Spädbarnens bibliotek


Fredagen den 29.9.2023 firades Babydagen i Finland. I år påminde festdagen om att bebisar sprider ljus! Bebisar är ju dagliga hedersgäster på biblioteken. Det lönar sig att läsa och rimma åt ett spädbarn vid de dagliga bestyren. På bibliotekens sago- och rimstunder får även föräldrar ytterligare idéer och kamratstöd för vardagen. Man kan komma till utrymmena för att spendera sin tid och träffa andra spädbarnsfamiljer.  

Esbo stadsbibliotek bjuder med hjälp av mödra- och barnrådgivningskampanjen in de minsta esboborna till biblioteket. Mödra- och barnrådgivningen delar ut en personlig inbjudning till biblioteket åt nya spädbarnsfamiljer. De familjer som med inbjudan bekantar sig med biblioteket får en överraskningspresent. Kampanjen som startar i oktober 2023 uppmuntrar till att hitta ett lämpligt sätt för varje familj att använda biblioteket. Man kan göra ett eget bibliotekskort även åt ett spädbarn. Bibliotekets professionella hjälper gärna till med att hitta lämpligt att läsa och göra. Vi påminner om att läsande på eget modersmål stöder språkutvecklingen bäst. Man kan reservera lämpligt material till sitt eget närbibliotek, eller så kan man läsa och lyssna på böcker på olika språk i Lukulumo-tjänsten. Appen kan användas i bibliotekets utrymmen och via den har man tillgång till berättelser på över 65 språk.  
 
Mera info om fördelarna av att läsa hittas på adressen luelapselle.fi. (på svenska https://luelapselle.fi/sv/forstasidan/) 

sidorna finns också utskrivbara rim och ramsor samt annat material för att stöda språkutvecklingen.  
 
Man kan rimma och sjunga hela dagen åt en liten bebis. Material till ramsor hittas på biblioteket.
 
Rimmarens favoritsamlingar: 

Lilla Barnkammarboken: sånger, rim och ramsor för hela kroppen 

Nina Gran: Dikter för små öron 

Andrea Wallenberg, Maria Strutz, Oskar Jonsson: Småspråkarna: språkutvecklande lekar, sånger och ramsor för barn 0-3 år 

Mina första rim och ramsor 

Lennart Hellsing: Där uppe i gardinerna

Hanna Lundström: Rassel prassel puss 

Sirpa Sironen-Hänninen & Malin Kivelä: Ilo pisaroi! : silittelysanoja vauvalle = Glädjedroppar! : rim och rörelse för babyn

Emma Adbåge, Lisen Adbåge: Halsen rapar, hjärtat slår: rim för 0 till 100 år!

Med en lite större så kan man undersöka bilder tillsammans och prata om dem. Bebisar är speciellt intresserade av färger och kontraster. Med ett barn i den åldern så kan man redan fundera över saker som hittas i bilden. Klassikerillustreringar hittar du i bl.a. Oili Tanninens böcker, som till exempel Miiru ja ilmapallo (på finska). 
 
Vilken som helst färggrann bok med klar illustrering är lämplig att prata och förundra sig om, till exempel Äkkää ja tökkää -serien (på finska) eller Beppe-böckerna (på svenska). 
 
tillsammans och bekanta er med bibliotekets småbarnsböcker och hitta era egna favoriter!