itaespoo_ylakouluille

Leppävaaran ja Tapiolan alueiden kirjastojen yläkouluyhteistyö

     

Itäisen Espoon kirjastot järjestävät yläkoulujen palvelut koordinoidusti. Haluamme tarjota kaikille laajan Suur-Leppävaaran ja Suur-Tapiolan alueen kouluille yhtäläisen valikoiman vierailuja ja työpajoja koulun sijainnista riippumatta. Jotkut työpajat ovat tila-, kokoelma- tai teknologiasyistä saatavilla vain suurimmissa kirjastoissa. Voimme kuitenkin tarjota lähes koko yläkouluyhteistyön kaikissa alueen seitsemässä kirjastossa: Sellossa, Tapiolassa, Laajalahdessa, Laaksolahdessa, Viherlaaksossa, Haukilahdessa ja Opinmäessä.


Järjestämme yläkouluille kirjastoon tutustumista, kirjavinkkauksia, työpajoja ja monenlaista mediakasvatuksen toimintaa. Vierailupaketteja voidaan soveltaa erityisryhmille, valmistaville luokille ja s2-ryhmille.

 

   

Kirjastoa voi hyödyntää monella tavalla

 
Voitte hyödyntää kirjaston tiloja, aineistoresursseja ja monipuolista osaamista tarpeenne mukaan – suuresta salista musiikkiosaston asiantuntijoihin.

Tilat: Kirjaston tiloista osaa voi nyt varata opetus- ja muuhunkin käyttöön itsenäisesti Varaamo-palvelussa. Voitte myös kysyä suoraan kirjastoista, niin voimme yhdessä miettiä tarpeeseenne sopivat tilat.

 

Kirjastovierailun sopiminen
Tarjoamme valmiita vierailupaketteja (ks. sivun alaosasta), mutta voimme myös muotoilla yhdessä koulun tarpeisiin sopivan työpajan. Lisäksi voimme opastaa opettajaa kirjaston tarjoamien työkalujen käytössä tai tarjota tukea mediataidoissa. Meiltä saa vinkkejä esim. median, vihapuheen tai kuvanlukutaidon käsittelyyn.

Alempaa löytyvät kuvaukset tällä hetkellä saatavilla olevista valmiista vierailupaketeista ja työpajoista. Kuvauksesta löytyy yhteyshenkilö, johon ottaa yhteyttä. Ilmoitathan varatessasi: 
- mistä koulusta olet 
- minkä luokan oppilaita olisit tuomassa 
- minkä kokoinen ryhmäsi on 
​- muutamia toiveajankohtia, jotta pääsemme helposti sopimaan ajankohtaa 

     

Kirjastokortit
Muistathan varmistaa oppilailta ennen vierailua, että heillä on kirjastokortit tallella ja voimassa. Kirjastokortti vanhentuu, jos sitä ei käytä kahteen vuoteen. Jos kortti on vanhentunut tai kadonnut, on alle 15-vuotiaan huoltajan täytettävä kirjastokorttihakemus. Hakemuksella nuori saa kirjastosta uuden kortin. Lisätietoa kirjastokortista ja hakemuslomakkeet

       

* * *

Ota rohkeasti yhteyttä!

Nuorten kouluyhteistyö: anna.poyhonen(a)espoo.fi, p. 046 8773289

KULPS-kirjailijavierailujen varaukset: timo.ylonen(a)espoo.fi

Sellon paja: otto.kurula(a)espoo.fi

Tapiolan paja: lauri.holopainen(a)espoo.fi

* * *

        
 

Saatavilla kaikissa alueen kirjastoissa

→ Sello, Tapiola, Laajalahti, Laaksolahti, Viherlaakso, Haukilahti ja Opinmäki
  

Kirjastoon tutustumista ja tiedonhankintaa

Kirjastonkäytön opetus - anna.poyhonen(a)espoo.fi
Kirjastoon voi tutustua erikseen sovitulla kirjastokierroksella. Opastamme mielellämme ryhmiä kirjaston palveluihin, aineistokokoelmaan ja kirjaston käyttöön. Kirjasto-opastukseen monesti yhdistetään kirjavinkkausta tai tiedonhankinnan opetusta. Opastuksen yhteydessä oppilaat voivat tarpeen mukaan hankkia itselleen kirjastokortin.

Kirjavinkkaus – anna.poyhonen(a)espoo.fi
Kirjavinkkauksessa esittelemme luokkatason ikäryhmälle sopivaa kirjallisuutta, jota varaamme valmiiksi ryhmän lainattavaksi. Voimme vinkata toiveidenne mukaan kaunokirjallisuutta myös painotettuna (esim. suomalaisia klassikoita, genrekirjallisuutta, vakavia aiheita) tai tietokirjallisuutta. Voimme tarjota vinkkausta myös englanniksi. Kirjavinkkauksen yhteydessä oppilaat voivat tarpeen mukaan hankkia itselleen kirjastokortin. Kysykää lisää, niin räätälöidään vinkkaus teidän tarpeisiinne.

Tiedonhankinnan opastus – sonja.peschkow(a)espoo.fi / Sello: anna.poyhonen(a)espoo.fi
Lähdekritiikin ja tiedonhankinnan opastus suunnitellaan yhdessä luokan ja aiheen tarpeen mukaan. Opastus sopii etenkin ennen tutkielman tai projektin alkua.

     

 

Ilmaisullisia työpajoja

Runonräjäytys – anna.poyhonen(a)espoo.fi
Lyhyen nuorten runokirjavinkkauksen inspiroimana luodaan omia runograffiteina lehdistä leikkaamalla ja liimaamalla tai poistokirjojen sivuista sanoja korostamalla. Sopii mm. äidinkielen tai kuvataiteen opetuksen osaksi.

Genretarinapaja – anna.poyhonen(a)espoo.fi
Tutustutaan yhteen tai useampaan kaunokirjallisuuden genreen (esim. fantasia, kauhu, scifi, jännitys) vinkkauksen kautta ja tuotetaan omia tarinoita. Paja voidaan toteuttaa myös englanniksi. Sopii esimerkiksi äidinkielen tai englanninkielen opetukseen.

Sarjakuvapaja – anna.poyhonen(a)espoo.fi
Tutustumme sarjakuvaan tekstilajina ja tarinan rakentamisen mekaniikkaan. Voidaan tehdä sarjakuvagenrejen pohjalta omia tarinoita tai työstää opettajan valitsemaa teemaa. Sarjakuvapajan avulla voidaan kohdata vaikeitakin aiheita osallistavan ja luovan käsittelytavan kautta. Sopii lukuisiin oppiaineisiin.

Kirjatrailerit – anna.poyhonen(a)espoo.fi
Tuotetaan videotrailereita kirjasta, joka on luettu yhdessä kavereiden kanssa. Työpaja yhdistää kirjallisuudesta keskustelevan analysoinnin, mainonnan keinoihin tutustumisen sekä mainonnan ja videon kirjoitustaitojen kehittämistä. Trailereita voi tehdä suomeksi tai englanniksi. Sopii sekä tietokirjallisuuden kanssa moniin oppiaineisiin että kaunokirjallisuuden kanssa kieli- ja yhteiskunta-aiheisiin.

    

 

Medialukutaitopajat

Nuorena netissä – anna.poyhonen(a)espoo.fi
Keskusteleva työpaja, jossa tarkastellaan Internetissä ja sosiaalisessa mediassa toimimista vastuullisuuden ja kriittisyyden näkökulmista. Sopii erityisen hyvin äidinkielen ja yhteiskuntaopin opetukseen.

Mokasiko media? – anna.poyhonen(a)espoo.fi
Tutustutaan journalistin eettisiin ohjeisiin ja simuloidaan julkisen sanan neuvoston työtä. Työpajan materiaali koostuu Yle Oppimisen tuottamista case-videoista, joiden tilanteita katsellaan journalistin ohjeiden ja eettisen pohdinnan kautta. Sopii erinomaisesti äidinkielen ja yhteiskuntaopin opetukseen.

Elokuvan lukutaito – anna.poyhonen(a)espoo.fi
Tutkitaan elokuvan ilmaisullisia keinoja pareittain tai pienryhmissä suoritettavan tehtävän kautta. Samalla tutustumme elokuvien voimaan mielikuvien rakentajana. Työpajaan on helppo yhdistää ikäryhmälle sopivien elokuvien vinkkaus.

     

* * *

 

Saatavilla suurissa kirjastoissa

Pajamaistiaiset    d[ o_o ]b

Tervetuloa tutustumaan Pajan laitteisiin ja valitsemiinne muihin sisältöihin. Voitte räätälöidä Pajaan tutustumisen juuri ryhmällenne sopivaksi. Valitkaa listasta 1 – 4 kohtaa:

  • 3D-tulostusdemo
  • Vinyylitarrat
  • Legorobottifutis (vain Sellossa)
  • Suunnittele oma pinssi! 
  • Tietokirjamaistiaiset
  • Kirjamaistiaiset ennalta sovitusta aiheesta

Huom. Jos valitsette useamman kuin yhden toiminnan, jokaisella rastilla vietetään vain 15–20 minuuttia.

→ Sellon paja – otto.kurula(a)espoo.fi

→ Tapiolan paja – lauri.holopainen(a)espoo.fi

    

Musiikkiosastolle Sellon kirjastoon    ( ♫♪ )

Tervetuloa tutustumaan musiikkiosaston kokoelmaan ja palveluihin studiosta soittohuoneeseen ja nuotinnusohjelmasta lainattaviin ukuleleihin. Suunnittelemme vierailun toiveidenne mukaan. Vierailuja ryhmille tai opettajalle voi tiedustella osoitteesta sakari.heikka(a)espoo.fi

Olemme kirjastossa teitä opettajia ja oppilaitanne varten. Autamme mielellämme kokonaisuuksien muotoilussa ja tarjoamme tarpeisiinne sopivia kokonaisuuksia. Ota rohkeasti yhteyttä!