Ison Omenan kirjaston kouluyhteistyö

Ison Omenan kirjaston alakouluyhteistyö

Mahtavaa, oletko tulossa luokkasi kanssa kirjastoon? Meille voi tulla kirjavinkkaukseen, kirjamaistiaisiin ja monenlaisiin työpajoihin. Tarkemmat kuvaukset eri luokille tarjolla olevista ohjelmista löydät alta. 

Ilmoittautumisiin pyrimme vastaamaan kahden arkipäivän kuluessa. Ota yhteyttä hyvissä ajoin ennen toivomaasi aikaa!

Suuren kysynnän vuoksi joudumme rajoittamaan luokkien opastettuja vierailuja niin, että yksi luokka voi osallistua korkeintaan kahteen erilaiseen vierailuun. Itsenäisille kirjastokäynneille ovat luokat aina tervetulleita.

Ilmoittaudu: 1.–6.lk kirjastokäynnit ja työpajat, 3.–6.lk kirjailijavierailut. Luokkien kirjavaraustoiveita ottaa vastaan Toni (toni.kettinen@espoo.fi). 

Kirjallisuus ja tarinat

Kirjavinkkaus 

Kirjavinkkaus on lukemaan innostamista ja tarinankerrontaa. Vinkkauksessa tutustutaan kullekin ikäryhmälle soveltuviin kirjoihin. Vinkkaus voi myös esitellä lukudiplomikirjoja tai aineistoja – kirjoja, elokuvia, sarjakuvia, musiikkia ja pelejä -- jotka keskittyvät johonkin teemaan. Sopii S2-oppilaille.  Kirjavinkkarin voi tilata koululle, jos matka kirjastoon on hankala tai ryhmiä samalle päivälle paljon. 1.–6.lk, kesto 30–45 min.

***Kolmosten kirjavinkkaus ja sanojen metsästys***

Aivan erityisesti kutsumme kaikkia kolmasluokkalaisia kirjavinkkaukseen! Innostavien lukukokemusten löytäminen on tärkeää kolmosille, joilla on koulukirjoissa edessään entistä haastavampia tekstejä. Tekstitaitojen ahkera treenaaminen auttaa kaikessa koulutyössä. 
Vinkkauksen jälkeen etsitään kirjastoon piiloutuneita suuria sanoja, joista luokka rakentaa oman iskulauseen. 3.lk, kesto 45–60 min.

Kirjailijatapahtumat

3.–9.-luokkalaiset voivat tavata kirjastossa kirjailijan. Kirjailijavierailulla kuullaan kirjailijan työstä ja kirjoittamisesta (45 min), kirjailijan vetämässä työpajassa (1,5 h) päästään kirjoittamaan omia tekstejä. Vierailuja on tarjolla rajattu määrä, ota yhteyttä ajoissa! Tutustu kirjailijavalikoimaan: bit.ly/kirjastopolku. Kesto 45 min (kirjailijavierailu) tai 90 min (sanataidepaja), 3.–6.lk

Ekaluokkalaisjuhlat

Helmet-kirjaston ekaluokkalaiskampanjassa ekaluokkalaiset saavat joka vuosi kirjalahjan! Järjestämme syyslukukaudella alueen kaikille ekaluokkalaisille pienet juhlat, joissa lahjakirjat luovutetaan. Kirjoja voi hakea myös vanhempien kanssa kirjastosta.

Kirjamaistiaiset

Kirjamaistiaiset on toiminnallinen tapa etsiä mieleistä luettavaa ja sopii hyvin luokan lukupiirin aloitukseksi. Maisteltavaksi voidaan valita kirjoja jostain tietystä teemasta. 2.–6.lk, kesto 45 min.

Mysteerikirjat — kuudesluokkalaisten kirjallinen pakopeli ja genrevinkkaus

Fantasia-, jännitys- ja kauhukirjat vinkkauksen keskiössä! Vinkkauksen jälkeen ratkotaan kirjallista pakopelimysteeriä. 6.lk, kesto 60 min. 

***AR-kirjavinkkausradan rakentaminen***

Kirjasto kutsuu viides- ja kuudesluokkalaisia rakentamaan lisättyä todellisuutta hyväksi käyttävää kirjastotehtävä- ja kirjavinkkausrataa eka- ja tokaluokkalaisille. Välineinä käytössä Arilyn, Seppo.io, ipadit ja green screen. Työpaja sopii teemaan osallisuus ja demokraattinen toiminta. 5.–6.lk, kesto n. 2 h.

AR-kirjavinkkausrata (tulossa!)

Pienten toiminnallinen kirjastorata, jossa etsitään hyllyjen välistä isompien oppilaiden tekemiä ja piilottamia kirjavinkkejä ja tehdään hauskoja tehtäviä. 1.–2.lk, kesto 30 min.

Vihreän kankaan lumo –tarinapaja

Paja alkaa lyhyellä tarinatuokiolla, jonka jälkeen piirretään tarinan pohjalta. Omasta työstä kerrotaan videolle green screen –tekniikkaa hyödyntäen niin, että taustana on oma piirustus. Lapset toimivat itse myös kuvaajina. 1.–3.lk S2-oppilaille ja erityisoppilaille, kesto n 90 min. 

Kirjatraileripaja

Kirjatraileripajassa tehdään luetusta kirjasta lyhyt kuvaa ja tekstiä hyödyntävä esitys ipadeilla ja Splice-editorilla. Tarinankerronnan taitojen ja lukukokemuksen käsittelyn lisäksi pajassa perehdytään tekijänoikeuksiin. 4.—6.lk, kesto n 5 h. Työpajan voi jakaa osiin.

Sori se oli vaan läppä! -elokuvapaja

Elokuvapajassa keskustellaan kiusaamisen eri muodoista, jonka pohjalta oppilaat pääsevät käsikirjoittamaan omat elokuvansa. Elokuvat kuvataan ipadeilla ja editoidaan iMovie-sovelluksella. 3.–6.lk, kesto n 90 min.

Piirrosanimaatiopaja

Työpajassa tehdään omien valmiiden piirrosten ja tarinoiden pohjalta lyhyitä tarinoita PuppetPals- tai iMovie-sovellusten avulla. 1.lk, kesto 45 min
 

Tiedätkö? Kirjastotaitoja ja tiedonhakua


Tutustumiskäynti kirjastoon

Tutustutaan kirjastoon ja tutkitaan, mitä kaikkea sieltä löytyy, mitä hyödyllistä ja hauskaa siellä voi tehdä. Opitaan myös, miten kirjastossa toimitaan. 1.–2.lk, kesto 30 min

Tietokirja- ja kirjastotaitorata

Kolmasluokkalaisten toiminnallisella radalla tutustutaan kirjaston hyllypaikkoihin ja tietokirjoihin. 3.lk, kesto n. 30 min. 

Taskukirjasto, e-kirjasto ja Helmet.fi

Tutustutaan Taskukirjasto-sovellukseen, e-kirjastoon ja tiedonhakuun Helmet-verkkokirjastosta. 4.–6.lk, kesto 45 min. 

Tiedonhaku

Käynnin teemana voi olla luokan oma aihe, tietokirjallisuuteen tutustuminen tai vaikka verkkotiedonhaun lähdekritiikki. 4.–6.lk, kesto 45 min. 


Kirjaston Paja 

***Kolmen rastin pajakaruselli ja hiljaiset lukubileet***

Tervetuloa toiminnalliselle käynnille tutustumaan Pajan laitteisiin ja valitsemiinne muihin sisältöihin. Voit räätälöidä käynnin sinun ryhmällesi sopivaksi. Vierailuun kuuluu aina hiljaiset lukubileet, lisäksi voit valita kolme kohtaa listasta: 
•    Beebottien tarinapaja
•    3D-tulostimien mysteerieläimet
•    tietokirjamaistiaiset
•    Quiver-värityskuvat (1.-2.lk)
•    suunnittele oma pinssi
•    positiivisten adjektiivien luokkakassi (vain kolmasluokkalaisille)

Hiljaisiin lukubileisiin voit toivoa myös kirjoja kaikilla äidinkielillä ja vierailla kielillä, mitä luokassa puhutaan ja opiskellaan. Luokka jaetaan työskentelemään neljässä pienryhmässä. 
1.–3.lk, kesto 90 min. 

Koodataan legorobotteja

Legorobottien kanssa on hauska tutustua ohjelmoinnilliseen ajatteluun. 3.–6.lk, kesto 45 min. 

3D-mallintaminen ja tulostaminen

Mallinnetaan omat avaimenperät helpolla Tinkercad-ohjelmalla ja tulostetaan niitä kirjaston 3D-tulostimilla. 4.–6.lk, kesto 90 min. Ryhmäkoko enintään 12 oppilasta.

Mitalipaja

Tunnetaanko teidän luokassa omia vahvuuksia? Leikataan ja kaiverretaan laserleikkurilla omat vahvuusmitalit tai kunniamerkit, jotka on suunniteltu etukäteen luokassa. Ilmoittautumisen jälkeen saat lisäohjeita ennakkotehtävään! 4.–6.lk, kesto n 90 min. 

Luokkapaidat tai -tarra

Luokka suunnittelee yhdessä oman kuvan ja / tai tekstin, joka painetaan paitoihin. (Huom! Luokka tuo omat puuvillapaidat pajaa varten!) Sopii hyvin esimerkiksi luokan me-hengen luomiseen tai kuudennen luokan loppuun. Logo tai motto voidaan vaihtoehtoisesti toteuttaa tarrana, jonka voi kiinnittää esimerkiksi puhelimeen tai kansioon. Pajassa mahtuu työskentelemään kerralla n. puoli luokkaa, lisäksi voi valita muuta ohjelmaa tai viettää lukuaikaa kirjastossa. Ilmoittautumisen jälkeen saat lisätietoja ennakkotehtävään. 4.–6.lk, kesto n. 90 min. 

Micro:bit -ohjelmointipaja

Opetellaan graafista ohjelmointia selainpohjaisessa Micro:bit -ympäristössä. 4.–6.lk, kesto 45 min. 


Musapajat 

Kirjaston musiikkistudioon ja soittohuoneeseen ovat koulubändit tervetulleita tekemään omia äänityksiä! 

GarageBand -biisipaja

GarageBand -biisipajassa tehdään omaa musiikkia ipadeilla ja Focusriten telakoilla. 2.–6.lk, kesto 45 min.

Musakoodausta: Sonic PI 

Tutustutaan Sonic PI -musiikkikoodausohjelmaan ja opetellaan luomaan kappale koodaamalla. 5.–6.lk, kesto 90 min.

Ukulelepaja 

Ukulele on hauska Havaijilta kotoisin oleva kielisoitin. Pajassa tutustutaan ukuleleen soittimena ja opetellaan soiton alkeita tuttujen kappaleiden avulla. 3.–6.lk, kesto 45 min.

Arilyn-musiikkimatka (tulossa)

Lisättyä todellisuutta hyödyntävä suunnistusrata vie musiikilliseen seikkailuun kirjaston hyllyjen väliin. 4.–6.lk, kesto n. 30 min