Malin och Margareta gjorde boken som alla ettor får

I höst får alla nya ettor i Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda en bok i present. Boken heter Zakir och våren och är skriven av den finlandssvenska författaren Malin Klingenberg, medan illustratören Margareta Sandin har gjort bilderna. 

Hej Malin och Margareta! Vad vill ni hälsa till alla som får er bok? 

Vi hoppas att ni tycker att boken är lätt och rolig att läsa, eller bara bläddra i, och att ni blir lika glada av att läsa den som Zakir blir av våren. Kanske ni själva börjar fundera på hur ni upplever våren, eller när ni är som lyckligast.

Berätta lite om boken! Vem är Zakir och var har han för sig?

Zakir är äldsta barnet i en familj på fem personer. Hans pappa är bagare och heter Amir, hans mamma heter Linda och gillar att reparera cyklar, och så har han två yngre systrar, Xenia och Yasmin. Han bor i den lilla staden Södervik. På fritiden dansar han hiphop och leker med kompisar, till exempel med Alma och Lyra som går i hans klass. Lyra är väldigt bestämd, och Zakir tycker det är svårt att våga säga ifrån ibland. Han är en mycket snäll, smart och pålitlig kompis.

Kommer ni att göra fler böcker om Zakir och hans kompisar?

På svenska finns redan femton böcker om barnen i Södervik. Sex av dem är läseböcker som används i skolan, och nio är börja läsa-böcker på tre olika nivåer, beroende på om man vill läsa en lång eller kort text. Zakir är huvudperson i tvåans läsebok, och i Zakir och våren. Vi tror vi ska göra minst tre böcker till i serien ännu, men vi har inte bestämt när.

Hurdana böcker tyckte ni själva om när ni gick på ettan?

Malin: Jag läste gärna roliga böcker där huvudpersonerna gjorde oväntade saker. Jag gillade uppfinningar och att läsa om sådant som inte nödvändigtvis är möjligt i verkligheten. Jag tyckte särskilt mycket om böcker där man hoppades att något otroligt skulle hända, och så gjorde det det! Till exempel Kalle och chokladfabriken älskade jag, och Gummi-Tarzan.

Margareta: Jag tyckte om spännande, fantasifulla och roliga böcker, gärna där saker var lite bak- och fram. Jag minns att jag älskade en bok som heter Löjliga familjerna av Gunnel Linde, och lånade den jämt från biblioteket. Jag tyckte också mycket om serier och mina favoriter var Asterix-albumen.

Har ni nån favoritplats och nåt favoritsätt att läsa på?

Malin: Jag läser helst i soffan eller i sängen, liggande på sidan. Solen får inte blända mig och jag har gärna en filt eller ett täcke på mig. Om jag ligger så, kan jag läsa flera timmar i sträck!

Margareta: Min favoritplats är nog sängen eller soffan, på rygg med många kuddar under huvud och nacke. På sommaren när det är varmt är det jätteskönt att sitta ute i skuggan i nån bekväm stol.