Ruokakirjailijan lainavinkit

Emmi-Liia Sjöholm, 29, yrittäjä
  • Ajankohtaista: Gluteenittoman ruoan keittokirja Viljaton kattaus ilmestyi tammikuussa 2015
  • Suhteeni kirjastoon: ”Lapsena Hämeenlinnassa lähes asuin kirjastossa. Helsinkiin muutettuamme kirjastossa käynti jäi hieman taka-alalle. Suhteemme on kuitenkin rakastava, ja on myönnettävä, että makselen kirjastoihin niin paljon myöhästymismaksuja, että välillä tulisi halvemmaksi ostaa kirja.”

Toimittaja, bloggaaja, tuottaja ja nyt myös kirjailija Emmi-Liia Sjöholm ei vuonna 2013 blogia perustaessaan tiennyt, että se johdattaisi hänet jonain päivänä kustannussopimuksen äärelle.  Torkkuja ja nokkosia -blogi sai alkunsa vuonna 2013 Emmi-Liian omasta kokkausharrastuksesta ja halusta julkaista jotain ihan omaa. Pari vuotta myöhemmin hän seisoi kotiovellaan ottamassa vastaan laatikkokaupalla juuri painosta tulleita ruokakirjojaan.

Viljaton kattaus on Sjöholmin ensimmäinen kirja. Se on keittokirja, jonka reseptit on suunnattu gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, mutta reseptien kasvispitoisuuden vuoksi se sopii suurelta osin myös kasvisruokailijoille. Sjöholmilla ei ole itsellään keliakiaa.

Noin puolet kirjan resepteistä on blogista peräisin. Emmi-Liia Sjöholm saa ideoita usein esimerkiksi matkoilla. Silloin hän ryhtyy miettimään, miten voisi tehdä ravintola-annoksista viljattomia versioita.  Tähän mennessä vaikein pala on ollut viljattoman pizzan reseptin kehittäminen.

– Harvoin käy niin, että  resepti menisi täysin pieleen, mutta hyvänmakuista pizzaa on ollut vaikea tehdä. Kirjani ohje on pannupizzamainen, sillä ihan rapeaa ja ohutta pohjaa en ainakaan vielä ole onnistunut valmistamaan niin, että olisin itse tyytyväinen. Pidän siitä, että pizzassa on vain vähän täytettä, esimerkiksi pelkästään tomaattikastiketta ja anjovista, ja silloin pohjan merkitys korostuu.

Myös tuorepastaa tehtäessä jauhoilla on väliä. On tärkeää, että jauhot ovat riittävän hienojakoisia, mutta sitä ei välttämättä näe pussin kyljestä. Jauhot voi saada vielä hienommaksi, kun ne jauhaa vielä kertaalleen itse blenderissä tai monitoimikoneessa.

– Tykkään ruoanlaitosta ja käytän siihen paljon aikaa, noin pari tuntia päivässä. Gluteeniton ruoanlaitto ei oikeastaan ole erityisen hankalaa: valmistusaineet saa nykyään ihan normaaleista ruokakaupoista. Ensimmäinen ajatus voi olla, että ei voi syödä mitään, mutta ruokavaliostahan poistuvat vain vehnä, ruis ja ohra. Ideoita voi hakea vaikka Pinterestistä.

Kolme tapaa tehdä hyvää ruokaa

1. Käytä tuoreita yrttejä

Vihreät tuoreet yrtit maistuvat erilaiselta kuin kuivatut, ja usein ne ovat itse asiassa eri mauste jauhettuna ja tuoreena. Pyrin siihen, että ostan inkiväärinkin aina tuoreena. En kasvata yrttejä itse, sillä käytän niitä yleensä koko ruukullisen kerralla eli tarvitsisin melko ison kasvimaan yrttejä varten. Haen joskus isäpuoleni kasvimaalta basilikaa.

2. Lämmitä uudelleen harkiten 

Jotkut ruoat kuten keitot kestävät hyvin säilytystä ja uudelleen lämmitystä. Toiset taas maistuvat herkulliselta vain suoraan pannulta tai uunista. Mieti, mitä ruokia kannattaa tehdä niin paljon, että niistä jää säilytettävää. Myös kasvisten sesonkia on hyvä miettiä. Juuri nyt olen innostunut kurkkujen ja tomaattien sijaan keräkaalista. Se säilyy hyvin ja sitä voi raastaa ruokiin monena päivänä.

3. Höystä ruoka uudeksi

Kastikkeilla ja tahnoilla voit muokata perusraaka-ainetta ihan uudeksi ateriaksi tai räätälöidä samalla aterialla monta erilaista makumaailmaa syöjien mieltymysten mukaan. Vaihtamalla höystettä koko ruoka muuttuu toiseksi ja vaihtelua saa aikaan pienellä vaivalla.

Emmi-Liia Sjöholmin lainavinkit

1. John Irving: Ystäväni Owen Meany

Äitinikin on toimittaja, ja minulla on omana kappale, jonka takakannessa on äitini kirjoittama arvostelu. Äiti suositteli tätä kirjaa minulle ajat sitten, ja olen lukenut sen ainakin kolme kertaa. Jos mahdollista, tämä kirja on hyvä nimenomaan nähdä eikä esimerkiksi kuunnella äänikirjana, sillä kaikki Owenin sitaatit on kirjoitettu isoin kirjaimin merkkaamaan hänen käheää ääntään.

2. Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin

Luin tämän lentokoneessa yhdeltä istumalta matkalla lomalle. Tämäkin kirja on äitini suosittelema, häneltä saan paljon lukuvinkkejä.

3. Antti Holma: Järjestäjä

Luen tätä kirjaa parhaillaan. Vauhtiin päästyäni kirja vaikuttaa todella hienolta, vaikka ensimmäisillä sivuilla yhden henkilöhahmon nimi, Lillukka, häiritsi minua. Sain kirjan lahjaksi mieheltäni. Kirjasta tekee entistä arvokkaamman se, että nimilehdellä on kirjailijan omistuskirjoitus ”Rakkaudella, Antti”.

4. Paul Auster: Sattumuksia Brooklynissä

Olin aikaisemmin lukenut Siri Hustvedtin (Paul Austerin vaimo) kirjan Kaikki mitä rakastin, jonka loppuun petyin. Auster kirjoittaa minusta kepeämmällä tyylillä.

5. Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin -trilogia

Olen nähnyt myös kirjoista tehdyn tv-sarjan, ja pidin kirjoista enemmän. Tämä trilogia kannattaa lukea, vaikka olisi nähnyt sarjan.

6. Haruki Murakami: IQ84

Tämäkin kirja kannattaisi lukea yhdellä istumalla, mutta sivuja on yli tuhat, joten se voi tuottaa vaikeuksia. Pidän Murakamin kirjoissa japanilaisesta tunnelmasta. Pidin paljon myös saman kirjoittajan Norwegian woodista.

7. Astrid Lindgren: Meidän Marikki

Kaikki Lindgrenit on luettu minulle lapsena, ja Marikki on niistä rakkain. Koin ehkä olevani samanlainen rämäpää kuin nimihenkilö, joka kalastaa ja hyppii katolta sateenvarjon kanssa.  Marikki on kiva lukea aikuisenakin.