Bibliotekets sommar är fullt av spel, berättelser och distansprogram

Vi samlade ihop coronatrygga sommarsysslor. Äventyra med hela familjen på digitala äventyrsrutter, spela roliga sommarspel på nätet eller delta på distans i musikjam, läsecirkel och Östersjödagens evenemang.

Kurkkaa Espooseen -kuvakirjan sisäkansi, jossa kuva espoon kaupunkikeskuksista kartalla. Piirros.

Kika in i Esbo! Roliga digitala äventyrsrutter för familjer

Kika in i Esbo-rutterna förenar boktips, motion och berättande På Urban Espoo-nätsidorna samt bekantar deltagaren med Esbos olika stadscentrum. Rutterna baserar sig på den färggranna Kika in i Esbo-bilderboken som i år delas ut på mödravårdscentralerna åt alla Esbos fyraåringar.

Förbered dig att sommaräventyra i bilderbokens landskap, samla på boktips och berätta dina egna berättelser längs med rutten! Rutterna är enkla att använda på mobiltelefoner med webbläsare.

I Mellersta Esbo kan du dyka in i historien, i Mattby njuter du av havet och i Alberga är temat träning och djur. Fler rutter kommer på hösten!

Hitta de första rutterna på Urban Espoo-nätsidorna.
 

Kirjastokurre-pelin aloitusnäkymä, jossa piirrosorava maisemassa.

Många olika sommarspel

Bibbakurres friluftsspel, som är flerspråkigt, leder barn och lekfulla till utflykt i den nära belägna naturen och berättelsernas värld! Glöm inte att ta med din favoritbok! Logga in på adressen https://play.seppo.io/ med koderna under:

Pelaa suomeksi koodilla 194BDE // Spela på svenska med koden: 2FF54A // Play in English with code: AA312A // Играй на русском языке: F84FGG

Vårens boktips för barn samt länkarna till svenskspråkiga, engelskspråkiga och ryskspråkiga tipsartiklar hittar du här.

I superläsarnas sommartävling tävlar drakarna, katterna och robotarna emot varandra. Välj ditt lag, läs minst 10 böcker och led din läskraftsvarelses lag till att vinna och att bli sommarens superläsare! Hör du till drakarna, katterna eller robotarna?

Spelet spelas med webbläsare på Seppo.io-plattformen antingen med telefon, pekplatta eller dator. Spelet passar för alla ivriga läsare i 7-12 års ålder. Spelet startar i juni och man kan spela det hela sommaren. Man kan följa med sitt eget lags framgång i Bibbakurres Instagram! I augusti publiceras vinnarlaget och man lottar ut priser mellan alla deltagare.

Spelreglerna publiceras senare i Bibbakurres Instagram. Följ med!

Den förvrängda parkens hemlighhet-sommerspelet löser man spännande gåtor i anknytning till en park. Sommarspelet som är menat för barn i lågstadieålder är öppen 1.6-31.8.2021. Läs mer från sommarsspel egna sidan.

Nuorten kesäpuuha HELMET.png

Virtuella aktiviteter för ungdom

Det Lästa Landet

Detta sommarspelet reser man virtuellt och man tävlar om världens läsherravälde.
Sommarspelet som är menat för barn i högstadieålder är öppen 1.6-31.8.2021. Läs mer från sommarsspel egna sidan.

Jedilärlingens äventyrsspel  

Du kommer ut på äventyr till kraftens och jedikunskapernas värld genom att delta i Helmet-bibliotekens gåtspel. Spelet innehåller problemlösning och gåtor som kräver fundering i varje hörn av galaxen. Endast genom att spela kommer du fram till hurudan din resa med Kraften kan vara. Gå modigt med i spelet! Spelet finns här för att spelas hela sommaren. 

Börja spela: 

  1. gå till adressen play.seppo.io 
  2. använda menyn och välj ditt språk 
  3. välj “spelare” för att spela 
  4. mata in spelkoden: 36EE43

Spela på olika språk:

  • Pelaa suomeksi koodilla: FA54B1
  • Play in English with code: C75C73
  • Играй на русском языке: 1AAF5C

Hattuset Logo.jpg

Sommarmusikjam för alla åldrar (på finska)

För barn och vuxna: 16.6 kl. 9.00-10.00 Bibliotekets barnmusikorkester Hattisarna underhåller på distans och sjunger med såväl barn som vuxna. Evenemanget genomförs på Teams-plattform: Länk till Streamet

För barn i förskola och årskurser 1-2: 9.6 kl. 9.00-9.30 Välkommen med att sjunga välkända barnsånger! Sånger speciellt ur bl.a. animationsfilmerna Djungelboken, Toy Story och Frozen. Du kan ta fram även något litet perkussionsinstrument, t.ex. ett rytmägg eller maracasser. Bibliotekets musikpedagog Sakari Heikka leder. Evenemanget genomförs på Teams-plattform: Länk till Streamet

För barn och unga: 11.6 kl. 17.00-18.00 Sommarallsång och -jam. Välkommen att sjunga och spela välkända sommarsånger tillsammans. Du kan sjunga med och spela vilket musikinstrument som helst, t.ex. ukulele. Sångernas ord och ackord syns i Streamet. Bibliotekets musikpedagog Sakari Heikka leder. Evenemanget genomförs som Facebook-live. Facebook-evenemang: https://fb.me/e/2i6aaEL3r 

creative-composition-with-books-flower.jpg


 


 


I sommarens litteraturcirklar möts man på distans eller ute (på finska)

I sommarmånadernas öppna träffar för litteraturcirklar behandlar man ny fransk roman, marin litteratur och läsarnas egna önskemål om bok! Man kan alltid delta som gästelev, fast man inte hunnit läsa boken.

Distansläsecirkel tis 8.6 Olivier Bourdeaut: Tule takaisin, Mr. Bojangles (via Teams)
Distansläsecirkel 22.6 Läsarnas önskemål! (via Teams eller ute). Östersjödagens läsecirkel (Antingen på distans eller på Hagalunds amfiteater beroende på coronasituationen.)

Mera info om distansläsecirkeln  (på finska)

Mera info om Östersjödagens läsecirkel i juni på adressen: Helmet.fi/itameripaiva

Itämeri-päivän banneri jossa Aaltoja.

Flera olika marina evenemang på Östersjödagen

Biblioteket bjuder på en mångsidig och coronatryggt arrangerad evenemangshelhet för alla åldrar på den riksomfattande Östersjödagen 26.8. Programmet planeras som bäst. Åtminstone marina ordkonstverkstäder, en föreläsning om Esbo vattendrags situation, ett musikevenemang angående vatten samt en distansverkstad om kreativt skrivande i samarbete med Åbo Akademi. Därtill såklart marina boktips och -utställningar åt alla åldrar.

Mera info i juni på adressen: Helmet.fi/itameripaiva

Du kan hitta mera att göra på sommardagarna från det nyligen uppdaterade Nytta och nöje för skolan på distans-sidan.