Sellon Paja

Sellon Paja - meillä saa tehdä!

Paja sijaitsee 1. kerroksessa, musiikkiosaston yhteydessä. Osastolla on asiakkaille pöytätietokoneita, joilta voi tulostaa osastolla sijaitsevaan tulostimeen.


Pajasta löytyy seuraavia laitteita:

Mobiililaitteiden latauspiste, 3D-tulostimia, vinyylileikkuri, laminointilaite, rintanappikone, ompelukone, silityslauta ja rauta, lämpöprässi, kuvankäsittelykone, julistetulostin, kuvaskanneri,  laminointilaite, silppuri sekä digitointilaitteet VHS:lle, C-kaseteille, vinyylilevyille, kelanauhoille ja kaitafilmeille

Laitteisiin saa opastuksen ja niitä voi varata itsepalveluna netistä >> Varaamo 
Tiedustelut  p. 09 816 57607.

Paja tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden käyttää ja kokeilla erilaisia laitteita. Pajassa on tarkoitus oppia kokeilemalla itse tai yhdessä henkilökunnan kanssa. Pajan laitteiden käyttö on maksutonta.

 


Pajan opastukset:

Laitteiden käyttöön pitää ensimmäisellä kerralla varata puhelimitse opastusaika (p. 09 816 57607). Opastuksia tarjoamme maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina klo 18 asti. Viikonloppuisin ja torstaisin laitteisiin ei saa opastusta.

Esimerkiksi 3D-printtauksen perusteiden opastus kestää tunti / 1 oppilas. Ennen opastusta voi valmiiksi etsiä erilaisia malleja tältä sivustolta. Myös itse tehtyjä malleja voi tulostaa kirjastossa.

Tietopaja torstaisin klo 16-17.30. Tietopajassa yritetään ratkoa yhdessä asiakkaan kanssa kaikkia mahdollisia ongelmia, jotka liittyvät tietokoneisiin, tabletteihin tai älypuhelimiin. Opastus on henkilökohtaista, mutta aikaa ei tarvitse varata etukäteen. Katso kaikki opastukset ja tapahtumat  Tapahtumat-sivulta!

Voit myös varata kirjastolaisen henkilökohtaiseen neuvontaan -> tästä


 

Pajan varattavat laitteet:
 

3D-tulostimet: Pajassa on viisi Ultimaker 2 + 3D-tulostimia. Niillä voidaan tulostaa pieniä esineitä. Tulostamiseen käytetään PLA-muovia, joka on uusiutuvista materiaaleista tehtyä biohajoavaa muovilankaa.

Dia-negatiivi- skanneri: Skannerin malli on CanoScan 9000F, Canon, joka on A4-kokoinen tasoskanneri. jossa on filmi/dia-sovittimet. Sovittimen kuvia voi skannata 4 kappaletta kerrallaan niin, että skanneri tunnistaa kuvien rajat automaattisesti. Sovitin on 12x35mm - kokoisille dioille. Resoluution voi valita 25-19 200 dpi väliltä.
 

VHS-DVD-digitointi: Digitointiin käytettävä laite on LG Digital DVD Recorder / VCR player combi RCT 699 H. Sillä voidaan digitoida tavallisia VHS-kasetteja sekä VHS-C - kasetteja. VHS-C - kasetit digitoidaan adapterin avulla. Lisäksi meillä on laite, jolla voi digitoida myös VHS-8 -nauhoja. VHS-digitointi tapahtuu katselunopeudella. Tallentamiseen voi käyttää DVD-R, DVD+R, DVD-RW tai DVD-RW ─ levyjä.


Nuotinnuskone (varattava puhelimitse)

Kaitafilmien digitointi: Digitointiin käytetään Retro8-laitetta. Sillä voidaan digitoida Super-8- ja Regular-8 - kaitafilmejä. Skannauksen nopeus on noin 30 metriä tunnissa, joka vastaa noin kahta ruutua sekunnissa. Skannaukseen kannattaa varata aikaa kymmenenkertaisesti filmin kestoon verrattuna. Esimerkiksi 15 minuutin kelan digitointiin kuluu aikaa reilut kaksi ja puoli tuntia. Digitoitu filmi voidaan muuntaa joko elokuvatiedostoksi tai kuvasarjaksi (jokainen ruutu erikseen). Tallentamista varten kannattaa varata joko ulkoinen kovalevy, isohko muistitikku (mielellään minimissään 16GB) tai DVD-levy. Muistitikkujen ja ulkoiseten kovalevyjen kannattaa olla tiedostojärjestelmältään sellaisia, jotka pystyvät käsittelemään yli 4 gt kokoisia tiedostoja. Lisätietoja löytyy laitteen valmistajan kotisivu ks. http://www.moviestuff.tv/moviestuff_home.html.

Kelanauhadigitointi
Kelanauhat nauhoitetaan tietokoneelle Studer A810 -nauhurilta Reaper-ohjelmaa käyttäen. Reaper ohjelmassa on myös monipuoliset editointi- ja miksausominaisuudet mm. kohinan poistoon. Tallentamista varten kannattaa varata muistitikku tai ulkoinen kovalevy.
 

LP-levyjen tai c-kasettien digitointi: Digitointiin käytettävä laite on TASCAM CC-222 SL MK 2. LP-levyjen ja C-kasetin digitointi tapahtuu kuuntelunopeudella. Tallentamiseen voi käyttää vain R- tai RW-CD-levyjä.
 

Kuvankäsittelykone ja julistetulostin: Kuvankäsittelykoneena ja mediatyöasemana on Mac-tietokone ja ohjelmapakettina iMac Adobe Creative Cloud. Sieltä löytyy mm. Photoshop, Premiere Pro, InDesign, Illustrator ja Dreamweaver. Koneeseen on yhdistetty Wacom-piirtonäyttö.

Kuvankäsittelykoneen avulla voi myös tulostaa julisteita ja valokuvia.

Julistetulostimeen  (EPSON Stylus Pro 4900 A2) täytyy tuoda omat paperit, jotka ovat Clas Ohlson Glossy (A3, 270 g/m²) tai Canon Plus II PP-201, Glossy (A3, 260 g/m²). Tulostaa saa 20 arkkia / viikko


Ompelukoneet: 2 kappaletta. Bernina 1008 perusmalli ja Husqvarna Viking Opal 650.


Vinyylileikkurit: 2 kappaletta, Roland GX-24 ja GX-300.  Materiaalileveys max. 61cm. Vinyylileikkurilla voi leikata tarroja (max 61 cm) tai lämmönsiirtokalvoja (max 50 cm). Lämmönsiirtokalvoilla tehdyt kuvat voi painaa puuvilla- tai pellavakankaisiin Pajan lämpöprässin avulla. Lämpöprässi on Blue Press Line koko: 40 cm x 50 cm.

*    *     *     *     *

Pajassa on myös mobiililaitteiden latauspiste: 12 lukittavaa lokeroa, joka lokerossa kapea ja leveä iPhone / iPad sekä mikro-USB.


Seuraa kirjastopaja-blogia!