Isol kuvitusta

Unityöpajassa ei nukuta

Argentiinalainen taiteilija ja lastenkirjailija Isol vieraili Opinmäen kirjastossa syyskuussa ja vei lapset uniseen työpajaan. Vuonna 2013 Isol palkittiin kansainvälisesti arvostetulla ALMA -palkinnolla, ja hänen teoksiaan on julkaistu useilla kielillä.  Vierailu oli osa iberoamerikkalaista Kolibri-festivaalia, joka tuo taidetta perheille monikulttuurisella ja iloisella tavalla.

Opinmäessä lapset kokoontuivat rakennuksen pimeimpään huoneeseen hämmästelemään erikoista konetta. Paikalle tuotu piirtoheitin herätti ihmetystä alle 12-vuotiaissa ja jännitys kohosi kun kaikki valot sammuivat. Isol kertoi kirjastaan Nocturne, jonka avulla pääsee kurkistamaan erilaisiin uniin sekä luomaan omansa. 

Kirja on reseptikirja unille ja sen erityisominaisuutena ovat kuvat, jotka aukeavat vasta pimeässä. Tylsä päivänvalo näyttää tarinasta yhden puolen, valojen sammuttua aukeaa salainen maailma. Lapset ”latasivat” kirjan sivuja piirtoheittimen valon avulla ja kiljuivat innosta kuvien herätessä henkiin. Ehdottomasti paras hetki oli kuitenkin omien unien luominen viimeiselle aukeamalle. 

Vastaanottaessaan ALMAnsa 2013 Isol kertoi lasten olevan kaikista vaativimpia lukijoita. Kirjoissaan hän lähteekin villisti lasten mielikuvitukseen ja ajatusmaailmaan, hyläten perinteisen tyylin ja tarinan. HelMet-kirjasto oli onnekas saadessaan kokoelmaansa kaksi Isolin teosta englanniksi. Ne ovat pian lainattavissa ja luettavissa koko pääkaupunkiseudulla.Suosittelemme niitä kuitenkin vain rohkeimmille aikuisille. Varmuuden vuoksi kannattaa ottaa lapsi mukaan oppaaksi. 

Teksti: Ira Cottier, Opinmäen kirjasto
Kuva: Laura Gazzotti/Kolibri