Kaksi asiakasta kirjaston tietokoneen äärellä. Taustalla kirjahylly.

Helmet-kirjastojen käyttösääntöjä on uudistettu

Uusitut käyttösäännöt ovat voimassa 1.3.2018 alkaen.

Tammikuussa 2017 tuli voimaan uusi kirjastolaki, ja EU:n tietosuoja-asetusta aletaan soveltaa toukokuussa 2018. Helmet-kirjastojen käyttösääntöjä on ajanmukaistettu niin, että nämä kumpikin on otettu huomioon.

Muun muassa alaikäisten kirjastonkäyttöä koskevia sääntöjä on uudistettu: Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajan luvan kortin hankkimiseen mutta 15–17-vuotias voi hankkia kortin itse. Lapsen kirjastokortin aikuinen yhdyshenkilö on tästä alkaen aina hänen virallinen huoltajansa eikä kukaan muu aikuinen. Alle 18-vuotiaat eivät maksa myöhästymismaksuja. Alaikäisen kortti on päivitettävä aikuisten kortiksi, kun hän täyttää 18 vuotta.

Uusittujen sääntöjen kohta kirjaston käyttöoikeuden menettämisestä on uuden kirjastolain mukainen. Käyttöoikeuden menetys on enintään 30 päivää. Käyttöoikeuden voi menettää, jos aiheuttaa toistuvasti ja olennaisesti häiriötä kirjaston toiminnalle, vaarantaa turvallisuutta tai vahingoittaa kirjaston omaisuutta. Päätös käyttöoikeuden menettämisestä on viranhaltijapäätös, johon voi hakea oikaisua.

Edellisen sääntöuudistuksen jälkeen useisiin pääkaupunkiseudun kirjastoihin on lisätty omatoimiaikaa. Lisäksi joissakin kirjastoissa asiakas käyttää varausten itsepalvelunoudossa salanimeä eli aliasta. Nämäkin asiat otetaan huomioon uusissa käyttösäännöissä.

Käyttösäännöt 1.3.2018