Veikö pandemia peliviikkosi? Ei hätää!

Kansallinen peliviikko on kirjastojen aloitteesta lähtenyt pelikasvatuksen ja pelitietoisuuden teemaviikko, jonka tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria ja vähentää pel aamiseen ja pelaajiin liittyviä ennakkoluuloja.  Peliviikko täyttää  tänä syksynä jo  10 vuotta mutta pandemia estää järjestämästä kirjastotiloissa suuria pelitapahtumia. Onko peliviikko siis peruttu? Ei suinkaan! Kirjasto on pelin paikka myös tänä vuonna – osittain aivan samoilla tavoilla kuin ennenkin. Kuinka se on mahdollista?  

Tänä vuonna peliviikkoa voi viettää  lähitapahtumien valikoiman supistuessa kuitenkin helposti vaikka virtuaalisesti, valitsemassaan paikassa. Inspiraatiota uusien pelien kokeilemiseen voi napata Helmet-pelihaasteesta, lainata pelit mukaansa kirjastosta ja tutustua peleihin kulttuurin muotona kirjaston peliaiheisella videosarjalla. Perheissä peliviikko on myös hyvä kohta pelata yhdessä ja puhua pelaamiseen liittyvistä asioista helposti siinä samalla. Myös pelien alkuperästä ja pelialan ammateista tarjoillaan tietoa juuri nyt! 

Pelitapahtumia  
Kirjastoista löytyy yhä myös säännöllisiä ja yksittäisiä kirjastotiloissa järjestettäviä pelitapahtumia, joissa voi kohdata ja pelata varotoimien ansiosta turvallisesti. Kasvomaskeilla tai turvaväleillä pääsee kohtaamaan turvallisesti. Peliohjaimia ja lautapelien osia voidaan desinfioida ennen käyttöä ja sen jälkeen. Osa lähikirjastoista tarjoaa pelimahdollisuuksia joka päivä. 

Tänä vuonna P eliviikolla 9.-15.11.2020 lukuisat toimijat ympäri Suomen järjestävät  pelaamiseen liittyviä  etätapahtumia. Etsi itseäsi kiinnostavat  virtuaaliset  tapahtumat  Peliviikon sivujen listauksesta . 

Helmet-pelihaaste 2020 
Lukuhaaste on saanut vuosien varrella kaverikseen  omat  haasteet  musiikista elokuvista  ja peleistä. Tämän vuoden  Helmet pelihaasteesta  löydät 24 haastekohtaa, jotka inspiroivat kokeilemaan uusia pelejä sekä katsomaan  vanhoja  uusin silmin. Oletko ikinä pelannut peliä, jossa pitää hiipiä tai peliä, joka naurattaa?  Kannattaa kokeilla. Vuoden vaihteessa julkaistaan seuraavan vuoden pelihaaste, joten tästä kannattaa ottaa ilo irti juuri nyt! 

Pelejä  lainaksi 
Läheisten naamoja on  katseltu koko vuosi, mutta arkeen saa mukavaa viihdettä yksin tai yhdessä nautittavaksi lainaamalla Helmet-kirjastoista pelejä ja niihin liittyvää aineistoa: 

Pelin paikka  LIVE:stä  tieto a peleistä kulttuurimuotona 
Kirjaston peliguru Heikin tuottamasta ohjelmasta  pääset mukavasti kärryille pelitarinoiden kiemuroista. Samalla saat myös monipuolisia pelivinkkejä erilaisista aiheista.  Lähetysten  tallenteita voi katsoa  vapaasti  Pelin paikan  Youtube -kanavalta  ja  Kirjastokaistalta . 

Pelaajien kasvattaminen  
Kirjastoissa on jo vuosia järjestetty pelitoimintaa eri ikäisille. Lasten ja nuorten pelaamisen kohdalla ikärajat ovat aina ajankohtainen aihe. Peleissä on elokuvien ja televisio-ohjelmien tapaan oltava niiden haitallisista sisällöistä kertovat merkinnät, joiden noudattaminen on kaikkien kasvattajien yhteisellä vastuulla. Ikäryhmälle sallittu sisältökin voi vaikuttaa pelaajan elämään monella tavalla, jos tulee vaikka pelattua liikaa tai pelaamiseen liittyy rahaa tai koukuttavuutta. 

Nappaa siis kirjastotädin vinkit talteen ja tutustu  rohkeasti näihin: 

Infosivusto ikärajoista : mikä pelin ikäraja on, mitkä ikärajat  on  sitovia ja mikä on ikärajajousto? 

Puhutko lapsesi kanssa pelaamisesta?  -opas, josta tukea aiheen puheeksi ottamiseen lapsen  tai  nuoren kanssa.  Oppaan on tuottanut Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. 

Pelikasvatus.fi  -sivustolta löytyy  tietoa pelaamiseen liittyvistä ilmiöistä ja pelaajien kasvattamisesta Kokonaiset Pelikasvattajan käsikirja n osat 1 & 2 voi ladata maksutta tai artikkeleita löytyy luettavasi myös yksittäin. 

Kiinnostaako peliala ? 
10v Peliviikon kunniaksi KAVI ja pelialan ammattijärjestö Game Makers of Finland ovat tuottaneet Töissä pelialalla –videosarjan, johon ilmestyy alan erilaisten ammattilaisten haastatteluvideoita yksi päivässä. Kurkkaa videosarja, jos digipelien synty tai pelialan ammatit kiinnostavat.  

Lisäksi peliviikon lopussa 13.11. Klo 10 järjestetään Peliviikon webinaari,  jossa keskustellaan  ammattilaisten kanssa  pelialalla työskentelemisestä ja pelialalle työllistymisestä. Webinaari esitetään YouTubessa ja yleisö voi esittää kysymyksiä puhujille ja panelisteille. Seuraa webinaaria osoitteessa: www.peliviikko.fi/webinaari 

Teksti: Anna Pöyhönen, kirjastopedagogi, Espoon kaupunginkirjasto 

#pelihelmet  #helmetpelihaaste