Jaakko_suosittelee_Tiksi_vko8_kuvab

Jaakko suosittelee kuvakirjoja!

Tervehdys kaikki vanhemmat, lapsenmieliset aikuiset ja etenkin lapset!

Tikkurilan kirjaston lastenosaston paikallisena sivarina tulin tulokseen että voisin vähän suositella uusia ja ei niin uusia kirjoja, joihin olen ensimmäisen puolen vuoteni aikana törmännyt ja ihastunut. Joten tästä julkaisusta lähtee jonkinlainen sarja toivottavasti käyntiin.

Ensimmäisenä suosittelen kuvakirjoja, jotka ovat olleet lähimpinä sydäntäni, sellaisia kirjoja jotka ovat aiheuttaneet minussa suurta hämmennystä niiden nerokkuuden takia. Parhaat kuvakirjat, totta kai omasta mielestäni.

Tässä niitä olisi!

Blowin' in the Wind: teksti Bob Dylan, kuvitus Jon J. Muth

Bob Dylanin kuuluisasta kappaleesta inspiroituneena yhdysvaltalainen kuvittaja Jon J. Muth päätyi kehittelemään kuvakirjan, jossa yhdistyy sanoitusten syvällinen lyyrisyys ja kuvittajan itsensä tarkka ja kaunis visio kappaleen maailmasta. Kuvat ovat isoja, taiten tehtyjä ja värikkäitä ja imaisevat sisäänsä minuuteiksi. Kappaleen sanoitukset käsittelevät tärkeitä aiheita ja kuvitus tukee niitä. Suosittelen kaikille musiikin ystäville, runojen ystäville, isojen maalausten ystäville ja ylipäätänsä iästä katsomatta kaikille, jotka haluavat nauttia A-luokan kuvakirjallisuudesta.

Löytöpingviini: teksit ja kuvitus Oliver Jeffers

Oliver Jeffers on yksi lempi kuvittajistani ikinä, johtuen hänen hyvin sympaattisen näköisistä eläin- ja ihmishahmoista sekä kauniista ja persoonallisista taustoista. Kun nämä tekijät yhdistetään vielä klassiseen ja huumorintäytteiseen tarinaan ystävyydestä, ei voi syntyä muuta kuin hyvä kuvakirja. Pojan yritys auttaa pingviini takaisin kotiinsa on samaan aikaan koskettava ja hauska, minkä kanssa pingviinin ihmismäisillä piirteillä on paljon tekemistä. Suosittelen kaikille hyvän tarinan ja kauniiden kuvien etsijöille, iästä katsomatta. Jeffers onnistuu ikuistamaan jotain ajatonta kuvakirjan muotoon.

Morris Lessmore ja tuhansien tarinoiden talo: teksti Joe Bluhm, kuvitus William Joyce

Morris Lessmore ja tuhansien tarinoiden talo on syvällinen ja emotionaalinen katsaus kirjojen ja tarinoiden tärkeyteen. Joe Bluhmin tarina samaan aikaa saa muistelemaan menneitä että opettaa jotain uutta, ja onnistuu tekemään tämän hyvin vangitsevalla tavalla. Sen perinteiset lastensatu- ja fantasia vivahteet pitävät lapset kiinni kirjassa ja syvällinen katsaus tarinoiden merkitykseen ihmisen elämässä pitävät ehkä vähän enemmän aikuismaiset henkilöt tyytyväisinä. William Joycen kuvitus on runsasta ja yksityiskohtaista, siinä voi huomata paljon vaikutteita Disneyn animaatioista. Lämpimät suosittelut kaikille vähän syvemmistä tarinoista kiinnostuneille.

Myyrän auringonnousu: teksti Jeanne Willis, kuvitus Sarah Fox-Davies

Tämän kirjan valitsin selvästi enemmän tarinan kuin kuvituksen perusteella. Vaikka Fox-Daviesin kädenjälki onkin kaunista, se on myös aika perinteistä lastenkirjakuvistusta eikä herätä siksi samanlaista ahaa-kokemusta kuin aiemmin esittelemäni kirjat. Tosin jos on vähemmän räiskyvän kuvituksen ystävä, niin tässä kirjassa ei voi mennä vikaan.

Tarina on se joka sai minut otteeseensa. Idea maan pimeydessä elelevästä ja auringonnoususta haaveilevasta myyrästä on erinomainen, ja kun siihen yhdistää opetuksen ystävyydestä ja lähimmäisenrakkaudesta, niin tarina nousee uusiin sfääreihin sekä koskettavuuden että merkillisyyden kannalta. Tämä on niitä harvoja kirjoja, jotka ovat liikuttaneet minua kunnolla.

Ställ dig i kö!: teksti Tomoko Ohmura, kuvitus Yukiko Duke

Hyvin hauska kuvakirja yksinkertaisella idealla. Eläimet laitetaan suuruusjärjestykseen ja jokainen sanoo jotain, lopussa kaikilla on hauskaa. Kuvitusjälki on taas erinomainen ja eläimet ovat piirretty todella sympaattisesti. Käy hyvin sekä opettamaan eläinkuntaa ja sen kokoeroja kuin vain mukavana iltasatuna.

Jaakko Nokkala