Nainen lukee e_kirjaa

Usein kysyttyä e-kirjoista

Tämän sivun alle olemme koonneet yleisimpiä e-kirjoista esitettyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia.

Mikä on e-kirja?

E-kirja on kirjallinen teos, joka on sähköisessä muodossa. E-kirjoja voi lukea kuten painettuja kirjoja, mutta niihin voi tehdä myös muistiinpanoja ja sanahakuja ja tekstin kokoa voi suurentaa ja pienentää. E-kirjoja on myös äänikirjoina.

Sähköisiä muotoja eli formaatteja on käytössä Helmetin e-kirjastoissa pääasiassa kaksi: EPUB ja PDF. Lisäksi OverDrive-kirjastossa on OverDrive Read -formaatti, ja äänikirjat on pakattu MP3-muotoon.

Miten e-kirjaa luetaan?

Voit lukea e-kirjoja

  • Windows- ja Mac-tietokoneilla
  • iPadilla ja iPhonella
  • Android-laitteilla (esim. Samsungin puhelin tai tabletti)
  • Windows-käyttöjärjestelmien tablettitietokoneilla (RT-käyttöjärjestelmässä lataaminen on mahdollista vain OverDrive-kirjastossa)
  • Windows Phoneilla (esim. Nokian/Microsoftin Lumia-puhelin, vain selainluku tuettu)

E-kirjat saattavat toimia muillakin alustoilla, kuten Linux-pohjaisilla laitteilla, mutta vastaamme palvelujen toiminnasta ensisijaisesti edellä mainituilla käyttöjärjestelmillä ja laitteilla.

Mitä kirjoja Helmetin e-kirjastoihin sisältyy?

Helmetin e-kirjastoja on kaksi: ulkomainen OverDrive ja kotimainen Ellibs. E-kirjastojen kautta voit lainata kirjaston hankkimia e-kirjoja, äänikirjoja ja videoita. Mukana on kaunokirjallisuuden lisäksi monia aihepiirejä, kuten esimerkiksi tietotekniikka, elämäntaito, talous, yhteiskuntatieteet ja puutarhanhoito.

Mitä tarvitsen?

Lukemiseen sopivan laitteen, kirjastokortin, kortin tunnusluvun ja verkkoyhteyden. Jos lataat kirjoja omalle laitteellesi, tarvitset myös lukusovelluksen. Lue lisää ohjeista.

Mitkä ovat e-kirjan laina-ajat?

Ellibsin e-kirjoilla laina-aika on joko 1 tai 14 vuorokautta. OverDriven kirjoilla laina-aika on 7 tai 14 vuorokautta ja videoilla 3, 5 tai 7 vuorokautta. Laina-ajan voit valita itse.

Voiko e-kirjan lainaa uusia?

Ellibs-kirjastossa ei ole tällä hetkellä mahdollista uusia lainaa. Voit kuitenkin lainata kirjan uudestaan välittömästi, mikäli siihen ei ole tehty varauksia.

OverDrive-kirjaston kirjoja voit uusia, katso tarkemmat ohjeet OverDriven sivuilta.

Olen jo kirjautunut kirjaston verkkosivuille omiin tietoihini. Miksi minun pitää kirjautua uudelleen lainatessani e-kirjaa?

OverDrive-e-kirjaston lainat ja varaukset näet Helmet.fi:ssä omissa tiedoissasi kohdassa "E-lainat". Helmet-haun kautta voit myös lainata ja varata OverDriven e-kirjoja. Vastaava ei valitettavasti ole vielä mahdollista Ellibs-e-kirjaston kohdalla, sillä laina- ja varaustiedot ovat vain Ellibsin omalla alustalla.

Miksi lukukertojen välillä pitää kirjautua uudelleen palveluun?

Kuten monessa muussa henkilökohtaisella tunnuksella käytettävässä verkkopalvelussa, myös e-kirjastossa on ns. aikakatkaisu. Järjestelmä kirjaa käyttäjän automaattisesti ulos tietyn ajan jälkeen, jos palvelussa ei ole tehty mitään. Näin taataan parempi tietoturva tilillesi.

Voit henkilökohtaisella laitteellasi asettaa sivuston muistamaan kirjastokorttisi ja PIN-koodisi numerot kenttiin automaattisesti.

Voiko hakutuloksia selata tekijän mukaan?

Valitettavasti toistaiseksi tämä ei onnistu, mutta voit hakea hakukentässä tekijän nimellä.

Näenkö jostain milloin saan varaamani aineiston?

Kun kirjaudut Ellibsiin tai OverDriveen, näet, mihin sijoitut varaamasi kirjan varausjonossa. Mikäli et ole kirjautunut palveluun, näet kokonaisvaraustilanteen, mutta et sijaintiasi varausjonossa.

Voinko lukita varauksen esimerkiksi lomamatkani ajaksi?

Jos et halua, että varaamasi kirja tulee sinulle lainaan esimerkiksi matkan aikana, voit lukita varauksesi. Säilytät paikkasi varausjonossa, kunnes poistat lukituksen.

Varauksen lukitseminen Ellibsissä: Kirjaudu sisään ja napauta varaamasi kirjan kohdalla ruutua "lukitse paikkani varausjonossa". Lukitus poistetaan napauttamalla samaa kohtaa.

Varauksen lukitseminen OverDrivessä: Kirjaudu sisään tilillesi, mene kohtaan "Varaukset" ja napauta kohtaa "Lukitse varaus" varaamasi kirjan alapuolella. Tämän jälkeen määrittele lukituksen kesto ja kuittaa valinta napauttamalla "Lukitse". Jos haluat muuttaa lukituksen kestoa tai poistaa lukituksen, napauta varaamasi kirjan alla kohtaa "Edit hold" ja sitten "Poista lukitus". Vahvista napauttamalla "Poista".

Voiko palvelua käyttää ulkomailla?

Voit lainata e-kirjoja missä tahansa verkkoyhteyden kautta.

Miksi e-kirjalla on vain 1 lukuoikeus?

E-kirjoja kustannetaan suomeksi vielä melko vähän ja kokoelma on rajallinen. Haluamme tarjota lukumahdollisuuden monelle ja siksi lukuoikeuksien määrää on rajoitettu.

Usein myös kysytään miksi e-kirjoihin ei ole rajatonta lukuoikeutta, vaikka se on teknisesti mahdollista. Hankimme Ellibsin ja OverDriven kirjat samaan tapaan kuin painetulla puolella, eli jokaisesta kirjan lukuoikeudesta (lisenssistä) maksetaan erikseen. Määrärahamme eivät riitä tarjoamaan rajatonta lukuoikeutta kaikille yhtäaikaisesti.

Miten selainlukeminen eroaa kirjan lataamisesta?

Lue lisää selainlukemisesta täältä. Selainlukemiseen et tarvitse Adobe-tunnusta tai erillistä lukuohjelmaa. PDF-muotoiset kirjat eivät ole selainluettavia.

Onko mahdollista lainata ladattavia e-äänikirjoja?

Ellibs-kirjastosta voit lainata suomenkielisiä e-äänikirjoja, joita kuunnellaan suoraan selaimessa. Lataaminen kuuntelusovellukseen ei toistaiseksi ole mahdollista. OverDrive-kirjastossa on puolestaan etenkin englanninkielisiä e-äänikirjoja. Äänikirjoja voi kuunnella suoraan tietokoneen tai mobiililaitteen selaimessa tai kirjan voi ladata OverDrive Media Console -ohjelmaan.

Voiko kirjaston kirjoja lukea e-kirjan lukulaitteilla?

Kirjaston e-kirjoja voi lainata useimmilla myynnissä olevilla e-kirjan lukulaitteilla eli sähkömustelaitteilla. Tarkista Adoben sivuilta tukeeko Adobe Digital Editions lukulaitettasi. Kindlellä ei voi lukea kirjaston e-kirjoja, sillä se käyttää Amazonin omaa tekijänoikeussuojausta ja tiedostomuotoa.

Miksi e-kirjan tiedoissa ei kerrota sivumäärää?

E-kirjan sivumäärä vaihtelee tekstin koon ja käytettävän laitteen näytön koon mukaan. Voit tarkistaa kirjan sivumäärän perinteisen kirjaston hakujärjestelmästä.

Kirjastokorttini vaihtui. Mitä e-kirjalainoilleni ja -varauksilleni tapahtuu?

Jos kirjastokorttisi vaihtuu, et pääse lukemaan e-kirjalainojasi selaimessa tai hallinnoimaan e-kirjavarauksiasi, sillä e-kirjojen lainat ja varaukset eivät automaattisesti siirry uudelle kortille. Lukuohjelmaan tai -sovellukseen ladattuja kirjoja voit kuitenkin edelleen lukea laina-ajan loppuun asti.

OverDriven lainat ja varaukset on mahdollista siirtää vanhalta kortilta uudelle. Siirrot tehdään keskitetysti sähköpostiosoitteen helmet.overdrive.tuki@hel.fi kautta. Kerro viestissäsi vanhan ja uuden kirjastokorttisi numerot.

Ellibsin lainoja ja varauksia ei valitettavasti voida siirtää kortilta toiselle. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä osoitteeseen hki.ekirja@hel.fi.

Olen menettänyt lainausoikeuteni. Voinko kuitenkin lainata e-kirjoja?

Jos olet menettänyt lainausoikeutesi esimerkiksi maksamattomien sakkojen tai muun syyn vuoksi, et pysty lainaamaan e-kirjoja. Jos saat ilmoituksen lainauksen estosta, kirjaudu omiin tietoihisi Helmetissä ja tarkista sakkojesi määrä tai kohta Viestit.

Mistä saan tukea palveluun ongelmatilanteissa?

Jos et löydä Helmetin tai palvelun ohjeista vastausta ongelmaasi, voit ottaa ylläpitoon yhteyttä. Kuvaathan ongelman yhteydessä käyttämäsi laitteet ja ohjelmistot.

Ellibs: tuki@ellibs.com tai käytä Ellibs-kirjaston Anna palautetta -lomaketta.
OverDrive: helmet.overdrive.tuki@hel.fi

Voit aina kysyä apua myös henkilökunnaltamme kirjastoissa.

Miten teen hankintaehdotuksen e-kirjasta?

Voit ehdottaa tietyn e-kirjan hankintaa Helmetin hankintalomakkeen kautta.