Pehmokoira ja lasten tietokirjoja

Miten kirjat on järjestetty?

Kaikkea kirjastosta lainattavissa olevaa kutsutaan aineistoksi. Aineistoa ovat esimerkiksi kaikki kirjat, lehdet, elokuvat, musiikki ja pelit. Kirjastossa kaikella on oma paikkansa, jotta se on helpompi löytää. Aineiston paikka määrätään luokitusjärjestelmän mukaan. Luokitusjärjestelmässä on omat luokkansa eriaiheisille tietokirjoille ja kaunokirjoille.

Tietokirjoihin kuuluvat kaikki kirjat, joissa kuvataan jonkin tieteenalan tietoa. Tietokirjat eivät ole keksittyjä kertomuksia. Tietokirjat on ryhmitelty kymmeneen eri luokkaan aiheen mukaan. Jokaiseen kymmeneen luokkaan kuuluu niin paljon materiaalia, että luokilla on vielä alaluokkia, jotta kirjat löytyisivät helpommin.

Tietokirjojen luokitus (kuva aukeaa uuteen selainikkunaan).

Kirjaston kirjojen selkään on lisätty signum, joka kertoo kirjan sijaintipaikan. Ensimmäinen numero kertoo pääluokan ja seuraavat numerot mihin alaluokkaan kirja kuuluu. Kirjaimet kertovat mihin kohtaan kirja tulee aakkosissa. Kirjat ovat hyllyssä oman luokkansa sisällä aakkosjärjestyksessä tekijän sukunimen mukaan. Jos kirjalla on useita tekijöitä, voi kirja olla myös kirjan nimen mukaan aakkosissa.

Signum eli kirjan sijaintipaikka (kuva aukeaa uuteen selainikkunaan)

Kaunokirjat on myös jaoteltu luokkiin, esimerkiksi runoihin, näytelmiin, satuihin, romaaneihin ja sarjakuviin. Useissa kirjastoissa kaunokirjoja on jaettu myös genren eli lajityypin mukaan esimerkiksi fantasiaan, scifiin ja jännitykseen, ja aiheen mukaan esimerkiksi urheiluun ja hevoskirjoihin. Kirjoja on ryhmitelty myös ikäryhmien mukaisesti, siten että helppolukuiset voivat olla omassa hyllyssään ja nuortenkirjat omassaan. 

Kaunokirjallisuuden luokitus (kuva aukeaa uuteen selainikkunaan)

Luokitusmerkinnät ja aiheen mukaan laitetut kirjat vaihtelevat kirjastoittain jonkin verran. Kun etsit tiettyä kirjaa, tarkista Helmet-verkkokirjastosta, tai kysy kirjaston henkilökunnalta kirjan paikka.