Kolme kirjaa vierekkäin

Kapinallisia tyttöjä ja muita tositarinoita

Elena Favillin ja Francesca Cavallon Good night stories for rebel girls: 100 tales of extraordinary women -teos ilmestyi vuonna 2016 ja oli välitön menestys. Se oli kirjoitettu vastapainoksi prinsessasaduille, mutta laajeni puheenvuoroksi MeToo -liikkeen rinnalle. Pian samantyylisiä, kuvitettuja elämäkertatarinakokoelmia alkoi ilmestyä tiuhaan tahtiin niin englanniksi kuin suomeksikin.

Iltasatuja

Favillin ja Cavallon Iltasatuja kapinallisille tytöille: 100 tarinaa ihmeellisistä naisista. Suomentanut Maija Kauhanen. Kirjassa on 60 eri kuvittajaa. Henkilöt esitellään etunimen mukaan aakkosjärjestyksessä, alkaen matemaatikko Ada Lovelacesta ja päätyen arkkitehti Zaha Hadidiin. Jokainen henkilö esitellään yhdellä aukeamalla, oikealla on muotokuva ja vasemmalla tarina. Kokonaisuus on värikäs ja sopii monenlaiselle lukijalle.

Iltasatuja kapinallisille tytöille -tarinat on tarkoitettu kerrottaviksi ja luettaviksi satuina. Jokainen tarina alkaa satufraasilla Olipa kerran - joskus myös Asuipa kerran, Elipä kerran, Syntyipä kerran, Kauan sitten jne. Tekijät halusivat luoda Tuhkimo-satujen tilalle innostavia, kannustavia ja aktivoivia tarinoita oikeista tytöistä ja naisista. Satumuotoiset, lyhyet tarinat ovatkin kiehtovia kiteytyksiä henkilöiden elämästä ja keskeisistä pyrkimyksistä. Jokainen on oman elämänsä sankari.

Favilli, Elena: Iltasatuja kapinallisille tytöille. 2. Suuren suosion saavuttanut kirja sai pian jatko-osan. Siinä on sama rakenne kuin 1. osassa.

Muita vastaavia tarinoita

Lappalainen, Elina: Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset. Kuvittanut Ilona Partanen. Tammi 2019. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 175 vuotta Minna Canthin syntymästä. Kirjassa ovat mukana myös Tove Jansson, Tarja Halonen ja muutama muu nainen. Jokaisen naisen kohdalla on ilmoitettu heidän supervoimansa. Minnan kohdalla se on jossain kohtaa Sinnikkyys ja toisessa Sisukkuus, mutta varmaan molemmat ok. Tarja Halosen supervoimaksi ilmoitetaan Iloinen mieli ja Tove Janssonin Itseluottamus. Hauskoja nämä tällaiset.

Woodward, Kay: What would she do?: real-life stories of 25 rebel women who changed the world.  8 eri kuvittajaa. 

Woodward, Kay: Mitä hän tekisi?: kapinallisten tyttöjen kirja. 8 eri kuvittajaa. Henkilöt esitellään historiallisessa aikajärjestyksessä Kleopatrasta alkaen ja päätyen Emma Watsoniin ja Malala Yousafzaihin. Nuori lukija voi miettiä jokaisen henkilön kohdalla omaa tilannettaan ja mahdollisia ongelmiaan ja kysyä, mitä hän tekisi vastaavassa tilanteessa. Vastaukset ovat raikkaita ja kannustavia.

Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille). Taru Anttonen & Milla Karppinen (toim.) 60 henkilön tarinat; 24 kirjoittajaa ja 41 kuvittajaa. Alaotsake: Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan. Sama värikäs muotokuva ja tarina -malli kuin Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirjassa.

Ida Salminen & Riikka Salminen: Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa. 40 tytön tarina, alkaen 1800-luvulta.

Tuomi, Elina: Itsenäisiä naisia: 70 suomalaista esikuvaa. Feministinen tietokirja suomalaisista vaikuttajista. Yhden aukeaman esittely kustakin henkilöstä.

Halligan, Katherine: Herstory: 50 women and girls who shook the world. Illustrated by Sarah Walsh. Kuningatar Elisabeth I:stä  Anne Frankiin.

Harrison, Vashti: Little leaders : bold women in black history. (5 henkilöä)

Harrison, Vashti: Little leaders: visionary women around the world. (5 henkilöä)

Tytöille, pojille ja pikkulapsille samanlaisia:

Murray, Lily: The people awards. illustrated by Ana Albero. 

Kemp, Rob: Good guys : 50 heroes who changed the world with kindness. illustrations: Paul Blow

Brooks, Ben: Rohkeiden poikien kirja: tositarinoita hämmästyttävistä pojista, jotka muuttivat maailmaa. Kuvitus: Quinton Winter ; suomennos: Mika Oksanen

Harrison, Vashti: Dream big, little leader (Tämä on pikkulapsille, pahvilehtinen)

Chin-Lee, Cynthia: Amelia to Zora: twenty-six women who changed the world (ilm. jo 2009); illustrated by Megan Halsey and Sean Addy

Isabel Sánchez Vegaran kuvakirjat ovat yksittäisistä henkilöistä; niissä on eri kuvittajia.

Kapinallisten tyttöjen päiväkirjoja yms.

Valokuvassa keskellä näkyvä Kapinallisten tyttöjen päiväkirja ei sovellu kirjastokäyttöön, koska siinä on täytettäviä osia. Kapinallisten tyttöjen on kuitenkin hyvä saada joskus käyttöönsä joku henkilökohtainen päiväkirja-, itsetutkistelu- ja elämänopasmuotoinen kirjakin, eli hyvä lahjavihje vaikkapa ystävänpäiväksi. 

Median asennemuokkaajien keskellä on terveellistä ja turvallista miettiä joskus oman elämänsä haasteita ja ratkaisuja oikein kynän kanssa? Päiväkirjaksi kelpaa kyllä tarvittaessa puhdas paperi tai tyhjä vihkokin, mutta joillekin lapsille ja nuorille on tarpeen saada apua valmiista kysymyksistä ja pohdinnan aiheista.

Kaunokirjallisuusvinkkauksiin kannattaa ottaa mukaan yllä lueteltuja henkilöhistorioita eli tietokirjojen puolelta löytyviä kirjoja. Kirjoista, aiheista ja henkilöhahmoista riippuen mukaan saa myös maantiedettä ja montaa muuta tieteenalaa. Iltasatuja kapinallisille tytöille löytyy tietokirjoista, mutta vinkkauksiin voi ottaa mukaan sopivaa myös saduista

Iltasaduista voi puolestaan oikein hyvin valita jonkun teemaan sopivan tarinan kerrottavaksi (tai luettavaksi) satutunnilla. Näistä kirjoista on moneksi.

Teksti ja kuva: Pauliina Luova