Jaakko_suosittelee_tietokirjoja_kuva

Jaakko suosittelee tietokirjoja!

Hei ja tervehdys taas kaikki World Wide Web:in käyttäjät ja erityisesti te, jotka käytte selailemassa tätä Helmet-sivustoa!!

Uusi kuukausi, uudet kujeet ja tällä kertaa suosituslistallani vuorossa ovat tietokirjat.  Tietokirjojenhan ongelmana on tällaisissa listoissa se, että niitä on tuhannesti tuhansista aiheista joten tämä lista tulee pakosti olemaan aika subjektiivinen ja sisältämään vain niistä aiheista joista olen ollut ja olen kiinnostunut. Mutta voin vakuuttaa, että kaikki ovat lemppareitani aihealueidensa saralla ja silloin ovat kaiken suositukseni arvoisia.

Joten aloitetaanpa!

1. UNIipress:in lastenkirja-sarja eri maista, esim. Islanti /Kirjoittanut Essi Mäkelä

UNIpress –nimiseltä kustantajalta on julkaistu eri maita käsittelevä lastenkirja-sarja, jossa jokaiselle maalle on omistettu oma kohtuullisen lyhyt kirja. Koolla ei tosin tässäkään tapauksessa ole väliä, koska kirjoittajat ja tekstin kokoajat ovat pitäneet huolen siitä että jokainen millisentti on käytetty hyväksi ja tällöin kirjat ovatkin älyttömän kompakteja ja sisällöllisesti rikkaita. Kirjat käsittelevät maan historian, ilmaston, maantieteen, kulttuurin ym. nippelitiedon ja tekstiä tukevat ammattimaiset kuvat ja silloin tällöin esiintyvät hauskat piirrokset. Teksti on hyvinkin helposti ymmärrettävää mutta ei tee tätä faktatiedon kustannuksella, joten aikuisetkin voivat käyttää näitä helppoina oppaina seuraavaa lomakohdetta etsiessään.

Suosittelen lämpimästi kaikille maantiedosta kiinnostuneille ja totta kai maailmanmatkaajille!

2. Hobitti Tolkienin silmin / Wayne G. Hammond & Christina Scull

Hobitti Tolkienin silmin sisältää J. R. R. Tolkienin Hobitti -kirjaansa varten raapustamia kuvituksia. Näitä kuvituksia sitten selitetään analyyttisillä teksteillä, joissa kerrotaan kuvituksen synnystä ja siihen tehdyistä muutoksista. Kirjan alussa on hieno esipuhe, joka käy lyhyesti läpi Tolkienin kirjoitus –ja kuvitushistoriaa ja sitä miten Hobitti syntyi.

Piirrokset ovat kirjassa hyvin esillä, niitä on paljon ja niiden laatu on erinomainen. Myös informatiiviset tekstit ovat oiva lisä heille, jotka haluavat tietää enemmän prosessista ja paikoista joita varten kuvat on luotu. Sopii erinomaisesti vaikka kahvipöytään ihailtavaksi tai viimeiseksi kirjaksi ennen nukkumaanmenoa, niin unenomaisia piirrokset ovat. Ja totta kai pakollinen luettava jokaiselle Tolkien- fanille.

Takkatulen lämmöllä lämpimästi suositeltu!

3. LEGO leikkikirja / Daniel Lipkowitz

Kovin asia lapsena heti valosapelin jälkeen oli lego-valosapeli jostain Star Wars-legosta. Itse asiassa kaikki legot.  Pienempänä suurin osa leikeistä pyöri niiden ympärillä, johtuen siitä että pystyit käyttämään mielikuvitusta ja luomaan minkälaisia maailmoja ja tapahtumia halusit. Aina eivät kuitenkaan taidot riittäneet vastaamaan sitä mitä halusit luoda. Silloin tämä kirja olisi ollut pelastaja.

Lego leikkikirja sisältää lukemattoman määrän ideoita ja ohjeita erilaisiin legorakennuksiin, joita voi totta kai sitten soveltaa oman pään tuotoksiin. Kuvat ovat isoja, ohjeet selkeitä ja opastavat nuolet kertovat mikä mikäkin palikka on ja mihin kohtaan tarvitset sen rakennelmaasi. Ja sanoinko jo että ohjeita on älyttömän paljon! On dinosauruksia, kajakkeja, noidan mökkejä. Tämän kirjan avulla rakentelu ei lopu vähään aikaan. Eikä ihme että se on myös yksi lainatuimmista tietokirjoista.

Suosittelen kaikille legojen harrastajille, ikään katsomatta!!

4. Lyhyt historia lähes kaikesta / Bill Bryson

Lyhyt historia lähes kaikesta on kirja, jonka nimi kertoo kaiken. No ehkä kirja ei ihan kaikesta kerro, mutta kuitenkin monesta olennaisesta asiasta, jotka saattavat vaivata päätä. Kuten mikä on universumi, milloin työkalut keksittiin, kuka oli Einstein. Näihin kysymyksiin vastataan pätevällä ja tarpeeksi tiedontäytteisellä tekstillä, hauskan ja persoonallisen kuvituksen saattelemana.

Toimii hyvin tieteen yleisteoksena ja suosittelenkin kaikille jotka haluavat lyhyen historiikin maailman olennaisista asioista!

5. Nuuskamuikkusen mietekirja / Tove Jansson & Sami Malila

Kaikkihan tykkäävät muumeista, eikös? Ja kaikkihan tykkäävät seikkailla? Mutta mitä on seikkailu ja mitä omistaminen? Siihen vastaa muumimaailman ikioma filosofi numero 2 (koska piisamirottakin on olemassa), Nuuskamuikkunen. Tähän kirjaan on koottu hänen syvällisimmät lausahdukset, älykkäimmät remarkit ja suurimmat mutinat. Jos olet lähdössä seikkailemaan, älä ota mitään muuta kirjaa mukaan kuin Kerouacin On The Road ja tämä. Ne sisältävät kaiken olennaisen siitä filosofiasta, jota tulet matkallasi tarvitsemaan.

Nuuskamuikkusen älyttömän hyvien lainausten lisäksi kirjassa on tutta Tove Janssonin kuvitusta, joka sekään ei koskaan petä laadussa. Suurimmat ja lämpimimmät suositukseni kaikille seikkailuista, filosofiasta ja muumeista tykkääville!!

Katso myös:
Jaakko suosittelee kuvakirjoja!
J
aakko suosittelee romaaneja!

Jaakko Nokkala