Kirjaston lainausautomaatti

Helmet-kirjastojen yhteistyölle virallinen sopimus

Helmet-kirjastojen 40-vuotinen yhteistyö on sinetöity kirjallisella sopimuksella. Helmet-yhteistyön ansiosta pääkaupunkiseudun asukkailla on käytössään muun muassa runsas yhteinen kokoelma ja verkkopalvelut.

Helmet-kirjastoissa on tehty yhteistyötä yli 40 vuotta. Yhteistyön ansiosta Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten asukkaat voivat käyttää ilman rajoituksia kaikkia alueen kirjastoja, esimerkiksi varata, lainata ja palauttaa aineistoa yli kuntarajojen, sekä käyttää yhteistä verkkopalvelua. Nyt yhteistyö on sinetöity kirjallisella sopimuksella.

Pääkaupunkiseudun kirjastojen yhteistyö alkoi vuonna 1976, jolloin alettiin neuvotella yhteisestä kirjastojärjestelmästä. Nykyinen verkkopalvelu, Helmet.fi, otettiin käyttöön vuonna 2003. Se on sijoittunut vuosittain kärkipäähän Taloustutkimuksen teettämässä tutkimuksessa, jossa arvioidaan suomalaisten verkkobrändien arvostusta ja suosittelua.

Helmet-kirjastokortin haltijoilla on käytössään yhteinen e-kirjasto ja sen lehdet, kirjat, verkkokurssit ja musiikkipalvelut. Helmet-kirjastot toteuttavat myös yhteisiä kampanjoita, esimerkiksi jakavat vuosittain Helmet-kirjallisuuspalkinnon, ja osallistuvat yhdessä tapahtumiin.

16 miljoonaa lainaa

Helmet-kirjastoista lainataan vuosittain 16 miljoonaa teosta, ja se tekee Helmet-konsortiosta yhden maailman käytetyimmistä kirjastopalveluista.

– Asiakkaalla on tarjolla yli 60 kirjastopisteen palveluverkko. Yksikään kaupunki ei pysty yksinään tarjoamaan vastaavan tasoista palvelua. Paremman palvelun ohella yhteistyön tärkeänä tavoitteena on toiminnan ja tehokkuus ja taloudellisuus, sanoo Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni.

Kirjastojen yhteistyö perustuu vapaaehtoisuuteen, ja kustannukset jaetaan kaupunkien kesken niin sanotun HSY-mallin (Helsingin seudun ympäristöpalvelut) mukaisesti. Helsinki maksaa kustannuksista 50 prosenttia, Espoo 27, Vantaa 22 ja Kauniainen 1 prosentin. Prosenttiosuudet on jaettu suhteessa kaupunkien asukaslukuihin.

Tavoitteena pitkän tähtäimen yhteistyö

Vuoden 2017 alussa yhteistyö päätettiin sinetöidä kaupunkien välisellä kirjallisella sopimuksella. Yhteistyösopimuksessa määritellään muun muassa yhteistyön tavoitteet, päätöstavat ja osapuolten vastuut.

– Nyt laadittu sopimus vahvistaa kirjastojen välistä yhteistyötä entisestään, kun yhteisistä linjauksista sovitaan vuosisuunnitelmassa ja myös pidemmällä tähtäimellä. Lisäksi kaupungit sitoutuvat nyt virallisesti yhteistyöhön tavoitteenaan yhteisesti sovittujen maksuosuuksien mukaiset panostukset, jotka toivottavasti näkyvät asiakkaille lisääntyvinä aineistoina ja verkkopalveluina, sanoo Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

Helmet-kirjastojen yhteistyösopimus (pdf)