Tukholma sydämessäni

”Stockholm i mitt hjärta” laulaa ruotsalainen laulaja Lasse Berghagen – ja niin on Tukholmalla paikka myös suomalaisissa sydämissä. Monien suomalaisten ensimmäinen ulkomaanmatka on suuntautunut juuri Tukholmaan, ja moni meistä haluaa palata kerta toisensa jälkeen ”kaupunkiin, jossa on kaikkea”. Matkustamme Tukholmaan ostoksille, kulttuurielämyksiin ja tutustumaan yhteiseen historiaamme, ehkä ystäviä tapaamaan – tai vaikka upealle saaristoristeilylle.

Tukholmasta on kirjoitettu monia lauluja, mutta siitä on kirjoitettu vähintään yhtä monta kirjaa, jotka kuvailevat eri tavoin Ruotsin pääkaupungin kirjavaa elämää. Tukholmassa on saaria ja vettä, suurikaupunkielämää kujilla ja kapakoissa, rikkaita ja köyhiä, homoja ja maahanmuuttajia, Östermalmin rouvia ja vanhan kaupungin antiikkikauppiaita. Tässä valikoima kirjoja, ole hyvä!

Gardell, Jonas: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin (suom. Otto Lappalainen)

Tiedätkö, missä Tukholmassa on ”Homorinki”? Se ja paljon muuta selviää Jonas Gardellin hienossa ja tärkeässä romaanitrilogiassa Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin (Rakkaus, Sairaus ja Kuolema). Ensimmäisessä kirjassa Rasmus saapuu maaseudulta Tukholmaan elääkseen sitä elämää johon hänet on luotu. Hän tietää, että muita homoja tapaa ”Homoringin” liepeillä Tukholman keskusrautatieasemalla. Sieltä Rasmus löytää homoyhteisön ja rakastuu Benjaminiin. Mutta eletään 80-lukua, ja uusi, pelottava, kuolemaan johtava sairaus muuttaa kaiken… Kirjoista on tehty myös elokuva.

Khemiri, Jonas Hassen: Ajatussulttaani (suom. Outi Menna)

Kirja on kirjoitettu 15-vuotiaan Halimin päiväkirjan muotoon. Halim kamppailee vanhempiensa arabitaustan ja ruotsalaisen yhteiskunnan ristipaineessa. Hän on kasvanut maahanmuuttajavaltaisessa Skärholmenissa, mutta kirjassa hän muuttaa isänsä kanssa Södermalmille. Halim kirjoittaa päiväkirjaansa pohdintojaan puhekielellä tai eräänlaisella ”maahanmuuttajaslangilla”. Hän kokee, että sekä ruotsalainen yhteiskunta että hänen isänsä yrittävät ”ruotsalaistaa” hänet, eikä hän aio hyväksyä sitä. Halim haaveilee vuoroin tulevansa vallankumoukselliseksi ja vuoroin filosofiksi, ajatussulttaaniksi.

Ulf Lundell: Jack (ei suomennettu)

Nykyisin Ulf Lundellin nimestä ei tule järin mukavia mielleyhtymiä: ikääntynyt hapan ukko, jatkuvasti riidoissa feministien tai kunnanhallituksen kanssa. Toista oli vuonna 1976, kun romaani Jack ilmestyi. Silloin kirjaa luettiin kaikkialla, ja ihmiset kantoivat kirjaa mukanaan taskussa tai kassissa. Teosta kutsuttiin 70-luvun sukupolviromaaniksi, ja Lundellista tuli samoihin aikoihin rocktähti.

Jack kertoo tulevasta kirjailijasta Jack Råstedistä ja hänen seurueestaan, jotka elävät huoletonta elämää 70-luvun Tukholmassa. Lukija voi olla Jackista ja hänen kavereistaan montaa mieltä, mutta Tukholman-kuvauksena kirja on edelleen viihdyttävä. Södermalm, Vita Bergen, Götgatan – Jack elää, asuu ja pyöräilee kotikaupungissaan odottaen inspiraatiota esikoiskirjaansa.

Jan Mårtenson: Kirjoja antiikkikauppias Johan Kristian Homanista

Antiikkikauppias Homanista kertova sarja alkoi vuonna 1973 kirjalla Murha valtiopäivätalossa (suom. Eero Itäranta). Tänä vuonna ilmestyi järjestyksessä sarjan 46. kirja, Den engelske kusinen (ei suomennettu).

Kirjat vievät lukijansa hurmaavaan Tukholmaan. Homan asuu vanhassa kaupungissa kattohuoneistossa, jossa on terassi ja näköala Skeppsholmenille. Hänen antiikkikauppansa on saman talon katutasossa.

Kirjoissa on mukava tunnelma, ja lukija rentoutuu täydellisesti lukiessaan vuoroin elämästä vanhassa kaupungissa ja sen ympäristössä, Homanin kulinaarisista mieltymyksistä, yksinkertaisesta munakkaasta terassilla tai käynnistä Operakällarenissa ja vuoroin rikoksista, jotka eivät ole liian väkivaltaisia. Homanin kaunis siamilaiskissa Cleo on kirjoissa aina mukana.

Pleijel, Agneta: Talvirakkaus (suom. Marja Kyrö)

Tukholma lepattaa ohi näissä katkelmissa, jonka nainen kirjoittaa muistiin tultuaan rakastajansa hylkäämäksi. Hän viettää talven Tukholmassa ja kirjaa päiväkirjaansa havaintoja, muistoja ja pohdintoja. Päähenkilö kulkee talvisessa, tuulisessa Tukholmassa, kantakaupungin pimeydessä ja loskassa. Lukija pääsee mukaan kävelyille Hornstullin, Skeppsbron, Ringvägenin, Kungsgatanin ja Katarinahissenin liepeille.

Rudberg, Denise: Yksi tappava syrjähyppy (suom. Anu Koivunen) ja muita Marianne Jidhoff -kirjoja

Marianne Jidhoff on rikas leski, joka asuu Tukholman hienoimmassa kaupunginosassa Östermalmilla. Hän voisi elää mukavasti omaisuudellaan, mutta hän päättää palata työhönsä syyttäjän sihteeriksi. Hän pääsee mukaan selvittämään monimutkaisia rikoksia, joiden tapahtumapaikkana on useimmiten juuri Östermalm. Samaan aikaan Marianne kuntoilee Djurgårdenin rannoilla ja piipahtaa hienoissa kahviloissa ja taidesalongeissa. Ihmissuhteet, hyvä ruoka ja Tukholman maisemat vuorottelevat mutkikkaitten rikosten selvittelyn kanssa.

Teksti:

Susanna Söderholm, Helsingfors stadsbibliotek

Tina Wigg, Helsingfors stadsbibliotek

Camilla Åhlberg, Esbo stadsbibliotek

Suomennos: Iina Soininen

Kuva: Pixabay / CC0 Creative Commons