Nainen lukee e_kirjaa

Usein kysyttyä e-kirjoista

Tälle sivulle olemme koonneet yleisimpiä e-kirjoista esitettyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia.

Mikä on e-kirja?

E-kirja on kirjallinen teos, joka on sähköisessä muodossa. E-kirjoja voi lukea kuten painettuja kirjoja, mutta niihin voi myös tehdä muistiinpanoja sekä hakuja ja tekstin kokoa voi suurentaa ja pienentää. E-kirjoja on myös äänikirjoina.

Sähköisiä muotoja eli formaatteja on käytössä Helmetin e-kirjastoissa pääasiassa kaksi: EPUB ja PDF. Lisäksi OverDrive-kirjastossa on OverDrive Read -formaatti, ja äänikirjat on pakattu MP3-muotoon.

Miten e-kirjaa luetaan?

Voit lukea e-kirjoja:

  • Windows- ja Mac-tietokoneilla
  • iPadilla ja iPhonella
  • Android-laitteilla (esim. Samsungin puhelin tai tabletti)
  • Windows-käyttöjärjestelmien tablettitietokoneilla (RT-käyttöjärjestelmässä lataaminen on mahdollista vain OverDrive-kirjastossa)
  • Windows Phoneilla (esim. Nokian/Microsoftin Lumia-puhelin, vain selainluku onnistuu)

E-kirjat saattavat toimia muillakin alustoilla, kuten Linux-pohjaisilla laitteilla, mutta vastaamme palvelujen toiminnasta ensisijaisesti edellä mainituilla käyttöjärjestelmillä ja laitteilla.

Mitä kirjoja Helmetin e-kirjastoihin sisältyy?

Helmetin e-kirjastoja on kaksi: ulkomainen OverDrive ja kotimainen Ellibs. E-kirjastojen kautta voit lainata kirjaston hankkimia e-kirjoja, äänikirjoja ja videoita. Mukana on kaunokirjallisuuden lisäksi monia aihepiirejä, kuten esimerkiksi tietotekniikka, elämäntaito, talous, yhteiskuntatieteet ja puutarhanhoito. Lisäksi on ulkomainen e-äänikirjapalvelu Naxos Spoken Word, jossa on lähinnä englanninkielisiä äänikirjoja.

Mitä tarvitsen?

Lukemiseen sopivan laitteen, kirjastokortin, kortin PIN-koodin ja verkkoyhteyden. Jos lataat kirjoja omalle laitteellesi, tarvitset myös lukuohjelman. Katso ohjeet e-kirjapalveluihin.

Mitkä ovat e-kirjan laina-ajat?

Laina-aika riippuu e-kirjapalvelusta. Ellibsin e-kirjoilla laina-aika on joko 1 tai 14 vuorokautta. OverDriven kirjoilla laina-aika on 7 tai 14 vuorokautta ja videoilla 3, 5 tai 7 vuorokautta. Laina-ajan voit valita itse.

Voiko e-kirjan lainaa uusia?

Ellibs-kirjastossa ei ole tällä hetkellä mahdollista uusia lainaa. Voit kuitenkin lainata kirjan uudestaan välittömästi, mikäli siihen ei ole tehty varauksia.

OverDrive-kirjaston kirjoja voit uusia, katso tarkemmat ohjeet OverDriven sivuilta.

Näenkö lainaamani e-kirjat omissa tiedoissani kirjaston verkkosivuilla?

OverDrive-e-kirjaston lainat ja varaukset näet Helmet.fi:ssä omissa tiedoissasi kohdassa "E-lainat". Helmet-haun kautta voit myös lainata ja varata OverDriven e-kirjoja. Vastaava ei valitettavasti ole vielä mahdollista Ellibs-e-kirjaston kohdalla, sillä laina- ja varaustiedot ovat vain Ellibsin sivulla.

Miksi lukukertojen välillä pitää kirjautua uudelleen palveluun?

Kuten monessa muussa henkilökohtaisella tunnuksella käytettävässä verkkopalvelussa, myös e-kirjastossa on ns. aikakatkaisu. Järjestelmä kirjaa käyttäjän automaattisesti ulos tietyn ajan jälkeen, jos palvelussa ei ole tehty mitään. Näin taataan parempi tietoturva tilillesi.

Voit henkilökohtaisella laitteellasi asettaa sivuston muistamaan kirjastokorttisi ja PIN-koodisi numerot automaattisesti.

Voiko hakutuloksia selata tekijän mukaan?

Valitettavasti ainakaan toistaiseksi tämä ei onnistu, mutta voit hakea hakukentässä tekijän nimellä.

Näenkö jostain, milloin saan varaamani aineiston?

Kun kirjaudut Ellibsiin tai OverDriveen, näet, mihin sijoitut varaamasi kirjan varausjonossa. Mikäli et ole kirjautunut palveluun, näet varausten kokonaismäärän, mutta et sijaintiasi varausjonossa.

Voinko lukita varauksen esimerkiksi lomamatkani ajaksi?

Voit lukita varauksesi, jolloin et saa varausta ennen kuin poistat lukituksen, mutta säilytät kuitenkin paikkasi varausjonossa.

Varauksen lukitseminen Ellibsissä: Kirjaudu sisään ja napauta Omassa kirjahyllyssä varaamasi kirjan kohdalla ruutua "Lukitse paikkani varausjonossa". Voit määritellä päivämäärän, jolloin lukko poistuu, tai poistaa lukituksen itse napauttamalla samaa kohtaa.

Varauksen lukitseminen OverDrivessä: Kirjaudu sisään tilillesi, mene kohtaan "Varaukset" ja napauta kohtaa "Lukitse varaus" varaamasi kirjan alapuolella. Tämän jälkeen määrittele lukituksen kesto ja kuittaa valinta napauttamalla "Lukitse". Jos haluat muuttaa lukituksen kestoa tai poistaa lukituksen, napauta varaamasi kirjan alla kohtaa "Edit hold" ja sitten "Poista lukitus". Vahvista napauttamalla "Poista".

Voiko palvelua käyttää ulkomailla?

Voit lainata e-kirjoja missä tahansa verkkoyhteyden kautta.

Miksi e-kirjalla on vain 1 lukuoikeus?

E-kirjakokoelma on rajallinen. Haluamme tarjota lukumahdollisuuden monelle ja siksi lukuoikeuksien määrää on rajoitettu.

Usein myös kysytään miksi e-kirjoihin ei ole rajatonta lukuoikeutta, vaikka se on teknisesti mahdollista. Hankimme Ellibsin ja OverDriven kirjat samaan tapaan kuin painetulla puolella, eli jokaisesta kirjan lukuoikeudesta (lisenssistä) maksetaan erikseen. Määrärahamme eivät riitä tarjoamaan rajatonta lukuoikeutta kaikille yhtäaikaisesti.

Miten selainlukeminen eroaa e-kirjan lataamisesta?

Selainlukemiseen et tarvitse Adobe-tunnusta tai erillistä lukuohjelmaa. PDF-muotoisia kirjoja ei voi lukea selainmessa. Lue lisää selainlukemisesta.

Onko mahdollista lainata ladattavia e-äänikirjoja?

Ellibs-kirjastosta voit lainata suomenkielisiä e-äänikirjoja, joita kuunnellaan suoraan selaimessa. Lataaminen kuuntelusovellukseen ei toistaiseksi ole mahdollista. OverDrive-kirjastossa on pääosin englanninkielisiä e-äänikirjoja, joita voi kuunnella suoraan selaimessa tai ladata sovellukseen. Naxos Spoken Word -palvelun pääosin englanninkielisiä äänikirjoja kannattaa kuunnella selaimessa.

Voiko kirjaston kirjoja lukea e-kirjan lukulaitteilla?

Kirjaston e-kirjoja voi lainata useimmilla myynnissä olevilla e-kirjan lukulaitteilla. Tarkista Adoben sivuilta tukeeko Adobe Digital Editions -lukuohjelma lukulaitettasi. Kindlellä ei voi lukea kirjaston e-kirjoja, sillä se käyttää Amazonin omaa tekijänoikeussuojausta ja tiedostomuotoa.

Miksi e-kirjan tiedoissa ei kerrota sivumäärää?

E-kirjan sivumäärä vaihtelee tekstin koon ja käytettävän laitteen näytön koon mukaan. Voit tarkistaa kirjan sivumäärän perinteisen kirjaston hakujärjestelmästä.

Kirjastokorttini vaihtui. Mitä e-kirjalainoilleni ja -varauksilleni tapahtuu?

Jos kirjastokorttisi vaihtuu, et pääse lukemaan e-kirjalainojasi selaimessa tai hallinnoimaan e-kirjavarauksiasi, sillä e-kirjojen lainat ja varaukset eivät automaattisesti siirry uudelle kortille. Lukuohjelmaan tai -sovellukseen ladattuja kirjoja voit kuitenkin edelleen lukea laina-ajan loppuun asti.

OverDriven lainat ja varaukset on mahdollista siirtää vanhalta kortilta uudelle. Siirtoa voit pyytää lähettämällä sähköpostin osoitteeseen helmet.overdrive.tuki@hel.fi. Kerro viestissäsi vanhan ja uuden kirjastokorttisi numerot.

Ellibsin lainoja ja varauksia ei valitettavasti voida siirtää kortilta toiselle. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä osoitteeseen hki.ekirja@hel.fi.

Olen menettänyt lainausoikeuteni. Voinko kuitenkin lainata e-kirjoja?

Jos olet menettänyt lainausoikeutesi esimerkiksi maksamattomien sakkojen vuoksi, et pysty lainaamaan e-kirjoja. Jos saat ilmoituksen lainauksen estosta, kirjaudu omiin tietoihisi Helmetissä ja tarkista sakkojesi määrä tai kohta Viestit.

Mistä saan tukea palvelun ongelmatilanteissa?

Jos et löydä Helmetin tai palvelun ohjeista vastausta ongelmaasi, voit ottaa yhteyttä ylläpitoon. Kerrothan myös käyttämäsi laitteet ja ohjelmistot.

Ellibs: tuki@ellibs.com tai käytä Ellibs-kirjaston Anna palautetta -lomaketta.
OverDrive: helmet.overdrive.tuki@hel.fi

Voit aina kysyä apua myös henkilökunnaltamme kirjastoissa.

Miten teen hankintaehdotuksen e-kirjasta?

Voit ehdottaa tietyn e-kirjan hankintaa Helmet-kirjastojen hankintaehdotuslomakkeen kautta.