Uuden vuoden vinkit Medici.tv:stä: Naamiohuvit ja Joutsenlampi

Uuden vuoden voit aloittaa osallistumalla kuninkaallisiin naamiaisiin ja lumoutumalla joutsenten kauneudesta kahden kuuluisan näyttämöteoksen avulla: Verdin Naamiohuvien ja Tšaikovskin Joutsenlammen.

Kirjaudu Medici.tv-palveluun kirjastokortin numerolla

Naamiaiset kuoleman varjossa

Giuseppe Verdin oopperan Naamiohuvien myötä saat kutsun loisteliaisiin tanssiaisiin, kuulet kohtalokkaan ennustuksen ja koet salaliiton uhkan. Kaiken kruunaa italialaisen oopperan mestarin musiikki, joka tuo taidokkaasti esiin teoksen vaihtuvat tunnelmat. 

Vuonna 1792 Tukholmassa oopperatanssiaisissa murhattiin Ruotsin kuningas Kustaa III. Tämä dramaattinen tapahtuma antoi aiheen oopperaan Un ballo in maschera eli Naamiohuvit, jonka sävelsi italialainen ”oopperan kuningas” Giuseppe Verdi.

Oopperassa ryhmä salaliittolaisia suunnittelee kuninkaan murhaa, ja kuninkaan uskollinen ystävä aatelismies Renato yrittää varoittaa kuningasta salaliitosta. Kuningas ei kuitenkaan usko mitään vaaraa olevan, ja Renato päättää mielessään suojella kuningasta. Kuninkaan kohtaloksi koituu hänen salainen rakkautensa Renaton puolisoa Ameliaa kohtaan. Katkera Renato liittyy salaliittolaisiin ja surmaa kuninkaan oopperan lopussa kuninkaanlinnassa pidettävissä naamiaisjuhlissa.

Naamiohuveissa Verdi tavoitteli jotain 1700-luvun eleganssista ja nokkeluudesta. Ooppera muistuttaa paikoitellen ranskalaisoperettejakin, ja joskus tätä oopperaa on kutsuttu lempinimellä ”ruotsalainen Versailles.”

Keskeisin piirre on musiikin, tunnelmien ja henkilöiden taiturimainen vaihtelevuus. Rooleissa ääripäitä edustavat leikkisä hovipoika Oscar koloratuurikuvioineen sekä uhkaava ennustajatar Ulrica, joka on harvinainen alttorooli.

Oopperan kantaesityksen aikoihin tapahtumat siirrettiin Bostoniin, ja kuninkaasta tehtiin Warwickin kreivi Riccardo, koska kuningasvastaisen mielialan vuoksi kuninkaanmurhaa ei uskallettu esittää näyttämöllä. Nykyään oopperaa esitetään sekä Bostoniin että Tukholmaan sijoittuvana versiona. 

Medici.tv:n katseluehdotus: 

Verdi: Un ballo in maschera (Naamiohuvit), päärooleissa: Salvatore Licitra (Riccardo), Maria Guleghina (Amelia), Bruno Caproni (Renato), ohjaus: Carlo Battistoni, taltiointi vuodelta 2001, Milanon La Scala.

Joutsenlammen lumoa

Vuosi 2022 on Kansallisbaletin satavuotisjuhlavuosi. Kansallisbaletti juhlistaa sitä tuottamalla uuden produktion maailman kuuluisimmasta baletista Joutsenlammesta australialaisen koreografin David McAllisterin versiona. Joutsenlammen ensi-ilta on tammikuussa.

Myös Medici-musiikkipalvelusta löytyy useita versioita Joutsenlammesta. Eläydy lumotun joutsenkuningattaren ja prinssi Siegfriedin rakkaustarinaan kuuluisan joutsenteeman säestämänä ja koe mustan joutsenen petollinen kauneus virtuosimaisessa grand pas de deux’ssä.

Balettien kuningatar Joutsenlampi tunnetaan kaikkialla maailmassa erilaisina näyttämöversioina ja orkesterisarjoina. Tarina prinssistä ja lumotusta joutsenprinsessasta koskettaa edelleen yhä uusia katsojapolvia.

Lumoavassa ja aisti-iloa pursuavassa balettimusiikissa Tšaikovski kykeni irrottautumaan oman elämänsä ahdistuksesta. Dramaattiseen kokonaisuuteen tähtäävä teos merkitsi yhdessä Prinsessa Ruususen ja Pähkinänsärkijän kanssa huimaa edistysaskelta baletin historiassa ja venäläisen baletin nousua maailman tietoisuuteen.

Lukemattomat ovat ne balettimaailman kuuluisat tanssijattaret, jotka ovat loistaneet viattoman Odetten ja petollisen Odilen valkeassa tai mustassa höyhenpuvussa. Joutsenlammen ensi-ilta 17.1.1922 merkitsi myös suomalaisen baletin syntyä, ja baletti onkin ollut Kansallisbaletin eniten esitetyin teos.

Alkuperäiskoreografian laativat Lev Ivanov ja Marius Petipa vuonna 1895. Ivanov loi lumotulla metsälammella tapahtuvat lyyriset joutsennäytökset ja Petipa taas todellisuustason hovimaailman, mutta myös yhden joutsenen: näyttämölle lennähti taikuri von Rothbartin tytär, mustahöyheninen joutsenkaunotar Odile.

Medici.tv:n katseluehdotus: 

Tšaikovski: Swan Lake (Joutsenlampi), koreografia: Rudolf Nurejev Petipa-Ivanovin mukaan, päärooleissa: Agnès Letestu (Odette-Odile), José Martinez (prinssi Siegfried), Karl Paquette (Rothbart), taltiointi vuodelta 2006, Pariisin ooppera. 
 

Lue lisää 

Medici.tv-videopalvelu tuo kulttuurin kotiisi 

Esittelytekstit: Seija Sipiläinen / Pasilan kirjasto  

Kuva: Wikimedia Commons CC BY 3.0