Viktoriaanista scifiä - esittelyssä steampunk

Steampunk on spekulatiivisen fiktion alalaji, joka määritellään yleisesti ”viktoriaaniseksi tieteiskirjallisuudeksi”. Steampunkissa kuvataan usein vaihtoehtohistorian hengessä maailmaa, jossa sähkön sijaan teknologista huippua edustaakin höyryvoima. Tärkeässä osassa ovat ilmalaivat, höyrykoneet ja muut mekaniikan ihmeet. 

Varhaisimpina steampunkiksi luokiteltavina teoksina pidetään H. G. Wellsin ja Jules Vernen uraauurtavia tieteistarinoita. Erityisesti 2000-luvulla genren suosio on suorastaan räjähtänyt käsiin. Genren vahvan visuaalisuuden vuoksi steampunk-estetiikasta ovat kirjailijoiden lisäksi inspiroituneet niin pelin- ja elokuvantekijät kuin cosplay-harrastajatkin. Viime vuosina myös Suomessa on alettu kirjoittaa steampunkia.

Alla olevasta valikoimasta löytyy luettavaa sekä aikuisille että lapsille ja nuorille sekä bonuksena muutama sarjakuvatärppi. Kirjat sopivat kaikille mielikuvituksellisten tarinoiden ystäville, aikaisempaa kokemusta steampunkista ei tarvita!

Aikuisille

Michael Moorcock: Oswald Bastable -sarja (Ilmojen sotaherra, Leviatan maan päällä, Teräksinen tsaari)
Steampunkin ja vaihtoehtohistoriagenren edelläkävijä vuodelta 1971! Kapteeni Oswald Bastable joutuu vuonna 1903 maanjäristykseen ja huomaa päätyneensä kauas tulevaisuuteen, 1970-luvulle. Tulevaisuutta kansoittavat ilmalaivat, jotka toimivat suurvaltojen välisessä voimapolitiikassa.

China Miéville: Perdido Street Station
China Miéville on nykyfantasian suuria nimiä, ja hänen toistaiseksi suomentamaton Perdido Street Station -romaaninsa kuuluu steampunkin avainteoksiin. Taikuuden kyllästämässä New Crobuzonin kaupungissa tiedemies Isaac Dan der Grimnebulin aloittaa viattoman tuntuisen projektin, jolla on kuitenkin kauaskantoiset seuraukset.

J. S. Meresmaa ja Markus Harju (toim.): Steampunk! Koneita ja korsetteja, lisäksi Höyryä ja helvetinkoneita sekä Silintereitä ja siipirattaita
Suomalainen Osuuskumma-kustantamo on kunnostautunut julkaisemalla jo kolme kotimaista steampunk-antologiaa. Kokoelmissa lähestytään steampunkia suomalaisesta näkökulmasta, ja mukana on niin aloittelevia kuin kokeneitakin kirjailijoita. Antologiat ovat saatavissa myös e-kirjoina!

Jeff Vandermeer (toim.): The steampunk Bible : an illustrated guide to the world of imaginary airships, corsets and goggles, mad scientists, and strange literature
Kattava ja runsaasti kuvitettu tietoteos kaikille viktoriaanisen estetiikan ystäville! Kirja kartoittaa genren varhaishistoriaa ja esittelee monipuolisesti sen nykypäivää kirjoissa, peleissä, elokuvissa ja muodissa.

Lapsille ja nuorille

Magdalena Hai: Gigi ja Henry -trilogia (Kerjäläisprinessa, Kellopelikuningas, Susikuningatar)
Ensimmäinen suomenkielinen lasten ja nuorten steampunk-sarja! Umbrovian maanpaossa olevan kuningasperheen nuorin tytär Gigi joutuu keskelle seikkailua, kun perheen asunnossa räjähtää pommi ja muut perheenjäsenet kidnapataan. Tarinassa vilahtelevat niin ilmalaivat kuin ihmissudetkin.

Philip Pullman: Universumien tomu -trilogia (Kultainen kompassi, Salaperäinen veitsi, Maaginen kaukoputki)
Oxfordissa asuva Lyra-tyttö päättää vierailla yliopiston oleskeluhuoneessa, vaikka se on ehdottomasti kiellettyä. Hetken päähänpistosta alkaa kuitenkin huima seikkailu, joka johtaa Lyran ja hänen eläinkumppaninsa Pantalaimonin kauas Pohjoiseen, noitien ja panssaroitujen jääkarhujen maahan. Mutta mitä oikein on tämä mystinen Tomu, josta koko tiedemaailma tuntuu menneen sekaisin?

Philip Reeve: Kulkukaupunkien kronikka -sarja
Tulevaisuuden maailmassa kaupungit ovat nousseet telaketjujen ja moottorien varaan ja vaeltavat loputtomasti pitkin kuivunutta merenpohjaa toisia kaupunkeja vastaan taistellen. Huima seikkaliu alkaa, kun museossa työskentelevä 15-vuotias Tom putoaa jätekuiluun ja joutuu omilleen vaaralliselle ei-kenenkään-maalle.

Sarjakuvia

Marjorie Liu: Monstress
Nuori Maika-tyttö janoaa kostoa äitinsa kuolemasta sisällissodan repimässä fantasiamaailmassa. Mutta Maikalla on myös oma synkkä salaisuutensa... Upea kuvitus ammentaa vaikutteita niin vuosisadanvaihteen art decosta kuin modernista mangastakin.

Bryan Talbot: Grandville-sarja
Tässä sarjakuvassa steampunk ja vaihtoehtohistoria kohtaavat Sherlock Holmesin! Eläinten hallitsemassa maailmassa Scotland Yardin rikosestivä Archibald LeBrock saa tutkittavakseen diplomaatin murhan. Tapaus vie hänet kovasti Pariisia muistuttavaan Grandvilleen, Euroopan mahtavimpaan kaupunkiin.

Teksti: Eeva Rita-Kasari, Tapanilan kirjasto
Kuva: Unsplash.com