Ohjeet e-kirjapalveluihin

Ohjeet e-kirjapalveluihin

Helmet-kirjaston asiakkaana sinulla on pääsy kolmeen e-kirjapalveluun, joita voit käyttää melkeinpä millä tahansa tietokoneella tai mobiililaitteella. Lue tästä jutusta tarkemmin, mitä tarvitset omalle laitteellesi, jos haluat ladata e-kirjoja.

Naxos Spoken Word Libraryn äänikirjojen kuunteluohjeet löytyvät omasta jutustaan: Naxos Spoken Word täydentää Helmetin e-äänikirjakokoelmia

E-kirjojen lainaus pähkinänkuoressa (Ellibs ja OverDrive)

  • Käytössäsi on kaksi e-kirjakokoelmaa, Ellibs ja OverDrive. Lue lisää e-kirjapalveluista. Lisäksi voit kuunnella e-äänikirjoja Naxos Spoken Word Libraryssa.
  • Tarvitset lainaamiseen Helmet-kirjastokortin ja pin-koodin.
  • Helpoin tapa lukea e-kirjaa on lukea kirjaa selaimessa. Lue lisää selainlukemisesta.
  • Voit myös ladata kirjan laitteellesi. Tarkemmat ohjeet ovat tässä jutussa.
  • Sinulla voi olla kummassakin e-kirjapalvelussa korkeintaan viisi lainaa ja seitsemän varausta kerrallaan.
  • Kirjat palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä, mutta voit palauttaa kirjat myös ennen eräpäivää.
  • Celian äänikirjojen lukemiseen tarvitaan henkilökohtaiset käyttäjätunnukset. Tunnusten hankkiminen.
  • Voit lainata e-kirjoja myös Taskukirjasto-sovelluksen kautta.

Lukuohjelmat ja Adoben käyttäjätunnus

Kaikissa Helmet-kirjaston tarjoamissa e-kirjoissa on Adobe DRM -tekijänoikeussuojaus, jonka vuoksi niitä ei voi tulostaa, kopioida tai jakaa eteenpäin. Kirjaston sähkökirjat voi avata vain suojauksen tunnistavalla lukuohjelmalla. Tarvittava lukuohjelma vaihtelee laitteen mukaan, kts. tarkemmin alla.

Lukuohjelman lisäksi tarvitset AdobeID -käyttäjätunnuksen Ellibsin e-kirjoille. Tunnus kannattaa luoda ennen lukuohjelman lataamista. Tunnuksen luominen on maksutonta ja onnistuu Adobe.com-sivuilla. OverDriven lukuohjelma ei vaadi Adobe-tunnusta; riittää, että luot OverDrive-tilin latauksen yhteydessä ja lukuohjelma valtuutetaan automaattisesti.

Hanki Adobe-tunnus
Lisätietoa Adobe-tunnuksesta

Kun lukuohjelma käynnistyy laitteellasi ensimmäisen kerran, valtuuta ohjelma Adobe-tunnuksella ja salasanalla. Valtuutus tehdään vain kerran, ja jatkossa ohjelmat avautuvat automaattisesti tunnuksillasi.

Samalla Adobe-tunnuksella voit kirjautua kuuteen eri laitteeseen tai sovellukseen. Näin pääset kätevästi jatkamaan luku- tai kuuntelunautintoasi tilanteeseen sopivimmalla tavalla.

Lukuohjelmat Windows- ja Mac-pöytäkoneissa ja kannettavissa

Ellibs- ja OverDrive-kirjastojen e-kirjoja voit lukea tietokoneilla Adobe Digital Editions -lukuohjelmassa. Ilmaisen ohjelman voit ladata e-kirjastojen yhteydestä tai Adobe.com-sivuilta.

Lataa Adobe Digital Editions -ohjelma
Katso asennusohjeet Ellibs-e-kirjapalvelun sivuilta

Windows-tietokoneella voit lukea e-kirjoja myös Bluefire Reader -ohjelmassa.

Lataa Bluefire Reader -ohjelma

OverDrive-kirjaston sähköisiä äänikirjoja voit kuunnella tietokoneilla OverDrive Media Console -ohjelmassa. Ilmaisen ohjelman voit ladata e-kirjaston sivuilta.

Lataa OverDrive Media Console

Lukuohjelmat älypuhelimissa ja tableteissa

Ellibs-kirjastojen e-kirjoja voit ladata mobiililaitteille (älypuhelimille ja tableteille), joissa on iOS- tai Android-käyttöjärjestelmä tai tabletteihin, joissa on Windows 8 tai 10 -käyttöjärjestelmä. Lataa iOS- tai Android-laitteellesi Bluefire Reader -lukuohjelma ja Windows-tabletillesi Adobe Digital Editions -lukuohjelma. Windows-tabletilla Ellibsin e-kirjojen lukeminen voi onnistua myös OverDrive Media Console tai Bluefire Reader -lukuohjelmalla.

Lataa Bluefire Reader -lukuohjelma iOS-laitteelle
Lataa Bluefire Reader -lukuohjelma Android-laitteelle
Lataa Adobe Digital Editions -ohjelma Windowsille
Lataa Bluefire Reader -ohjelma Windowsille

Jos käytössäsi on jatkuva verkkoyhteys, voit näppärästi lainata ja lukea Ellibsin e-kirjoja myös Ellibsin omalla mobiilisovelluksella.

Lataa Ellibs-sovellus iOS-laitteelle
Lataa Ellibs-sovellus Android-laitteelle

OverDrive-kirjaston e-kirjoja voit lukea iOS- ja Android-mobiililaitteilla sekä Windows-tableteilla (käyttöjärjestelmät RT, 8 ja 10). Lataa laitteellesi OverDrive Media Console -lukuohjelma laitteen omasta sovelluskaupasta. Samalla ohjelmalla pystyt kuuntelemaan OverDrive-kirjaston sähköisiä äänikirjoja.

Lataa OverDrive Media Console

Kun sovellus pyytää valitsemaan kirjastosi, hae sanalla "Helsinki" ja laita rasti ruutuun "name". Napauta tämän jälkeen Helsinki City Library -hakutulosta.

Tärkeää: Laitteissa on käytettävä kunkin e-kirjaston suosittelemia lukuohjelmia. Suosittelemme käyttämään e-kirjojen lataamiseen laitteen oletusselainta. iOS-laitteissa yli 100 MB:n kokoiset äänikirjat tulee ladata wifi-yhteydellä, 3G- tai 4G-yhteys ei riitä.

E-kirjojen lukulaitteet

Kirjaston e-kirjoja voi lainata useimmilla myynnissä olevilla e-kirjan lukulaitteilla. Tarkista Adoben sivuilta tukeeko Adobe Digital Editions lukulaitettasi. Kindlellä ei voi lukea kirjaston e-kirjoja, sillä se käyttää Amazonin omaa tekijänoikeussuojausta ja tiedostomuotoa.

 E-kirja kopioidaan lukulaitteelle tietokoneen kautta tai suoraan verkon yli e-kirjastosta, jos lukulaitteessasi on verkkoyhteys ja mahdollisuus verkon yli lataamiseen. Tarkista ohjeet lukulaitteen käyttöoppaasta.

Jos kopiot kirjan lukulaitteellesi tietokoneen kautta, on sinun asennettava tietokoneellesi Adobe Digital Editions -ohjelma. Tarvitset myös Adobe-tunnuksen, jolla valtuutat ohjelman. Ohjelma on valtuutettava samalla Adobe-tunnuksella kuin lukulaitteesikin. Lukulaitteesi käyttöoppaassa kerrotaan tarkemmin e-kirjan siirtämisestä laitteelle.

Lataa Adobe Digital Editions -ohjelma

Tukipalvelut

Helmet-kirjaston tarjoamista e-kirjastoista löydät selkeät ohjeet lukuohjelmille ja niiden lataamiselle laitteellesi. Ellibs-kirjastoissa ohjeet ovat suomenkieliset, OverDrive-kirjaston ohjeet ovat englanniksi ja niistä on olemassa myös videoversiot.

Voit myös tutustua Helmetin Youtube-videokanavalla julkaistuihin video-ohjeisiin e-kirjapalveluiden käyttöönotosta eri laitteilla.

Mikäli pulmia tulee silti vastaan, voit ottaa yhteyttä alla lueteltuihin e-kirjastojen omiin tukipalveluihin. Kuvaathan ongelman yhteydessä käyttämäsi laitteet ja ohjelmistot.