Toivoa kirjallisuudesta

Toivoa kirjallisuudesta: lastenromaanit

Nämä lastenromaanit käsittelevät ihmisten erilaisuutta ja elämän murheita rohkeasti ja lohdullisesti. Ystävyys ja rakkaus voittavat lopulta ja kaikesta selvitään yhdessä!

Bond, Michael: Olga da Polga

Kirja kertoo kurittomasta marsusta Olgasta, jolla on omat korkeat käsityksensä itsestään. Kun Olga valitaan uudeksi lemmiksi perheeseen, avautuu marsulle uusi mielenkiintoinen seikkailu. Mutta kuinka saada muut talon lemmikit puolelleen? Ja mikä onkaan se iso peto, joka uhkaa kaikkia muita eläimiä? Rohkea, hauska ja kekseliäs tarina Olga da Polgasta ja sen hassuista kommelluksista.

Dahl, Roald: Kuka pelkää noitia

Kun pieni poika menettää yllättäen perheensä, ottaa hänet huostaansa isoäiti. Riemastuttava tarina alkaa, kun poika ja isoäiti päätyvät lomailemaan samaan hotelliin missä pidetään suuri noitaseminaari. Kuten kaikki Dahlin kirjoittamat tarinat myös tässä mikään ei ole siltä miltä näyttää. Rohkeiden valintojen ja jännittävien juonenkäänteiden jälkeen tarina loppuu onnellisesti, vai loppuuko?

Doyle, Robby: Hihittäjähoito

Hihittäjät ovat pieniä olentoja jotka seuraavat lapsia jatkuvasti. He varmistavat että aikuiset kohtelevat lapsia reilusti. Esimerkiksi jos joku aikuinen laittaa lapsen nukkumaan ilman iltapalaa, hän joutuu hihttäjähoitoon. Mutta mitä hihittäjähoito on? Kakkaa kengässä.

Lindgren, Astrid: Peppi Pitkätossu

Peppi Pitkätossu asustaa yksin ilman vanhempia Huvikummussa yhdessä apinan ja hevosen kanssa.  Mitä on tapahtunut äidille ja missä mahtaa olla isä?  Onneksi Peppi on rohkea, kekseliäs ja omistaa ison raha-arkun täynnä kultakolikoita. Lindgrenin kirjat haastavat normaalit tavat ja käsitykset lapsista. 

Egner, Thorbjø​rn: Kasper, Jesper ja Joonatan: kolme iloista rosvoa

Kirjassa kerrotaan kolmesta iloisesta rosvosta, jotka saapuvat Kardemumman kaupunkiin. Kasper, Jesper ja Joonatan varastavat kaupungin omaisuutta, kunnes kaupunkilaiset saavat siitä tarpeekseen. Hilpeät laulut ja rento elämäntapa ovat tämän kirjan vahvuuksia.

King, Daren: Hiirenkuonoleipiä

Pauli-hiirellä on ikävä allergia: hän on allerginen juustolle. Jos hän nielaisee palasenkin juustoa, hänen takapuolensa muuttuu kauttaaltaan siniseksi. Hiiriyhteisö, jossa Pauli elää saa myös eräänä päivänä tietää että ihmiset syövät hiirenhäntiä ravintoloissaan. Hiirenhäntiä, miten brutaalia! Hauska kertomus erilaisuudesta, yksinäisyydestä, rohkeudesta ja onnistumisesta.

Kujanpää, Mari: Minä ja Muro

Yhdeksänvuotiaan Lauhan paras ystävä on leikkikarhu Muro. Se ei ole mikään tavallinen nalle. Tavalliset nallet virnistävät, mutta Muro on surullinen. Muro ymmärtää yksinäisen Lauhan murheita, ja Muron kanssa voi viettää syntymäpäiviä ja opetella soittamaan leikkipianoa.

Parvela, Timo: Maukka ja Väykkä

Kirjassa kerrotaan kahdesta kaveruksesta, kissasta Maukka ja koirasta Väykkä. Kummallakin on erilainen luonne: Maukka on itsekäs, omaisuutta haaliva ja Väykkä huolehtiva ja tunnollinen. Kirjan kertomuksissa käydään läpi erilaisia tunteita; ystävyyttä, erilaisuutta, voittamista ja häviämistä.

Tuisku, Katinka: Outo Olento

Timillä, kirjan päähenkilöllä on vaikeuksia koulussa ja kotona. Kun koulu lakkautetaan laman vuoksi, Timi päätyy kuljeskelemaan meren rannalle. Siellä hän tapaa oudon olennon joka on ajautunut meren rannalle myrskyn jälkeen. Outo olento opettaa Timille, että pahuuden voi voittaa hyvyydellä ja että harmaudessakin on eri sävyjä.

Teksti: Mirja Luukkanen
Kuva: Helsingin kaupunginkirjasto

Lue lisää

Kaikki Toivoa kirjallisuudesta -vinkit


Vuosi 2017 on Suomen Mielenterveysseuran 120-vuotisjuhlavuosi ja yksi juhlavuoden kolmesta teemasta on Toivoa kirjallisuudesta. Helsingin kaupunginkirjastossa järjestetään juhlavuoden kunniaksi tapahtumakiertue tällä teemalla. Kiertueella tunnetut ihmiset kertovat, mistä kirjasta he ovat saaneet toivoa, voimaa tai iloa omaan elämäänsä. Tapahtumakiertue alkaa tammikuussa ja jatkuu koko vuoden. Kiertue vierailee jokaisessa helsinkiläisessä kirjastossa. Jaa ja löydä toivoa tuottavia vinkkejä somesta tunnisteella #toivoakirjallisuudesta

Lisätietoa Toivoa kirjallisuudesta -kiertueesta löydät osoitteesta helmet.fi/toivoa