa kaikki valta on toisella osapuolella – ja toisella ei ole mahdollisuutta tai välineitä sanoa ei.Paikallinen teatteri tuottaa lukiolaisnäyttelijöiden ja ihan oikean ammattilaisohjaajan voimin Ihana tyttö -musikaalin, ja Reetan palavimmat intohimot ja unelmat suuntautuvat näyttämölle.Reetta on onnesta sekaisin, kun hän saa roolin ja pääsee työskentelemään ammattilaisohjaajan kanssa. Jarmo on teatterialan guru, suuri taiteilija, jolle Reetta haluaa antaa kaikkensa. Jarmon silmissä hän haluaa loistaa, olla mielenkiintoinen ja vakavasti otettava nouseva näyttelijälupaus. Tästä tulisi parasta, mitä Reetalle on ikinä tapahtunut.

Kitti, Marko: Oliivityttö (2012)
Joonan tyttöystävä on lomamatkalla ulkomailla. Kaverin kotibileissä Joona tapaa kiehtovan tytön, Oliivitytön. Seuraavana aamuna tyttö on Joonan kotiovella. Siitä alkaa loman mittainen seikkailu yhteisissä lapsuusmaisemissa. Samaan aikaan Joonalla on huoli äidistä. Tyttöystävän kotiinpaluu mietityttää myös...

Kolu, Siri: Kesän jälkeen kaikki on toisin  (2016)
Peetu odottaa 18-vuotissynttäriään, jonka jälkeen hän voi korjata sukupuolensa miehestä naiseksi. Väliin mahtuu kesä odotusta, jota helpottaa isän ja Peetun yhteiset purjelennot. Ilmassa tuntuu olla helpompi puhua kaikesta. Maassa puolestaan Peetun ja äidin suhde on koetuksella. Aiheena transsukupuolisuus ja sukupuolen moninaisuus.

Kuronen, Kirsti: Piruettiystävyys (2010)
14-vuotias Elli pärjää koulussa ja baletissa hyvin. Kaiken on oltava täydellistä. Hän saa roolin balettikoulun esityksestä, mutta itsetuntoa nakertaa se, että Doris on aina kauniimpi, laihempi ja taitavampi. Elli alkaa treenata armottomasti, koska jos tekee töitä niin voi kehittyä. Kohtuuden raja jää kauas taakse. Tuukan mielestä Elli on hyvä sellaisena kuin on. Entä jos tuntuu ettei ikinä näytä tarpeeksi hyvältä tai ole tarpeeksi taitava? Piruettiystävyys on herkkä ja tiukka tarina suorittamisesta ja kelpaamisesta. Sitäkö koko elämä on?

Lempinen, Marja-Leena:Punainen lumme  (2008)
Kuusitoistavuotiaan Ellan sisällä on möykky, joka välillä painuu unohduksiin. Muisto miehestä jonka suu maistui tervaleijonalta ja tupakalta ja joka halusi muutakin kuin pidellä kädestä. Mutta siitä, mitä tapahtui, Ella ei puhu, ei vanhemmilleen eikä edes parhaalle ystävälleen. Ei, ennen kuin on aivan pakko, kunnes ruumis väsyy ja mieli mykistyy, eikä enää ole väliä sillä, mitä muut ajattelevat. Saako Ella tukea vanhemmiltaan, kun kauhea salaisuus paljastuu...

Leppänen, Aino:Positiivinen yllätys (2019)
Miten istuvat sanat raskausviikko, synnytysvalmennus ja ultraäänitutkimus 17-vuotiaan lukiolaisen maailmaan? Miten onnistuu itsenäistyminen muutaman kuukauden varoitusajalla? Miten selvitä hormonien epätasapainosta, jos ei edes tiedä kärsivänsä sellaisista?

Lähteenmäki, Laura: Iskelmiä (2013)
Aino on 15-vuotias ja kokematon. Hän ei ole ikinä suudellut ketään. Yhtenä päivänä hänet kuitenkin huomataan, kun suosittu Samuli tulee juttelemaan. Aino on otettu ja innoissaan siitä, että hänet otetaan viimeinkin vastaan. Aino on kasvanut kuitenkin melko suojattua elämää partioharrastuksessaan eikä hän tiedä mitä tehdä Samulin kaltaisen ihmisen kanssa, joka on ihana, mutta on samalla väkevän julma. Rakkaus ei tarkoitakaan pelkkää hattaraa, vaan voi sattua syvälle. Mitä rakkauden takia pitää kestää ja sietää?

Mathieu, Jennifer: Näpit irti! (2018)
East Rockportin lukion pojat saavat kohdella tyttöjä alentavasti ja seksistisesti ilman seurauksia. Viimein yksi hiljainen tyttö saa tarpeekseen ja alkaa nimettömästi valmistaa zinejä, pieniä asennelehtisiä jotka kampanjoivat asiatonta kohtelua vastaan ja kritisoivat koulun kyvyttömyyttä puuttua koulussa vellovaan vakavaan seksuaaliseen häirintään. Keskustelu muutoksenhalusta alkaa kuiskien, mutta jonkun on laitettava avoimesti kampoihin ennenkuin asait voivat todella muuttua.

Mafi, Tahereh: Rakkaus suurempi kuin meri (2019)
16-vuotias muslimityttö Shirin elää New Yorkin terrori-iskujen jälkimainingeissa ja saa kokea päivittäin, millaista on olla ihmisten vihan kohteena. Ainoa keino selvitä on piiloutua kovan kuoren taakse. Vain tanssiessaan iltapäivisin breakdancea Shirin voi olla täysin oma itsensä.Kun Shirin tapaa koulun koripallotähden Oceanin, hänen on vaikea uskoa, että poika oikeasti haluaa tutustua häneen. Voivatko heidän maailmansa kohdata? Ja uskaltaako kovia kokenut Shirin päästää pojan lähelleen?

Murphy, Julie: Dumplin - isosti tai ei ollenkaan  (2016)
Dumplin on lihava – ja ihan ok asian kanssa. Hänestä täydellinen bikinivartalo saavutetaan pukemalla päälle bikinit. Kun hänen selleriä muistuttava äitinsä järjestää missikisat, Dumplin ilmoittautuu kisoihin mukaan protestina. Pakkaa sekoittaa entisestään työpaikan hottis, joka Dumplinin järkytykseksi ihastuu häneen. Soppa on valmis.

Niemi, Juuli:Et kävele yksin  (2016)
Ada on 15-vuotias, elää taiteilijaäitinsä kanssa ja piirtää vasta omia ääriviivojaan, kun ensimmäinen rakkaus iskee. Egzonin perhe on Kosovosta ja Egzon on mamu, vaikka on syntynyt Suomessa. Egzonin levottomat jalat pakenevat kodin vaiettuja salaisuuksia ja nopea graffitikäsi maalaa ajatukset kuviksi. Egzon tekee Adan näkyväksi, ja Ada on ensimmäinen, joka todella näkee Egzonin. Ada ja Egzon tulevat kuitenkin hyvin erilaisista maailmoista, eikä Egzonin ole helppo laskea alas muurejaan edes Adan edessä.

Niemi, Mikael: Aivot pellolle  (2011)
16-vuotias lukiolainen, sympaattinen nörttipoika, rakastuu koulun suosituimpaan tyttöön, Maisaan. Poika päättää paljastaa tunteensa tytölle: kirjoittaa tälle runon ja ostaa tulipunaisen ruusun. Välituntikello soi, koulun käytävä kuhisee lukiolaisista. Poika päättää, että tämä on se hetki, nyt tai ei koskaan. Hän tulee täysin tyrmätyksi ja nolatuksi. Elämä on ohitse. Sisuuntuneena poika päättää tulla viimein nähdyksi. Hän pukeutuu äitinsä vanhaan siivoustakkiin ja jättää poskeensa räkäklimpin. Kulkee omaa tietään…

Nuotio, Eppu: Salasana: rakkaus (2019)
16-vuotias lukiolainen, sympaattinen nörttipoika, rakastuu koulun suosituimpaan tyttöön, Maisaan. Poika päättää paljastaa tunteensa tytölle: kirjoittaa tälle runon ja ostaa tulipunaisen ruusun. Välituntikello soi, koulun käytävä kuhisee lukiolaisista. Poika päättää, että tämä on se hetki, nyt tai ei koskaan. Hän tulee täysin tyrmätyksi ja nolatuksi. Elämä on ohitse. Sisuuntuneena poika päättää tulla viimein nähdyksi. Hän pukeutuu äitinsä vanhaan siivoustakkiin ja jättää poskeensa räkäklimpin. Kulkee omaa tietään…

Oliver, Lauren: Delirium - rakkaus on harhaa (2011)
Kuvittele yhteiskunta, jossa rakkaus on kiellettyä. Pandemiaan rinnastettava amor deliria nervosa uhkaa kaikkia yhteiskunnan jäseniä. Välttyäkseen sen vaikutuksilta jokainen täysi-ikäinen käy läpi proseduuriin, jossa yksilön tunne-elämä tasataan. Lena on menettänyt äitinsä tartunnalle ja odottaa omaa vuoroaan. Vain muutama kuukausi ennen toimenpidettä Lenan elämään astuu kiehtova Alex, joka kuuluu järjestelmää uhkaavaan vastarintaliikkeeseen. Miten Lenan käy?

Palviainen, Jukka-Pekka:Perjantai on hyvä päivä lähteä  (2014)
Lotan isä on pakomatkalla, ja Lotalle tulee pakottava tarve löytää hänet. Lotta tapaa puistossa mukavan pojan, joka saattaisi olla sopivaa matkaseuraa. Kun isä viimein löytyy, on Lotta monta kokemusta rikkaampi. Ja sekä isä että tytär voivat lopettaa pakenemisen. Perjantai on hyvä päivä lähteä on komea kirjallinen road trip, kahden nuoren herkkä ja hauska kohtaaminen. Samalla se on elämänmakuinen tarina nuoruudesta ja itsensä etsimisestä. 

Paretskoi, Jyri:K15-sarja (2018–2019)
Huumoria, suoraa puhetta, erilaisuutta, ystävyyttä.

Rowell, Rainbow:Eleanor & Park (2016)
Eleanor on uusi tyttö kaupungissa ja joutuu jo heti koulubussissa silmätikuksi punaisten hiuksiensa, ison kokonsa ja kummallisten vaatteidensa takia. Park puolestaan tekee parhaansa ollakseen näkymätön eikä piittaa muista, etenkään Eleanorista joka on aivan liian kummallinen. Pikkuhiljaa bussimatkojen aikana heidän välilleen alkaa kuitenkin syntyä kummallinen ystävyys ja myöhemmin rakkaus. Eleanor & Park kertoo siitä, millaista on, kun perhe on rikkinäinen ja väkivallan uhka jatkuva.

Russo, Meredith: Tyttösi sun (2018)
Sukupuolensa korjannut Amanda vaihtaa koulukiusaamisen vuoksi kotikaupunkia ja koulua. Myöskään hänen isänsä ei ole käsitellyt sukupuoleen liittyvää uutista hyvin. Amanda aikoo pitää taustansa visusti salassa uudessa koulussa, koska huono kohtelu on heikentänyt hänen kykyään luottaa uusiin ihmisiin.

Saari, Kirsikka: Hölmö nuori sydän (2018)
Karhean kaunis tarina nuoruuden vimmasta ja hullusta ensirakkaudesta. Lenni on rakastunut arvaamattomaan Kiiraan, joka ei ole häntä huomaavinaan. Kiira pyörittää lähiön kaveripiiriä, mutta kerran vielä hän lentää pois. Yksi yö muuttaa kaiken. Kiira tulee raskaaksi ja nuoret päättävät pitää lapsen, lippunsa aikuisuuteen. Mutta mikään ei ole sellaista kuin Kiira kuvitteli, vähiten Lenni. Lenni haluaa olla kunnon isä, vaikkei tiedä miten. Hän löytää isähahmoksi äärioikeistolaisissa piireissä pyörivän Jannen, jonka porukassa hän tuntee vihdoin täyttävänsä miehen mitat. Askel askeleelta Lenni kulkee kohti valintoja, joilla on kauaskantoiset vaikutukset.

Salminen, Hellevi:Hello, I love you  (2013)
Saako sitä rakastaa ketä haluaa? Kolmiodraama: tyttö ja kaksi poikaa. Yhtälö, jonka ratkaisua joidenkuiden on vaikea hyväksyä. Elli ja Luukas ovat lapsuudenkavereita. Ja nyt kaita ja kaunis Elli on rakastunut Luukakseen. Luukaskin rakastaa Elliä – kuin siskoa. Hän ei voi mitään sille, että on kiinnostuneempi kesävieraasta, ranskalaisesta Danielista, joka kutsuu hänet Pariisiin. Rakkauden kaupungissa jokainen saa olla oma itsensä ja rakastaa ketä haluaa.

Schiefauer, Jessica: Ester & Isak  (2016)
Eräänä aamuna, kun Ester on suihkussa, hän huomaa, että hänen ihonsa on alkanut tuoksua erilaiselta. Hänen ihonsa ei enää ole vain hänen, hän ei tuoksu enää Esteriltä. Hänen kehonsa on imenyt itseensä Isakia, jonka tuoksu on sekoittunut häneen. Vuosi kahden nuoren elämästä. Raastavasta rakkaudesta ja siitä, miten vaikea on päästää irti. Kun toisen iho on ainoa mikä lohduttaa. Kesä, jolloin rannalla tapahtuu jotakin kauheaa. Kesä, jolloin ei tiedä, pelkääkö enemmän jäädä vai lähteä.

Schiefauer, Jessica: Pojat  (2015)
Neljätoistavuotiaat ystävykset Kim, Bella ja Momo eivät ole vielä aikuisia eivätkä haluaisikaan olla. Heidän orastavat muotonsa saavat kuitenkin poikien huomion ikävillä tavoilla, ja tyttöjä ahdistaa. Olisi ihana saada aikuistua kaikessa rauhassa omaan tahtiin. Yhtenä päivänä juhlahuumassa tytöt juovat Bellan kasvihuoneessa kasvatetun mysteerisen kasvin mettä ja huomaavat kehonsa muuttuneen pojanruumiiksi. Heille aukeaa täysin uusi maailma, joka kuuluu pojille. Pojat on huima romaani, joka kuvaa teinityttöjen kasvukipuja, identiteetin etsimistä ja sukupuolirooleja hätkähdyttävällä tavalla.

Smith, Jennifer E.:Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea  (2012)
Kuka olisi aavistanut että neljä minuuttia voisi muuttaa koko elämän? 17-vuotias Hadley on matkalla New Yorkista Lontooseen isänsä luo, mutta myöhästyy täpärästi lennolta. Odotellessaan seuraavaa lentoa täpötäydellä JFK:n kentällä Hadley kohtaa komean, fiksun brittiopiskelijan Oliverin. Sattuma heittää heidät istumaan vierekkäin lennon ajaksi. Pitkällä lennolla Hadley ja Oliver tutustuvat toisiinsa, ja salamarakastumisen sinetöi suudelma määränpäässä. Hadley kuitenkin kadottaa Oliverin lentokentän tungoksessa eikä tiedä edes tämän sukunimeä. Mikä tilastollinen mahdottomuus löytää Oliver miljoonakaupungin vilinästä, mutta Hadleyn on pakko yrittää!

Tiainen, Marja-Leena: Khao Lakin sydämet  (2014)
15-vuotias Emma on menettänyt perheensä Khao Lakin Tsunamissa. Kahdeksan vuotta myöhemmin hän palaa sinne muistelemaan perheenjäseniään ja etsimään paikallista miestä, joka pelasti hänet. Matkan aikana Emma tutustuu tsunamissa perheensä menettäneeseen Lukakseen. Tragedia yhdistää nuoria ja näiden välille syntyy liikuttava rakkaustarina.

Vuorela, Seita: Lumi (2016)
Tarina kahdesta iranilaistaustaisesta nuoresta, Siamakista ja Atishasta. Siamak on Suomeen kotiutunut nuori mies, jolle lätkä on koko elämä. Atisha on Siamakin lapsuudenystävä ja naapurintyttö, jonka Siamakin perhe ottaa luokseen asumaan. Atisha haluaa Siamakin muistavan menneisyytensä ja vanhan kotimaansa, mutta Siamak on vakaasti päättänyt unohtaa. Nuorten tulevaisuus kulminoituu kohtalokkaisiin kotibileisiin, joissa Atisha joutuu väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Tyttö pakenee, ja vain Siamak tietää mihin.

Tietokirjoja

Chavez Perez, Inti: Respektiä : Seksikirja pojille (2019)
Tietokirja seksistä nuorille, jotka janoavat tietoa omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan. Respektiä-seksikirja sisältää maanläheistä opastusta vehkeistä, flirttailusta, suostumisesta ja kieltäytymisestä, nautinnosta sekä varsinaisesta muhinoinnista. Lisäksi teoksessa puidaan miehenä olemiseen liittyviä myyttejä ja käsityksiä.

Falch, Ulrikke: Tyttövoimaa! (2019)
Muutetaan tyttöyttä yhdessä – oletko mukana? Hauska, eloisa ja tinkimätön opas positiivisempaan ja vahvempaan tyttöyteen. Miksi tytöt kärsivät enemmän mielenterveysongelmista kuin pojat? Miksi tyttöjen ulkonäkö on kaikkien asia? Miksi tytöt antavat helposti anteeksi poikien törkeän käytöksen? Kirja tarjoaa ratkaisumalleja vaikeiden tilanteiden hoitamiseen.

Holma, Jenni et. al: Näkymätön sukupuoli : Ei-binäärisiä ihmisiä (2018)
Kaksijakoinen sukupuolijärjestelmä vaikuttaa siihen, millaista politiikkaa Suomessa tehdään ja miltä tuntuu kasvaa transihmisenä, muunsukupuolisena tai sukupuolettomana. Näkymätön sukupuoli -kirja kertoo noista kasvukokemuksista, törmäämisistä viranomaisten kanssa ja oman tilan löytämisestä. Se on ensimmäinen suomalainen tietokirja muunsukupuolisuudesta.Toimittajat Kaisu Tervonen ja Veera Järvenpää ovat haastatelleet 15 ihmistä. Kirjan tarinat ovat minä-muotoisia kertomuksia sukupuoli-identiteetin etsimisestä. Valokuvaaja Jenni Holman kuvissa ihmisiä ei typistetä sukupuoleksi eikä sukupuoliteta. Kirjan kolmas osuus ovat Apila Pepita Miettisen sarjakuvat. Miettinen tuo sarjakuvillaan kirjaan helposti lähestyttävää faktaa sukupuolenkorjausprosessista ja erilaisista sukupuoli-identiteeteistä.

Marttinen, Tittamari: Seksistä selkoa (2019)
Mitä kaunista haluat sanoa sille ihmiselle, johon olet ihastunut tai rakastunut? Olet ihana! Olet minulle tärkeä! Tykkään sinusta kovasti. Olen ihastunut sinuun. Haaveilen sinusta. Haluaisin olla sinun omasi. Haluaisin, että olet minun. Haluaisin aina olla kanssasi. Rakastan sinua. Helppolukuinen ja selkeä tietokirja nuorille ihastumisesta, seksistä ja parisuhteesta.

Nurmisto, Eino: Homopojan opas (2019)
Suositun bloggaajan isovelimäinen opaskirja kertoo kaiken suhteista ja seksistä. Kirja kannustaa olemaan ylpeästi oma itsensä ja käy reippaasti käsiksi käytäntöön. Mukana kysymyksiä ja vastauksia -osio aikuisille ja kavereille.

Ristkari, Maiju et. al: ​Sukupuolena ihminen : Tietokirja transsukupuolisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta (2018)
Ihan totta! -tietokirjakilpailun nuorten sarjan voittajateos on ensimmäinen nuorille suunnattu suomenkielinen teos sukupuolen moninaisuudesta ja transsukupuolisuudesta. Sukupuolena ihminen on 2010-luvun nuorille suunnattu tietopaketti sukupuolen moninaisuudesta.

Sarjakuvia

Gustavsson, Hanna: Yölapsi (2019)
14-vuotias Ingrid haluaa olla rauhassa tietokoneensa kanssa. Yölapsi hilluu kirjavilla keskustelufoorumeilla, silloin kun ei googlaile sukupuolielimiä. Hän pakenee tylsää teinitodellisuutta ja äitiään, joka on juuri alkanut hengailla rasittavan Bossen kanssa. Koulussa Ingridin kahdeksannen luokan luokkakuvaa ottava koulukuvaaja paljastuu samanlaiseksi hardrock-faniksi kuin Ingrid itse ja Ingrid sopii netin kautta treffit tämän itseään huomattavasti vanhemman valokuvaajan kanssa... 

Hemmingsson, Nina: Minä olen sinun tyttöystäväsi nyt (2011)
Nina Hemmingsson ei arkaile sanoa ääneen sitä, mitä yleensä kaunistellaan ja mistä kuuluu vaieta. Ehdottomasti kiinnostavimpiin ja räävittömimpiin lukeutuva sarjakuva irroittelee mustalla komiikalla, kertoo karuja totuuksia ihmiselämästä, seksistä, miehistä ja naisista sekä rikkoo stereotypioita urakalla. Minä olen sinun tyttöystäväsi nyt -kokoelman räiskyvä kuvitus ja surrealistinen mielenmaisema yhtä aikaa hihityttävät ja panevat miettimään.

Nieminen, Emmi & Vehkoo, Johanna:Vihan ja inhon internet (2017)
Internet täyttyy toinen toistaan kovemmista ja julmemmista äänistä. Verkkovihan kohteeksi joutuvat tyypillisimmin naiset ja vähemmistöihin kuuluvat. Vihapuhetta oikeutetaan sananvapaudella, mutta se on johtanut sananvapauden kaventumiseen: monet naiset pelkäävät ottaa kantaa mielipiteitä jyrkästi jakaviin aiheisiin. Vihan ja inhon internet purkaa ilmiön syitä ja seurauksia.

Wallis, Pete, Joseph Wilkins & Thalia Wallis:What does consent really mean? (2017)
A group of teenage friends hear on their way home from school that the new girl changed schools because she was raped. This sparks an long conversation about consent and its meaning.

Suositukset: Lorena Echkart, Aila Kaunisvaara, Joona Koiranen, Milla Bergström, Mari Lähteelä & Anna Pöyhönen

Böcker om kärlek och sex på svenska

Anna Ahlund: Du, Bara (2016)
Sextonåriga John blir kär två år äldre Frank. Men det är också hans syster. Hans syster brukar oftast vinna och få det hon vill, men den här gången tänker John inte lägga sig. Och Frank har en egen vilja. Ett annorlunda triangeldrama. 

Becky Albertalli: Love, Simon (tidigare Bara tre ord(2016)
Simon är 16 år och gay. Men det är det ingen som vet. Ingen förutom hans anonyma nätflirt Blue. Men det blir svårare att hålla hemligheten inne när klasskompisen Martin får tag på hans och Blues meddelanden.

Sandra Beijer: Allt som blir kvar (2016)
När Matildas pojkvän gör slut finns inget kvar utom ett tomrum. Men så kommer vännen Miron och tar med henne på ett allt vildare och mörkare äventyr för att döva smärtan.

Lisa Bjärbo: Det är så logiskt alla fattar utom du (2010)
I fyra år har Johan varit kär i sin bästa kompis. Bitit ihop, lyssnat och spelat intresserad när hon har babblat om sina kärlekshistorier.

John Green: Sköldpaddor hela vägen ner (2017)
Aza Holmes dras med i jakten på en förrymd miljardär och återförenas med hans son Davis som hon inte sett sen de var barn. Davis och Aza kunde vara perfekta för varandra, men kan han släppa henne nära trots att han misstänker att hon är ute efter belöningen för hans far, och kan hon släppa honom nära trots sina tvångstankar?

John Green: Efter Alaska (2015)
Miles hoppas på att livet ska bli annorlunda när han flyttar till en internatskola i en annan stat. Men han anar inte att en tjej som heter Alaska helt ska vända upp och ner på hans tillvaro.

Jenny Han: Till alla killar jag har gillat (2018)
Lara Jean har varit kär fem gånger och varje gång det inte funkat har hon skrivit ett kärleksbrev som hon gömt undan i en ask. Men så en dag är asken tom och hennes gamla kärlekar dyker upp med brev i handen och kräver en förklaring.

Åsa Hellberg: Sexstrejken (2019)
Majken har fått nog av de sexuella trakasserier som är vardag på hennes gymnasium, det är dags för en sexstrejk för att få killarna att vakna! Men hur många är med henne? Och hur farliga är de som är emot?

Annette Herzog, ill. Katrine Clante & Rasmus Bregnhøi: Hjärtestorm; Stormhjärta (2019)
Viola vet att hon är kär i Storm, men hur känner han för henne? Den pirriga första kärleken är inte alltid då lätt. När du läst klart Violas historia i den här serieboken kan du vända på den och läsa hur Storm upplever samma händelser.

Ebba Hyltmark: Jag kan nästan känna solen (2019)
Siri ser sig själv som en lagom tjej med ett lagom liv. Ända tills hon träffar Vega. Vega slår ner som en blixt från klar himmel och snart kan Siri inte tänka på något annat. Är hon och Vega mer än vänner?

Klara Krantz: Under odjurspälsen (2017)
Signe lever ett dubbelliv. Efter skolan förvandlas hon från tråkiga Signe till perfekta Frida, som bor i Karlstad och chattar med Joel i Signes klass varje kväll. Men när höstlovet kommer vill Joel träffa Frida och Signe måste bestämma om hon litar på att Joels känslor klarar av sanningen.

David Levithan: En annan (2016)
Fortsättningen på den märkliga Jag, en. Rihannon träffar flera personer som verkar förstå henne bättre än hennes egen pojkvän. Och de verkar också vara samma människa.

Christina Lindström: Jack  (2016)
Coola killen Jack har alltid haft tjejer så det räcker, men allt det förändras när han träffar Freja. De blir hejdlöst förälskade, men det finns något i Jacks problematiska förflutna som hotar deras relation.

Jennifer Mathieu: Moxie (2018)
Vivian har fått nog av att killarna på skolan kommer undan med sina svinerier utan att lärarna ingriper. Men hur startar man en feministisk revolution, om man egentligen inte vågar?

Sara Ohlsson:Ingen normal står i regnet och sjunger (2016)
Ella och Charlies eviga vänskap sätts på prov när Charlie börjar dejta Ellas klasskompis Niki. Ella borde tycka att det här är fantastiskt, hon har ju också en typ-pojkvän nu, men det är något som är fel. När man äntligen känner kärleken som ett elstängsel inuti sig, borde inte saker och ting magiskt ordna sig då?

Lauren Oliver: Delirium (2012)
Kärlek är en sjukdom som går att bota. Regeringen ser till att alla genomgår behandlingen när de fyller arton. Men Lena hinner träffa Alex.

Meredith Russo: Om jag var din tjej (2016)
Amanda har alltid känt sig mobbad och utanför. Mycket på grund av att hon föddes som Andrew och alltid var obekväm i sin egen kropp. Men så får hon chansen att flytta till ett ny ort och börja om på nytt. Här träffar hon Grant och en kärlek börjar växa fram. Men när skall hon berätta om sin historia? Och hur skall hon göra det?

Jessica Schiefauer: När hundarna kommer (2015)
Den här sommaren älskar Ester och Isak varandra vettlöst. Den här sommaren kommer deras kärlekshistoria att solkas, falla sönder och återuppstå. Den här sommaren misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö. Finns nu även som lättläst.

Adam Silvera: Allt du gav mig var minnen (2019)
Griffins första kärlek, och första ex-pojkvän, Theo har nyligen dött. Griffin vet inte hur han ska kunna fortsätta leva. Den enda som kommer i närheten av att förstå sorgen är den person Griffin mest av allt vill undvika, Theos nya pojkvän Jackson.

David Wiberg: Vi ses i mörkret (2016)
En mörk berättelse om kärlek. Uppföljaren till Dagboksanteckningar från ett källarhål. Linnea går i sista året på gymnasiet och har ett komplicerat förhållande med Love som flyttat till en annan stad. En bok om kärlek som är för stark, fylld av besatthet, kontrollbehov och svartsjuka.

     

Lättläst:

Mårten Melin: Ska vi ses(2013)
Maria får ögonkontakt med en jättesnygg tjej på tåget. När hon stiger av finns det en lapp i hennes ficka med ett telefonnummer. Ska hon våga ringa?

Mårten Melin: Första gången (2016)
Liksom de andra böckerna om Max är också detta en pirrig skildring av den härliga, men besvärliga kärleken.

Meg Rosoff:Älgbarnet (2014)
17-åriga Jess blir med barn. Problemet är bara att barnet som föds inte är en människa, utan en älg. En galen bok om ett tonårspar som försöker uppfostra ett älgbarn.

Christina Wahldén: Det här är privat! (2014)
Jojos kille Ivar gillar att fotografera henne, speciellt utan kläder. Hon litar på honom, men så en dag dyker bilderna upp på Instagram. Vem har satt upp dem där och varför?

Faktaböcker:

Inti Chavez Perez: Respekt: En sexbok för killar (2018)
En ärlig bok och rättfram bok om frågor man som ung kille kan ha om sex.

Sandra Dahlén: Sex med mera (2014)
Sex med mera tar tjejer och deras funderingar kring sex, kön och relationer på allvar. Teori varvas med mer praktiska tips.

Eva Robild: Nyfiken på sex och kärlek?  (2013)
Lättläst fakta om sex och kärlek.

Nathalie Simonsson: Viktigast av allt: Om kroppen, känslor och sex (2018)
En bok för alla ungdomar om det som är allra mest personligt.

Boktips: Mikael Gros och Sissel Ray